Annonse

Et helt stille hus. Her suser ikke ventilasjonsanlegget eller varmepumpen. Det eneste du kan høre er trærne fra skogen utenfor eller katten med det passende navnet ”Silence” som maler i kurven sin. Kirsten Lande kunne i november i fjor flytte inn i Haugalandets første massivhus. Det flotte massivtrehuset er satt opp på en utsikttomt i Norheimskogen på fastlandssiden av Karmøy.

 

Kirsten Lande ønsket å bygge et hus med et sunt innemiljø på tomten som hun hadde hatt i mange år i Norheim-skogen. Da hun søkte etter sunne hus på nettet, kom hun over informasjon om massivtrehus. Hun fikk også mange gode tips om bygging av massivhus på byggebloggen til Ragnhild Marie Bakkevik fra Oslo. Via bloggen fikk hun også tips om østlandsfirmaet Montasje som satte opp de ferdige elementene til massivtrehuset.

 

Spennende

Hun ville ha et mest mulig miljøvennlig hus – uten vanlig ventilasjonsanlegg. Valget falt derfor på arkitekt Bjørn Berge i arkitektkontoret Gaia på Lista som har spesialisert seg på miljøvennlig bygging. Berge Sag fikk oppdraget å ferdigstille boligen og sørge for og påse at det ble bygget i henhold til gjeldende krav.

– Dette har vært en spennende boligprosess og alle har utført oppgavene sine på en fantastisk måte, sier en svært fornøyd hus-eier Kirsten Lande som særlig trekker frem innsatsen til Geir Inge Waage og Øystein Lærdal i Berge Sag.

– Dette er meget dyktige fagfolk som satte seg godt inn i instruksene fra arkitekten og fulgte den miljøvennlige byggeprosessen til punkt og prikke, sier hun.

 

Et godt innemiljø

Huset er på ca 174 kvm, inkludert garasjen. Det inneholder to bad, kjøkken, stue, loftsstue, to soverom og en større bod. Huset ligger flott til i Norheimskogen og har fin utsikt til Norheim og Haugesund.

Det var etter å ha opplevd å få helseplager av et dårlig innemiljø på grunn av fukt og dårlig drenering i den forrige boligen, at Kirsten bestemte seg for å bygge mest mulig naturlig,

Å bygge et hus på naturens egne premisser, passer inn i hennes verdier og grunnholdninger.

Et godt innemiljø er likevel hovedgrunnen til husvalget hennes. Før hun satte i gang med husbyggingen tok hun turen til Preikestolen Fjellstue, som er et massivtrehus. Hun har også besøkt en enebolig i massivtre på Sele i sørfylket.

– Jeg er godt fornøyd med valget jeg gjorde og kan absolutt anbefale massivtrehus til andre som går med byggeplaner. Jeg stortrives i det nye huset og ser nå frem til å opparbeide hagen i løpet av våren og sommeren, smiler Kirsten Lande.

Bygging av et massivtrehus krever en annerledes byggeprosess enn en ordinær bolig (stenderverkhus). Mange avgjørelser må tas før en bestiller veggene.  En må for eksempel bestemme hvor en vil ha stikkontakter i veggene og lyspunktene i taket.

For å følge manualene til massivhuset må en bygge helt naturlig. Det betyr at alt som er tilsatt lim og maling må utelates. Huset har ikke et mekanisk ventilasjonsanlegg, noe som krever at det legges opp til naturlig ventilering i huset. Huset er prosjektert slik at det er via vinduene hovedluftingen skjer (sjokk-lufting), i tillegg til noen ventiler og naturlig avtrekk fra våtrom over tak.  Huset er bygget etter dagens byggeforskift Tek 10.

De tykke veggene i montasjen er skrudd sammen av trenagler. Kledningspanelet som er brukt er kjerneved i furu fra Røros. Og kravet fra arkitekten var at den skulle være mer enn 100 år gammel. Kledningen er ubehandlet og skal gråne naturlig med årene. Den flotte Alta-skiferen på taket fikk Øystein Lærdal i Berge Sag tak i brukt fra en skole i Tromsø.

 

Hva er et massivhus?

Et massivhus består av massivt tre i alle yttervegger. Også innvendige delevegger kan leveres  i massivtre, men oftest i kombinasjon med noe reisverkvegger som plates med fibergips. En kombinasjon av dette kan være greit for å få skjult avløp osv.. De enkelte delene blir laget på en fabrikk etter kundens spesifikasjoner og de inneholder da også en plan på stikkkontakter, ventiler osv som det da freses spor for og som gir en skjult installasjon. Monteringen er svært rask og en slipper ekstra tørketid og risiko for fuktskader.

Elementene består enten av kantstilte bord eller flersjikts-elementer. Kantstilte bord stables etter hverandre og festes sammen med spiker eller skruer. Flersjiktselementer er bygd opp av flere lag, ofte krysslagt. Utvendig blir huset isolert med for eksempel trefiberisolasjon og så en ytterkledning og taktekking. Innvendig kan en få elementene med massiv-treoverflater ferdig til behandling eller tilrettelagt for en fibergips.

(Kilde: Berge Sag)

 

Hvorfor massivtrehus? Fem gode grunner

1. Miljøvennlige materialer

Massivtre-elementer er kompakte, stødige elementer, som er totalt reversible tilbake til naturen fordi elementene kun består av tre.

2. Godt innemiljø

I massivtrehus benyttes som regel trefiberisolasjon. Dette er miljøvennlig og reversibelt – i motsetning til steinull og glassvatt som består av uorganiske materialer.

3. Beskyttelse under byggeperioden

Massivtrehus blir værtette i løpet av veldig kort tid. Det er en stor fordel i vårt klima. Monteringen er svært rask og råbygget er tørt. Du slipper ekstra tørketid og risiko for fuktskader.

4. Energibesparende

Massivtreelementene har høy varmelagrings-evne og påvirkes “saktere” av utetemperaturen enn vanlig stenderverkhus. Det holder huset kaldt om sommeren, og varmt om vinteren. Dette sparer man energi på.

5. Brannsikrere

De massive elementene som blir brukt i et massivetrehus har også gode brannegenskaper.

Kilde: Byggebloggen til Ragnhild Marie

Bakkevik i Oslo www.ragnhildmarie.com.

Her finner du informasjon om massivtrehus:

Montasje AS var firmaet som ordnet bestillingen av huset fra NurHolz i Tyskland, og Montasje satt opp huset.

Ragnhild Marie Bakkevik i Oslo har en blogg med masse informasjon om massivtrehus

http://ragnhildmarie.com/

 

Arkitekten: Fornøyd med resultatet

Massivtrehuset er bygget uten et tradisjonelt mekanisk ventilasjonsanlegg.

– Men det blir feil å si at huset mangler ventileringsanlegg. I dette huset er nemlig ventileringen integrert i hele huset. Huset er bygget på en slik måte at det puster selv og gir god avluftning. Og således tilfredsstiller huset dagens byggekrav, sier arkitekt Bjørn Berge i arkitektkontoret Gaia Lista som hadde ansvaret for utformingen og prosjekteringen av huset i Norheimskogen.

Kontoret har siden 1980-tallet spesialisert seg på miljøvennlig byggeri.

– Et spennende oppdrag. Da Kirsten Lande tok kontakt med oss hadde hun allerede bestemt seg for å bygge i massivtre. Vår jobb ble da å tegne huset til henne innenfor de rammene et systemhus setter – selvsagt i tett samarbeid med Montasje og Berge Sag, sier Berge. Han tok selv turen tre ganger til Haugalandet for å følge byggeprosessen og er svært fornøyd med det ferdige resultatet.

 

Berge Sag: – Et spennende oppdrag

– Dette var et interessant oppdrag ikke minst fordi et massivtrehus blir bygget på en ”litt” annerledes måte enn et vanlig hus. Spennende å få være med på og ikke minst mye å lære, sier Geir Inge Waage i Berge Sag som sammen med kollega Øystein Lærdal hadde ansvar for ferdigstillingen av massivetrehuset i Norheimskogen. Oppdraget gikk ut på å koordinere byggeprosessen og levere alt som ikke hadde med massivtre å gjøre, samt å ivareta byggherre sine interesser både i henhold til bygg og økonomi.

– Her skal huset puste og plast skal ikke brukes. I tradisjonelle hus er det motsatt – der skal huset være helt tette og kun puste via balansert ventilasjon. Men dette huset er også tett. Tallet for  ”luftlekkasje-sjekken” ble 0,8, mens minimumskravet til hus er 2,5. Så dette er veldig bra. Forskjell på dette mot tradisjonelle hus er at dette er dampåpent (puster). Vi er veldig fornøyd med resultatet og det var også arkitekten som godkjente arbeidet vårt før boligen ble overlevert til hus-eieren, sier Waage som benytter anledningen til å takke for å få bidra i et spennende prosjekt som han tror det vil bli enda flere av de neste årene.

 

 

 

Hvem gjorde hva?

Hovedentreprenør av bygget: Berge Sag, avdeling Byggfornyelse: Øystein Lærdal, og Geir Inge Waage.

Massivtre-leverandør: NurHolz, Tyskland. Montasjen av huset ble gjort av Montasje AS, Våler i Solør.

Arkitekt: Siv.ark.mnal. Bjørn Berge, Gaia Lista AS

Grunnarbeider: O.J.Miljeteig AS

Betongarbeider: Haugaland Bygg og Betong AS

Maling/Luting av vegger og tak: Risanger & Sønn

Kjøkkenleverandør: Friestad Kjøkken og Interiør

Baderomsleverandør: Varme & Bad

Gulv:  Moelven

Vinduer: NorDan

Ytterdører: Førre Trevarefabrikk AS

Innerdører:  Norske Dør AS

Trapp:  Ølen Trevare AS

Elektriske arbeider: Th. Kolbeinsen Installasjon as

Rørleggerarbeid: Rørlegger Haraldseid as

Murer/Skifer gang/Ovn: Murerfirma Tor Gismarvik

 

Annonse