(Fv. Henry Røthing, Astrid Ø. Røthing, Louise Aursland og Sveinung Fahrestveit).
Annonse

Da Astrid og Henry ønsket å kjøpe tomt bare få meter fra Henrys barndomshjem måtte de være kreative for å utnytte hele drømmetomtens potensiale. Et ekstra par husbyggere ble løsningen.  

Henry Røthing, Astrid Østensjø Røthing og de tre barna i en tomannsbolig sammen med Sveinung Farestveit, Louise Aursland og deres tre  barn. Tomannsboligen ligger i Lunavegen på Solvang. Hver bolig har en størrelse på ca 240 kvm. 

Tekst og foto: Ingrid Elise Eriksen

Tomten Astrid og Henry hadde sett på lå i et villastrøk fra 50-tallet. I området var det strenge reguleringer for bebyggelse, og det var ikke lov å bygge en boenhet på mer enn 30% av tomten. Siden tomten var på over 1500 kvadratmeter, ble det en vanskelig beslutning for paret. 

– For vår del var tomten for stor for bare et hus, og siden vi allerede flyttet fra et hus med stor hage, ville vi ha et mindre uteområde å vedlikeholde, sier Astrid. 

Løsningen kom i 2019 da Henry var innleid i selskapet Uni Micro AS. På en firmatur med selskapet kom han i prat med trebarnsfaren, Sveinung Farestveit. Til tross for at de ikke kjente hverandre veldig godt, fløt samtalen om løst og fast – og Henry fikk en idé. Hva om han og Sveinung bygget en tomannsbolig på tomten i Lunavegen? 

Det var jo litt spesielt at jeg nærmest kastet ut spørsmålet om de ville bygge hus  med oss, og at han sa ja, minnes Henry. 

Deler på kostnadene 

Hjemme satt Astrid og Louise uvitende om idéene som strømmet på mellom Henry og Sveinung. Men da mennene kom hjem fra reise, var både Astrid og Louise  samstemte i planene som var blitt lagt.  

– Å dele dette prosjektet har vært veldig kjekt både økonomisk og i forhold til byggeprosessen. Louise og Sveinung kom inn i bildet før vi kjøpte, og det er ikke sikkert av vi hadde valgt å kjøpe tomten hadde det ikke vært for dem. Så det var bra  de var på firmatur sammen, smiler Astrid.  

Det var ikke mange fellesmøter som måtte til før parene var enige i hvordan ting skulle gjøres. Desember 2019 kjøpte de tomten, og planleggingen startet for fullt like etter overtakelse i januar 2019. Det tok halvannet år med søking, riving og planering. Selv om det var en smidig prosess, oppsto det noen utfordringer. En av dem var  hvordan de skulle utnytte tomten på best mulig måte slik at begge familiene fikk huset de ønsket seg.  

– Det var mye frem og tilbake. Vi begynte med et tegneprosjekt hos Urbanhus. Den første tanken var å dele tomten i to, men byggelinjen gjorde det vanskelig, sier Sveinung.

Gode venner 

Mens Henry og Astrid ønsket seg et hus på bakkeplan med direkte tilgang til hage,  hadde Sveinung og Louise sett for seg det motsatte. Løsningen ble en tomannsbolig  med en helt unik planløsning. I desember 2021 flyttet Astrid og Henry inn, like etterfulgt av Louise og Sveinung i februar 2022.  

– Vi ble veldig fornøyde med utformingen som arkitekten til Urbanhus tegnet, sier  Astrid. 

– Til tross for at vi hadde ulike ønsker om hvordan vi ville bo, ble det en fin fordeling som gjorde at vi fikk begge deler, sier Louise.  

Selv om boligene oppleves som veldig skjermet fra hverandre, er det en stor glede å  vite at det er jevnaldrende naboer rett over innkjørselen. Barna har blitt gode venner,  og katten til Astrid og Henry stortrives som en «delekatt». En annen fordel er at det  alltid er noen hjemme som passer på hvis det skjer noe, forteller parene. 

– Det som er litt morsomt er at vi faktisk ikke ser like mye til hverandre nå som vi  gjorde i byggeperioden, men vi er definitivt blitt gode venner, sier Louise og Astrid.  

Japansk løsning 

På baksiden holder Henry og Astrid på å gjøre klart hageområde. Rett utenfor  hagestuen har de gått for en lyserød terracottaplatting med naturlige teksturer. Kledningen på boligen er av det litt utenom det vanlige: karbonisert tre. I Japan er  den karboniserte kledningen, kalt yakisug eller shou sugi bani, en gammel tradisjon som har blitt brukt som huskledning i flere århundrer. Resultatet er vakre og holdbare vegger som passer godt inn i det norske klimaet.  

– Det var jeg som foreslo den japanske kledningen. Her bruker de en teknikk der de  brenner treet i åpen ild, uten at treet tar skade av det, forteller Astrid. Inspirasjonen  har hun hentet fra da hun selv bodde i Japan for noen år tilbake. 

Sveinung og Louise

Hjemme hos Sveinung og Louise har de tatt utgangspunkt i «fargebibelen» – et fargehefte de fikk fra KOI fargestudio. Fargene som de en gang rynket på nesen av, har gjort boligen til et tidløst fargeparadis.  

– Det første jeg tenkte da jeg så fargene var «hva i helsikken?» ler Sveinung. Louise nikker. Det tok litt tid for familien å bli vant til sitt nye, fargerike hjem.  

LUNE SONER: Kombinasjonen mellom trematerialer og farger gir boligen et lunt preg.

Tidligere bodde Sveinung og Louise i et Hesseberghus fra 80-tallet, og selv om de i dag er frelst av spreke farger, har det ikke alltid vært slik. Louise forteller at for bare noen år tilbake var hun opptatt av å holde alt hvitt – i en slags frykt for å havne utenfor komfortsonen. I den nye boligen finner man ingen hvite vegger. Her kombineres farger som rosa, lilla, grønn og gul sammen med eikefinerplater på veggene og spiler i taket.  

– Fargekonsulentene visste jo hva de holdt på med, så vi valgte å følge forslaget de ga oss. Hvis man bare følger trender som kommer og går så er det ikke sikkert at fargene henger sammen med hverandre til slutt, og da kan man fort bli lei og slitne. Fargene som KOI fargestudio har valgt for oss matcher personligheten vår – og selv om det er en del farger vi ikke hadde valgt på egenhånd, er vi kjempefornøyde, sier Louise.

Kjøkkenet har paret spesialbestilt hos Knapphus Kjøkkensenter i fargen Paris i kjøkkenmodellen, FRID. Den dype blåfargen kombinert med gulldetaljer og granittplate er et vakkert blikkfang i den åpne kjøkkenløsningen, og skaper en kontrast mellom de naturlige materialene.  

HEMS: Hemsen i boligen er innredet med gulvteppe og to soner.

Selv om hvert rom har sin egen unike farge og personlighet, er det baderommene Louise er mest fornøyd med. Her er det brukt kreative fargekombinasjoner, og mellom fugene har de brukt farger som står i stil med resten av baderominteriøret.  

– Vi visste ikke at det fantes forskjellig farge på fugemassen før vi begynte, men det var jo et hav å velge mellom, forteller Louise.  

– Fargene som er brukt i huset komplementerer hverandre og gjør det tidløst, sier Sveinung.  

VELKOMMEN INN: I inngangspartiet er boligens vegger malt i en iøynefallende rosatone.

Henry og Astrid 

Henry og Astrid ønsket en livsløpstandard i boligen, og valgte derfor å plassere det meste på bakkeplan. Mens både kjøkken, stue, bad og hovedsoverom er i første etasje, har barna god plass å boltre seg på i andre etasje med egen stue, hems, bad  og soverom.  

I likhet med Sveinung og Louise, har Henry og Astrid også valgt å ta i bruk farger i hjemmet. På kjøkkenet har de gått for et mørkeblått STRAI kjøkken fra Knapphus Kjøkkensenter som de har kombinert med vakre naturfarger og eikefinerplater på veggene. Hele inntrykket skaper en fin balanse mellom det nye og det gamle interiøret, og både mørke og lyse detaljer følges gjennom boligen som en rød tråd. I skråtaket i stuen har de satt inn to takvinduer som slipper inn naturlig lys i rommet.  

– Snekkerne og malerne tenkte nok vi var litt crazy som skulle ha så masse eik. Av og til kom de inn og bare sukket, men når resultatet var der, så tror jeg nok mange  tenkte det var kult allikevel, smiler Astrid.  

Utgangspunktet til fargene fant paret i «fargebibelen» til Sveinung og Louise – men de har også plukket opp inspirasjon fra nettet.

– Vi fikk se i «fargebibelen» til Sveinung og Louise, så vi snyltet litt fra den, ler hun. Det gjorde prosessen en hel del enklere når vi fikk litt hjelp, og vi synes at vi klarte oss veldig bra, legger hun til.  

For Henry og Astrid var det viktig å gjøre et grundig arbeid når de først skulle bygge. Slik at de kunne være fornøyde med resultatet i flere år fremover. Videre fra spisestuen har familien direkte tilgang til en innredet hagestue ut mot hageområdet. Her har de gått for mørke farger kombinert med en blå sofa og japansk-inspirerte lampeskjermer hengende i taket.

Hovedsoverommet har en walk-in funksjon gjennom garderoben med et tilhørende bad og vaskerom like ved. På soverommet er det brukt lillatoner kombinert med  grønne detaljer. Det er datteren i huset som har foreslått å bruke lilla på sitt eget rom og hovedsoverommet etter å ha hatt en fasinasjon for fargen i lang tid. På guttenes  rom er det brukt samme blåfarger som i loftstuen og på hemsen. 

GLAD I LILLA: På datterens rom er den gjennomgående lillafargen kombinert med svarte detaljer.
ALT I ETT: Loftstuen er delt inn i tre soner med spill og aktivitet, TV-krok og en lesekrok oppe på hemsen.

Husleverandør: Urbanhus (totalleverandør)
Arkitekt: Ingebjørg Gjervan, Urbanhus
Snekkerarbeid: Urbanhus
Grunnarbeid: Knut S. Løften Maskin AS
Maling/tapetsering: Haugesund Malerservice AS
Kjøkkenleverandør: Knapphus Kjøkkensenter AS
Baderomsleverandør: Karsten Bjelland AS
Gulv: Parkettgruppen AS
Flislegging bad: Haugesund Flis-Service Ole Munoz
Elektrisk arbeid: Hans Erik Elektro AS
Rørleggerarbeid: Karsten Bjelland AS
Trapper: Trapperingen AS
Uteområde: Knut S. Løften Maskin AS, Pedersen Betong

Annonse