Annonse

Det sies at et ryddig sinn starter med et ryddig hjem. Etter en lang sommer med ferie og moro er det tilbake til gamle (eller nye) rutiner, og for flere av oss inneholder også dette organisering av arbeidsplassen. Vi har fått fem gode råd fra ryddeekspert Eva Isacshen om hva man bør tenke på før man setter i gang prosessen. 

Eva Isachsen

Jeg er utdannet interiørarkitekt NKH, lærerutdanning Nord universitet og feng shui-konsulent. Jeg har holdt en rekke kurs og foredrag, blant annet det populære onlinekurset «Innred og rydd som en proff». Sammen med min datter Line Marie Skaget har vi siden 2011 drevet interiørfirmaet Rom for Sjelen AS, forfattere av boka Ryddeglede, Cappelen Damm 2019.

Nettsiden vår: www.romforsjelen.no
Instagram: @ryddeglede_
Facebook: Rom for sjelen

Tenk gjenbruk

Etter den lange sommerferien, er mange klare for en ny start på kontoret. Når du jobber hjemmefra, har du virkelig muligheten til å sette ditt personlige preg på kontoret ditt, enten det er et eget rom, eller bare en adskilt del av stua. Vær kreativ, praktisk og tenk gjenbruk. Du kan finne gamle kontormøbler på gjenbruksstasjoner, de er ofte laget i solid heltre og kan gi rommet et personlig uttrykk. Også til rekvisita kan du bruke gjenbruk – artige gamle bokser kan bli stedet du legger regninger og penner kan få stå i gamle krukker. Sørg for å nok hylleplass, og gjør hjemmekontoret ditt trivelig med permer og esker i like farger – og med tydelig merking.

Skill mellom fritid og jobb

Når man jobber hjemmefra er det bra å skape et skille mellom fritid og jobb. Det gjør at du konsentrere deg bedre og at du kan legge jobben til side og koble av når du har fri. Å ha hjemmekontor i sofakroken kan kanskje være fristende, men er altså en ganske dårlig idé. Skill mellom jobbrelaterte saker, og familiens papirer og informasjonsbehov. Om du ikke har mulighet til å ta i bruk et dedikert rom, kan du ta prøve å skjerme arbeidspulten – enten den står i stua, på soverommet, i gangen ellerpå kjøkkenet, med en bokhylle, noen store planter, et skjermbrett eller et skap. Det funker også bra å henge gardiner fra skinner i taket for å dele av rom, det demper støy også. Hvis du MÅ jobbe fra spisebordet, kan du i det minste ha en egen kontorstol som du bruker når du er på jobb. En ting er at det er viktig for å unngå belastningsskader at du har en god kontorstol, men også mentalt vil det å ha en egnet stol bidra til å skape skille mellom jobb og fritid.

Bruk farger

Farger påvirker oss som kjent mentalt, likevel er det fleste kontorarbeidsplasser sterilt hvite. Når du jobber hjemmefra, kan du selv bestemme hvilke farger du vil ha på kontoret ditt. Rødt er en farge som kan gi energi og drive, men også virke stressende, grønt virker beroligende, etc. Velg farger som passer deg og det du jobber med!

Rydd på datamaskinen

Minimiser antall filer og mapper på datamaskinens skrivebord. Samle istedet alt i en mappe, med flere undermapper. Slett og rydd jevnlig. Ha et inspirerende bilde på skjermen, noe som minner deg om hvorfor du faktisk gjør den jobben du gjør – det kan være et bilde av familien din, drømmehuset ditt eller den palmeøya hvor du ska ligge og drikke cocktails når du får råd.

Utsikt har positiv innflytelse

Hvis det er mulig, bør du unngå å ha pulten klemt inn i et hjørne, hvor det er lett å føle seg «innestengt». De færreste av oss liker å sitte med ryggen til en dør, da du lett føler deg sårbar eller urolig, fordi du ikke vet hvem som plutselig kommer inn bak deg – vi mennesker trives best når vi har oversikt over omgivelsene våre! Det å kunne se ut er selvfølgelig hyggelig – ikke minst å få dagslys i mørketida! Utsikt til grønne omgivelser, enten det er en skog eller bare en park, har også en positiv innflytelse på helsa vår.

Annonse