Annonse

For fire år siden tok Linda Holst og Rune Vika farvel med det gamle rekkehuset på Bakarøynå, og satte kursen mot sitt nye hjem i butikklokalene til «Den lille barnebutikken» og «Den lille bokbutikken».

Tekst og foto: Ingrid Elise Eriksen

I det velkjente huset og butikklokalet i Haraldsgata 153 møter vi Linda Holst og Rune Vika. Her bor de sammen med sine to barn på 19 og 15 år, den dansk/svenske gårdshunden Edward og maine coon katten, Harry.

– Huset tilhørte opprinnelig Sørhus familien. Da vi fikk tilbudet om å kjøpe, solgte vi rekkehuset på Bakarøynå og flyttet inn her, sier Linda. Hun tok over driften av Den lille barnebutikken etter den kjente klesdesigneren, Kristine Vikse i 2008.

KREATIV PLANLØSNING: Hoveddelen av huset ligger i tredje etasje. Her har familien vært kreative for å utnytte mest mulig av planløsningen.
BYGGESKIKKPRIS: Da familien valgte å gå tilbake til den originale fasaden ble huset nominert til byggeskikkprisen.

Familiens hus på Bakarøynå ble solgt på dagen, og oppussing av det nye hjemmet ble raskt igangsatt våren 2018. Planen var å få huset tilbake til sin originale fasade fra 30-tallet. Vinduene fra 70-tallet ble derfor byttet ut med originale vikeså vinduer, og kledningen ble byttet til høvlet kledning. Juli 2018 flyttet de inn.

– Vi var ikke helt ferdig med oppussingen da vi flyttet inn. Dette resulterte i at jeg sov bak disken i bokbutikken i en måneds tid, mens fruen og barna lå i boden, humrer Rune.

SOVEROM BAK BOKHYLLA: Bak bokhylla er det laget til en liten sovealkove og daybed.

Utnytter alle rom
Selve boenheten i tredje etasje består av kjøkken og stue, bad, og et soverom til datteren. I det ene hjørnet er stuen delt opp med en enkel bokhylle. Bak den er det laget til en liten sovealkove tilegnet Linda og Rune. I bakgården har de åpnet opp ved å erstatte den gamle porten med en smijernsport de fikk fra Etne. Slik kan også forbipasserende titte inn i den idylliske lille bakgården. I uthuset har de innredet en leilighet til eldstemann.

INNREDET UTHUSET: I uthuset har de innredet en leilighet til eldstemann.

– Vi har en veldig deilig hverdag. Når det er rolig i butikken kan jeg gjøre dagligdagse oppgaver i hjemmet, som å sette på klesvask eller lage middag. Egentlig føles det ut som at vi aldri er på jobb, sier Linda.

ROMSLIG SOVEROM: Det eneste soverommet i tredje etasje tilhører parets datter. Rommet har en industriell look med malte vegger i en lun grønnfarge.

Og det er ekstra stas når kjente og ukjente kontakter familien i ønske om å få låne hjemmet. Etter stengetid blir bokbutikken nemlig brukt som stue, og da har alt fra bokklubb og podcast – til konserter og vinkvelder funnet sted i lokalet.

AUTENTISKE VEGGER: De originale murveggene komplementerer det industrielle interiøret og skaper en fin balanse mellom gammelt og nytt.

«Vi malte alt i hvitt da vi flyttet inn, så ble det grått, og nå er nesten alt svart.»

En suksess
Hadde man spurt Linda og Rune for to år tilbake, kunne de aldri sett for seg den suksessen bokbutikken skulle medbringe. Men den lille nisjebutikken motbeviste all tvil, og på kort tid omsatte den for omtrent like mye som barnebutikken i etasjen nedenfor. Medieoppmerksomheten lot heller ikke vente på seg.

BOKBUTIKK PÅ DAGEN, STUE OM KVELDEN: Om kvelden bruker familien bokbutikken som en stue.

– Bokbutikken har tatt helt av, spesielt blant de unge. Folk reiser land og strand for å se den lille butikken og varene vi selger. Mange kommer også innom for å ta selfie med dyrene og telefonkiosken vi har satt opp utenfor. Vi har vært veldig heldige, forteller paret.

POPULÆRE: Katten Henry og hunden Edward som beveger seg fritt rundt i bygget har fått stor oppmerksomhet både blant lokalbefolkningen og turister.

Inspirerer flere
Men det er ikke bare Linda og Rune som satser på sentrum. Blant dem er daglig leder og eier av Kara Haugesund, Ellen Markhus. Sammen med samboeren og sønnen, er hun allerede godt i gang med oppussing av sitt nye hjem over klesbutikken. Og ifølge paret, er det nok flere på vei.

ÅPEN BAKGÅRD: Familien valgte å skifte ut den gamle porten med en smijernsport. Slik kan også forbipasserende titte inn i den koselige bakgården.
IDYLLISK: Bakgården er omkranset med alle slags sorter trær og blomster.
Annonse