Annonse

Sommerens store blomstertrend Dahlia, eller Georginer som de heter på norsk.Vi forstår godt hvorfor disse praktfulle snitt blomstene er blitt så populære, de kommer i alle farger og varianter, passer utmerket til sommerbuketten og kan overvintres og plantes igjen år etter år. 

Tekst og foto: Linn Helen Valentinsen
Instagram: @linnvalentinsen

Jeg er ingen ekspert, og det finnes mange måter å gjøre det på. Men dette er hva som fungerer for meg. Så her er mine beste tips til en blomstrende hage helt frem til frosten kommer. 

Husk å se etter brunsneglen!

1. Jeg har merket de på forhånd med en ståltråd rundt stammen og en navnelapp som blir med ned i jorden når jeg planter de ut. Dermed vet jeg hva som er hva når de skal opp igjen i høst og alt går ned i samme kartong. 

2. Jeg bruker plastposer, og syns det fungerer veldig fint. Det tar mindre plass og posene blir som et lite drivhus. Du kan også se når planten får sugerøtter og trenger vann. Jeg vanner ikke knollen før jeg ser den har begynt å få røtter, i så fall veldig lite så den ikke råtner. Jeg gir de vann og næring når jeg ser jorden er tørr. Kjøp gjerne bioplastposer så du sparer miljøet.

3. Fyll først litt jord i bunn av posen, sett knollen i og dekk den lett til med jord til du kun ser stilken. Jeg bruker P jord. 

4. Til slutt plasserer jeg de et lyst og varmt sted til de spirer. Hos meg blir det på badet. Når de har begynt å komme frem må de plasseres en kaldere plass, helst under 15 grader. De tåler ikke frost og kulde, så ikke plasser de for kaldt.

5. Hvis de har det for varmt og vokser for raskt kan de bli høye og tynne. For å motvirke dette kan det være lurt å toppe de slik at de blir mer buskete. Da kan du bruke det du har klippet av som stiklinger og få nye Dahlia. Jeg har aldri prøvd å toppe de selv.

6. Når jeg planter de ut blander jeg kukompost og plantejord, mye næring.

7. Husk å se etter snegler på kvelden. Jeg tar stiklingene i en boks med litt vann som jeg har lett tilgjengelig så det ikke skal bli tiltak hver kveld. 

Nå er det perfekt tid å starte hvis du ønsker å prøve selv. De gir nydelige snittblomster og er veldig enkle å få til. Husk å bind de opp når de er plantet ut, ellers kan de knekke i vinden. 

Håper på en nydelig sommer med masse blomster i år, lykke til!

Annonse