Annonse

Da Astri fikk tomt på familiegården åpnet det seg en mulighet for å endelig designe drømmehuset. Ingenting var utelatt til tilfeldighetene da planene skulle realiseres, og resultatet er et godt gjennomført smarthus med gode løsninger for familien.

Hvem: Astri Emilie Ljosnes, Morten Berge og datteren Johanne og katten Vigdis

Hva: Egendesignet smarthus

Hvor: Ølen, Vindafjord

Instagram: @dreganesvegen157

Det var Astrid selv som tegnet huset, med god hjelp fra dyktige fagfolk.


Tekst og foto: Charlotte Marie Helgesen

Morten (31) og Astri (31) tok ingen snarveier når de skulle bygge drømmehuset. Alt fra vakker fiskebensmønstret terrassegulv til spesialbestilt trapp skulle stemme overens med resten av interiøret. Astrid fant inspirasjon fra naturen utenfor vinduet når hun skulle innrede huset. De store fjellene som du ser fra huset, sjøen og ulike jordtoner ble utgangspunktet i videre fargevalg. Men også innslag fra ulike reiser de har vært på har lurt seg inn, som for eksempel det gule badet nede. Fargevalget her fikk mange hevede øyenbryn, men når det sto ferdig er det blitt et av husets desidert kuleste rom. Du blir i godt humør av å pusse tennene her! 

– Den røde tråden i huset er grønne planter og farger til å bli glade av. Vi har savnet å reise og vi har nok tatt litt middelhavet inn i interiøret. Plantene flyttet dessuten inn før overtakelse, ler Astri. 

Det var nok noen snekkere som ble overrasket da det plutselig var en oase der da de kom på jobb. For rett nedi veien bodde de i en leilighet på 40 kvm den siste tiden før overtakelse. Dette ga Morten ekstra motivasjon til å jobbe lange dager slik at familien kunne få flytte inn raskest mulig.

Smarte og egendesignede løsninger går igjen i dette huset. Kjøkkenet er fra Ikea, men med justeringer. De lagde en nisje til kaffetrakter og andre ting du ikke vil ha stående fremme. De måtte også løfte innredningen for å tilpasse det til robotstøvsugeren. Lyslisten rundt gir et eksklusivt inntrykk og rammer inn kjøkkenet på en ny måte. Og det er ikke det eneste kreative lyset i huset. På hovedsoverommet og rommet til Johanne (8) er det nemlig stjernehimmel! Johanne sover godt under stjernene og det er ekstra stas å vise det frem til venner. 

Med Mortens interesse og kompetanse for det tekniske – måtte det bli et smarthus.

– Her har du full kontroll på det elektriske, og det kommer godt med når du i disse tider må rasjonere litt på strømmen, smiler han.

En ting som er unikt med dette huset er at de har importert en vakuum klessjakt fra California. Denne suger opp skitne klær fra badet nede til vaskerommet, opp gjennom en liten luke i veggen. Dette gjør det det jo morsomt å hive tøy til vask, og dattera i huset bruker den flittig. Noe foreldrene er ekstra fornøyd med.

Klessjakten på vaskerommet har familien importert fra California.

Veien fra tegning til innflytting var omtrent 2 år. Men før de fant den løsningen de trivdes med, var det mange planer som gikk i papiravfallet. Heldigvis, sier Morten, for der var det mye de ikke kunne tenkt seg nå. Det var Astrid selv som tegnet huset. Med hjelp fra en bekjent fikk de tegnet det opp i 3D, og fikk en virtuell visning i huset for å se om planløsningene var som tenkt. Videre fikk de hjelp av Camilla i Berge sag , der fikk de mange gode tips og forslag til forbedringer. Da tiden var inne for å velge byggselskap var det viktig med gode referanser, noe TG bygg hadde. De trengte også noen som kunne håndtere noe vanskelige kunder, ler Astri. Vi hadde et par runder med utfordringer designmessig, men de tok alt med strak arm og vi er veldig fornøyde!

– Å bo der du vokste opp gir en ekstra trygghet og tilhørighet. Med en tomt som er litt utenfor sentrum men nærme nok til at Johanne kan sykle til venner er helt perfekt. Med 3426 innbyggere i ølen er det ikke den største plassen. Men her finner vi det meste vi trenger i nærheten. Viktigst av alt er at vi har familien rundt oss. Det var til stor hjelp da vi sto sene kvelder for å få ferdig huset, sier Astri.

Med egeninnsats og hard jobbing fikk de midlertidig brukstillatelse 2 dager før jul. Det ble ikke julefeiring i nytt hus, men nyttårsfesten kunne de feire i eget hjem med gode venner.

– Neste prosjekt er en hagestue med basseng! Etter år med pandemi sikrer vi oss å lage et lite ferieparadis her hjemme. Her skal vi også dyrke egne grønnsaker å ha noen palmer. Dette blir nok mitt favoritt rom til slutt, smiler Astri.

– Men nå er kjøkkenet absolutt det beste i huset. Med stor kjøkkentøy kan du lage mat samtidig som Johanne gjør lekser på andre siden. Dette gir oss ekstra tid med hverandre i en travel hverdag. Morten har funnet sin favorittplass i stolen foran det store vinduet i stuen. Her finner han ro å kan nyte utsikten, legger hun til. 

På rommet til Johanne er det stjernehimmel i taket. Dette synes hun er ekstra stas å vise frem til vennene.

Nå venter våren og planene for hagen står for tur. 

– Vi var akkurat ferdig med hagen i det forrige huset, og nå er det på an igjen sier Morten.

 I mellomtiden har de begynt å dyrke litt grønt inne å de gleder seg til å kunne utvide dette til uteområdet. 

Uteområdet byr på en vakker utsikt utover fjorden.
Trappen er spesialbestilt fra TG bygg AS.

Utvendig snekkerarbeid: TG bygg AS
Grunnarbeider: Kolltveit Maskin AS
Betongarbeid: TG bygg AS
Maling: TG bygg AS
Baderomsleverandør: Mix n’ match fra mange ulike. Skrog hovedsakelig Ikea, armaturer mv. hovedsakelig Megaflis m.fl.  
Gulv/tak: Fliser fra megaflis og flisekompaniet. Øvrig gulv fra Pergo.
Flislegging bad: Murerfirma Breitve AS
Elektrisk arbeid: Hegevold Elektro AS
Rørleggerarbeid: Rørlegger Haraldseid AS
Trapp: TG bygg AS
Klessjakt: laundry jet 

Annonse