Annonse

Tekst og foto: Ingrid Elise Ferkingstad Eriksen 

Gjennom tre generasjoner har Sjøen Hus hjulpet folk å oppfylle husdrømmen, satt sine spor på Svalbard, og stadig utviklet nye byggefelt og prosjekter. I fjor ble de en del av boligkjedene Systemhus og Byggtorget, noe som har ført til en positiv utvikling for bedriften og trelastutsalget.

– Vi hadde planer om å feire 50-årsjubileumet og litt forskjellig, som nyåpning borte på lageret, men på grunn av korona har vi måttet begrense dette. Vi er jo uansett ikke sånne som feirer så voldsomt, smiler Jan Petter Sjøen. Han tok over den daglige ledelsen av bedriften på slutten av 80-tallet etter sin far og gründer, Trygve Jostein Sjøen.

Inne på kontoret sitter Jan Petter Sjøen sammen med sine to sønner, Kenneth Sjøen og Vegard Sjøen. De har jobbet i familiebedriften siden 2006 og 2010.

– Det var faren min som først startet firmaet i 1971, sammen med Olaf Tveit og Lars Johannesen. De hadde jobbet sammen tidligere, og hadde et ønske om å kunne skape sin egen arbeidsplass, sier Jan Petter Sjøen.

– Her begynte de å utvikle byggefelt, men de tok også på seg andre typer jobber både privat og i offentlig sektor, legger han til. Det var Sjøen hus som blant annet sto for byggefeltet på Almannamyr i Skudenes og utbyggingen av Hansadalen på Sevland.

Svalbard

I 1983 reiste de til Svalbard for å bygge to hytter. Der ble de værende i omtrent 17 år og endte opp med å bygge 80 hus, kontor til sysselmann, og sykehus.

– Når pappa reiste til Svalbard ble det et naturlig skille for hovedansvaret i bedriften. Han tok ansvar for det som skjedde på Svalbard, mens jeg overtok den daglige ledelsen her hjemme, minnes Jan Petter Sjøen. Når Trygve Sjøen kom hjem på slutten av 1990-tallet, var det bare naturlig at sønnen fortsatte driften videre.

Tredje generasjon

Jan Petter Sjøen startet først å jobbe i farens firma i 1985. Etterhvert kom også sønnene Kenneth Sjøen og Vegard Sjøen inn i bedriften. Begge startet som tømrere, men er i dag byggmestere med vidt forskjellige roller innad i bedriften.

– Kenneth er mer på planlegging og driftssiden, i tillegg til å ha mye med Byggtorget å gjøre. Vegard driver med salg og kalkulasjon, forteller deres far, Jan Petter Sjøen.

Medlem i ny kjede

Asle som har jobbet hos Trygve J. Sjøen AS i 30 år viser frem det nye butikklokalet inne på Byggtorget.

I fjor kom Sjøen Hus ut med en pressemelding om at etter 20 år i en annen kjede, var tiden moden for å ta nye grep for fremtiden.

– Det var en del endringer i den kjeden vi var i som vi ikke følte oss komfortable med, så da var det naturlig for oss å se etter andre alternativer, sier Jan Petter Sjøen.

Etter flere henvendelser fra forskjellige aktører, falt valget på Mestergruppens huskjede, Systemhus. Trelastutsalget som ble bygget i 1972 ble da underlagt søsterkjeden Byggtorget.

– For oss var det Systemhus som var nærmest det vi ønsket oss, og samtidig så kunne vi få en kjede til byggevarer som vi kunne utvikle både for markedsføring, systemer og forøvrig slik at vi fikk en samlet pakke, forklarer Jan Petter Sjøen.

– Lagerutsalget har nærmest fungert som en institusjon i alle år. Hvis folk skal ha byggevarer går de til Tore eller Asle. Nå kan vi i tillegg tilby et enda bredere vareutvalg enn det vi har hatt tidligere, og en del produkter har betydelig bedre utsalgspris som kunden nyter godt av, legger Jan Petter Sjøen til.

Inne på byggtorget finner man det man måtte trenge av jernvare og småting til renovering.

I den nye butikken inne på lagerutsalget har de bygget et «Showroom» i andre etasje. Her kan kundene både få se, og kjenne på produktene i omgivelser på en helt annen måte enn det de kunne tidligere.

– Det er klart en fordel for huskundene våre, der vi nå på en enklere måte kan vise dem de produktene som inngår i en husleveranse, slik at de lettere kan ta sine egne valg, sier Jan Petter Sjøen.

På Showrommet kan kundene både få se, og kjenne på produktene før de bestemmer seg.
Annonse