Annonse

Omgitt av egenproduserte kunst- og bruksgjenstander blåser fem dyktige damer glass på et glassverksted i Haugesund. Glassblåsing er en smal vernet håndverksart i dagens Norge.

Tekst: Tamila Ros  – Foto: Steinar Sortland

Det var for fem år siden tre tøffe damer startet et eget håndverksted utrustet med glassovn og forskjellige verktøy for å produsere og så selge sine nydelige kunst- og bruksgjenstander laget av glass. 

Kirsten Vikingstad Storesund fra Karmøy, Julie Shirani Kausland fra Bergen og Eirin Bjørsland Hansen fra Elverum ble først kjent med hverandre da de studerte glasshåndverk på Riksglasskolan i Orrefors i Sverige. – Dette er den eneste tekniske fagskole i glassblåsing i Skandinavia, forteller Kirsten. 

Fra venstre: Lærling Charlotte Jutrem Cohen, Eirin Bjørsland Hansen, Karin Forslund, Kirsten Vikingstad Storesund og Julie Shirani Kausland.

Etter at de hadde fått sine fagbrev, fortsatte Kirsten og Eirin sine studier i det Danske Kunstakademiet mens Julie driftet et glassverksted kombinert med museum i Sverige. 

Den gode kjemien som hadde oppstått mellom damene i studietiden gjorde at da Kirsten  fortalte de andre om sin ide om å starte et eget glassverksted hjemme på Haugalandet, bestemte Julie og Eirin seg på å satse alt og flytte til Haugesund for å kunne bli med på oppstarten av bedriften.

Damene trives i lokalene sine. Det er fint og sentrumsnært og ikke minst har de råd til det.

– Kulturrådet satset på oss og hjalp oss mye med både ovn og utstyr. Vi har en glassovn for produksjon som brenner 24 timer i døgnet på 1100 grader og som bare skrus av en gang i året. Stansen er lagt til lillejulaften. Den mer eller mindre kontinuerlige driften innebærer store utgifter og kostnader og gjør at vi må være her fast for å opprettholde produksjonen. Ovnen er koblet til og drevet av naturgass. Så dette er kanskje det eneste glassverkstedet i Norge som går på naturgass og det er veldig smidig i forhold til vedlikehold og ikke like dyrt som strøm og gasstanker, forteller de.

Utvidet bedriften
– Det er to sesonger som er viktige for bedriften : påskeåpningen og juleåpningen, forteller Kirsten. 
– Den første nedstengningen kom da vi holdt på med forberedelser til påske og da tenkte vi:  
– Oi, det er masse varer på lager, hva skal vi gjøre når det skal være stengt? 
Løsningen ble å levere hjem til folk. De var ute og leverte varene hjem til folk med bil og sykkel både i Haugesund og på Karmøy. “Klikk og hent” kasse utenfor butikken for forhåndsbestilte varer fungerte også effektivt. 
Spesielt var de glade for å ha nettbutikken sin som under nedstengningen tok seg veldig opp. 

Til tross for pandemien og litt tregere salg, klarte de å ekspandere bedriften, øke omsetningen og få flere spennende bestillinger og prosjekter. Nå har de fått en lærling, Charlotte, som skal være med dem i to år og også en fast ansatt, Karin, som kommer fra Sverige og er blitt en del av teamet.

Julenissen – et sjeldent samleobjekt
Formbar ble ganske raskt kjent for konseptet hvor de lager forskjellige dekorative glassnisser basert på ting og plasser i distriktet vårt.

Det  var først Julie som foreslo “Åkranissen” da hun var på besøk hos Kirsten ved Åkrasanden for å sammen lete etter lokaler. Da var det ingen planer om å ha en ny nisse hvert år, men de fikk ideen etterhvert. Så har det utviklet seg til et fint og unikt samleobjektskonsept.

– Det er litt tricky hva man kan legge inn i glasset fordi det meste jo vil brenne opp. Vi må derfor være kreative med hva vi kan legge inn i glasset og hvordan materialet skal kunne symbolisere tilknytning til lokale steder og skikker, sier Julie. 

De åpnet dørene den 7. juli 2017. Dette var en uke før fellesferien startet og det dermed ble litt folketomt i gatene i Haugesund. Timingen var ikke den beste.

– Da tenkte vi : Oi, hva skal vi gjøre nå da? Vi fant ut at vi måtte fokusere på den kommende julesesongen og planlegge nøyere hvordan vi skulle få folk inn i butikken. Det er ingen tradisjon for denne type håndverk i regionen vår, så vi fikk på en måte jobben med å “vekke opp” haugalendingene og å gjøre dem oppmerksomme på at vi er her, forteller Kirsten videre. 

– I utgangspunktet hadde vi bare produsert 200 nisser for den første julen, men da disse solgte som varmt hvetebrød ble det nødvendig å raskt å produsere flere for å ta unna for den store etterspørselen.  

Det ble da et spørsmål om kapasitet og hvor fort de kunne klare å lage flere. Venner hjalp til og jobbet skift i butikken. Første året solgte de 1200 nisser, noe som gjør disse første nissene til sjeldne samleobjekter nå i dag.

Da de to første nissene ble lagt ut på Facebook og folk ble oppmerksomme på at den ene hadde luen stående opp mens den andre hadde luen hengende ned, var det folkets dom at den ene nissen er en mann og den andre er en dame.

De sender nissene sine ut overalt i Norge og det er mange som kjøper dem som fine gaver for å ta med seg til USA , Tyskland, Canada, Danmark osv. -Folk liker å sende en liten del av der de kommer fra, sier Eirin. 

– Julesesongen står for hovedinntekten vår i løpet av hele året. Ca.en fjerdedel av de som kjøper nissene i år har også alle de tidligere nissene våre. Derfor begynner den å stige litt i verdi. Folk spør ofte om de kan få tak i de eldre nissene. Dessverre, dette er bare mulig hvis man finner det på Finn eller på Facebook, sier Eirin.

Årets nisse er Siranissen, inspirert av en båttur til Norges minste kommune Utsira. I år satser de på å selge litt over 4000 av Siranissene. 

 Etter at de stenger for jul lages det ingen flere nisser for sesongen. Slik blir nissene til et unikt samleobjekt. 

Julebutikkåpningen får en morsom kickstart.
– Det er blitt en fin tradisjon at vennene våre kommer fra overalt i Norge for å hjelpe til med forberedelsene til julebutikkåpningen. Det er mange som kommer denne dagen. Lokale bedrifter selger sine varer og julemusikk sammen med servering av gløgg bidrar til å få den rette julestemningen. Først da begynner jula og da kjører vi på fullt!, forteller Kirsten med et smil.

Hobby til levebrød
De har sine kunstobjekter på museumsbutikker og gallerier rundt omkring i landet bl.a. i   Kunstbanken i Hamar, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim, Sogn og Fjordane kunstmuseum, “Rabinowitzplassen” på Åkrasanden. En samarbeidspartner, Odd Standard, leverer gjenstandene deres til norske michelin-restauranter. Av og til får de forespørsler fra kunstsamlere ute i Europa. 

– Når vi startet verkstedet, tenkte vi at det vil være bedrifter vi kom til å leve av, men i begynnelsen var det faktisk omvendt. Det var privatpersoner som stod for det meste av handlingen. I ettertid har personhandelen smittet over på bedriftene, sier Kirsten. 

 Akkurat nå lager de nisser annenhver dag og annenhver dag spesielle jubileumsgaver på bestilling av en stor bedrift. 

– Det finnes mange måter å jobbe på med glass, og vi har vår egen måte. Vi er like glad i å lage både kunstobjekter og brukskunst. Produktene våre har både design og funksjon og vi er ganske fornøyd med det, sier Eirin.

Hver av damene har sine egne serier med kunstverk og står like sterkt i forhold til produkter. Samtidig har de felles produksjon og felles økonomi. De er stolte av å bli sterkere sammen og at de kan bruke sine ulike egenskaper for å utfylle hverandre og å sammen kunne leve av det de elsker å gjøre. 

Annonse