Annonse

Tapet med fuglemotiv var et must for ei som elsker fugler og dyr. Bli med inn i Julia Vikene sin nye flotte bolig like ved sjøen og Falnes kirke i Skudeneshavn.

Tekst: Liv Alsaker Sande – Foto: Hilde Stavland 

Her bor: Julia Vikene 
Hva: Moderne bolig
Hvor: Vikevågen, Skudeneshavn

Etter noen år i leilighet i sentrum av Skudeneshavn, var 28 år gamle Julia Vikene klar for å bygge sin helt egen bolig. Den nye boligen ble bygget på en tomt rett ved siden av foreldrene sitt hus i Vikevågen i Skudeneshavn, og i februar kunne hun flytte inn i et hus som er skreddersydd for henne og BPA-assistentene. 

– Ja, tenk at jeg skulle bo her i mitt helt eget hus. Rett ved siden av foreldrene mine og med mye slekt og familie rett i nabolaget. Det er jo helt topp, smiler Julia Vikene mens hun stolt viser Vi Bygger Nytts journalist og fotograf rundt i boligen. 

Boligen til Julia Vikene ligger like ved foreldrene sin bolig i Vikevågen i Skudenehavn.
Julia Vikene sammen med foreldrene Anita og Trond Inge Vikene som hun nå er blitt nærmeste nabo til. 

Flott uteområde
Resultatet er blitt en lekker bolig tilrettelagt for Julia sine behov. 91 kvm der alt er på ett plan. Stort soverom, romslig baderom og stue og kjøkken i åpen løsning. I tillegg inneholder boligen eget soverom og bad til BPA-assistentene som bor her på skift. Carporten er praktisk integrert med inngangspartiet og her finner en også boden.

Fra verandaen kan Julia nyte en vakker sjøutsikt og et deilig uteområde som ble flittig brukt i sommer. Julia liker godt å invitere familie og venner på besøk og da faren fylte bursdag, ble det feiring hjemme hos Julia for hele storfamilien. 

– Her trives jeg kjempegodt og har fått det akkurat slik jeg liker å ha det. Ikke alt for mye ting og møbler, men slik at det er akkurat passe koselig. Fugletapet på soverommet likte jeg ekstra godt, sier Julia som fikk hjelp av interiørarkitekt Ann Elin Sørøy og moren til å plukke ut fargene og møblene til boligen.  

Ann Elin Sørøy laget flere moadboards som var utgangspunktet da boligen ble innredet. 

Husbankfinansiering
Det lukter nybakte boller som Julia og assistenten Solveig har bakt, og snart kan vi nyte delikatessene rundt det koselige kjøkkenbordet. Der sitter også Julia sine foreldre Anita og Trond Inge Vikene som har koordinert husbyggingen. De har tatt seg av husbanksøknaden, sendt søknader til Karmøy kommune og fulgt opp byggeprosessen underveis. Huset er satt opp av Sjøen Hus, og hele byggeprosessen gikk unna i løpet av et halvt år. På tomten stod det opprinnelig et 100 års gammel hus som en gang rommet en krambu. Boligen var i så dårlig forfatning, at det aldri var tvil om at den måtte rives for å gi plass til den nye boligen.  

– Dette ble en fin løsning for både Julia og oss. Det er tilfredsstillende å bo i noe som er ens eget og der en betaler inn til seg selv. Og selv om vi nå er blitt nærmeste naboer, er det ingen fare for at vi “trør ned” dørene hos hverandre, smiler Anita som er arbeidsleder for assistentene til Julia og passer på at BPA-ordningen fungerer som den skal. 

– Eget soverom og bad til assistenten er et krav som stilles ved hvilende nattevakt. Og her var det mulig å søke om «tilretteleggingsstøtte» fra kommunen, opplyser Anita. 

Nå ser Julia frem til å planlegge sin første jul i det nye huset og ser ikke bort ifra at det kommer til å bli en del besøk de neste månedene. Og at det om bare noen uker kommer det til å dufte herlig julebakst her i huset, er vi rimelig sikre på…

Fakta om BPA: 
BPA er en forkortelse for brukerstyrt personlig assistanse. Det er en løsning som gir personer med en funksjonsnedsettelse praktisk bistand – i og utenfor hjemmet.

Hvem gjorde hva: 

Boligleverandør: Sjøen Hus – Trygve J. Sjøen 

Interiørkonsulent: Ann Elin Sørøy

Elektriske arbeider: Åkra Elektriske 

Baderommene: Vedavågen Rør

Grunnarbeid: Gustafsen forskaling

Opparbeidelse av uteområdet: Hage og Maskin

Rørlegger: Vedavågen Rør

Solskjeriming: Fasadeprodukter

Kjøkken: Knapphus Kjøkkensenter, Bygnes

Annonse