Gunn Margareth Lassesen i Haugaland Kraft.
Annonse

Husker du den sommeren du ferierte i et strandhus i Danmark og passet på å bruke minst mulig strøm på grunn av kilowatt-prisene? Nå er prisen på strøm nesten i samme gate her hjemme og mange av oss trenger endre på vaner for å unngå sjokk når vinterens strømregninger kommer. 

Tekst: Liv Alsaker Sande – Foto: Haugaland Kraft og illustrasjon fra Energi Norge 

Denne bevisstgjøringen starter med en prat med Gunn Margareth Lassesen, direktør kommunikasjon & kundetjenester i Haugaland Kraft. Som først får meg til å tenke på når på døgnet vi bruker mest strøm? 

– Strømmen er nemlig dyrest når alle andre bruker strøm. Så har du mulighet, er det smart og ikke ha et høyt forbruk om morgenen fra 07 til 09 og om ettermiddagen frem til kl. 18. Med andre ord unngå å sette på husholdningsmaskiner som oppvaskmaskinen og mange panel-
ovner i denne perioden. Har du en elbillader, er det lurt å lade elbilen om natten fordi strømprisen er lavest da, sier hun. 

60 prosent til oppvarming 
Som de fleste vet, er det oppvarming inkludert oppvarming av varmtvannsberederen som trekker mest kilowatt-timer i en husholdning.  Lassesen anbefaler å sette ned temperaturen på varmtvannsberederen til 65 grader eller sette den på laveste nivå. Men aldri under 60 grader på grunn av faren for legionellabakterier. Det blir anbefalt å ta en liten sjekkrunde i huset med jevne mellomrom. skru av lys og lukke dørene inn til de forskjellige rommene. Sette ned varmekablene til et minimum, men gjerne passe på at de står på litt. Det går med ekstra kilowatt om en må starte dem helt igjen, og kalde fliser er ikke særlig behagelig. Ha tidsinnstillinger på ovnene slik at ikke står på hele tiden, men til bestemte tider. Ha du kontroll på hvor i huset en har ovner stående på? Kan ungdommen ha satt på ovnen i kjellerstuen da han hadde besøkt og har glemt å skru av igjen?  

For noen går det greit å sette ned temperaturen med 1 eller 2 grader, for andre er det helt utenkelig. Dette henger selvsagt sammen med krav til velvære, livssituasjon og tilgang til andre alternative varmekilder som for eksempel vedovn. Å installere varmepumpe er også et godt tiltak på lengre sikt – noe som er blitt standard i mange nye boliger. 

Bruk “Mitt hjem”-appen
Variasjonen i strømprisene kan du se i appen til Haugaland Kraft «Mitt Hjem» og her kan du også sammenligne månedene opp mot hverandre de siste årene. 

– Dersom du i tillegg skaffer deg en kraftplugg fra Haugaland Kraft, kan du følge med på ditt eget forbruk i husholdningen til en hver tid – i samme app. Det er en fin måte å få oversikt på forbruket og god motivasjon underveis å se at strømforbruket går ned etter hvert som en setter inn tiltak, sier hun. 

5 enkle tips til strømsparing fra Haugaland Kraft 

1. Senk temperaturen inne. For hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka fem prosent av kostnadene til oppvarming. Ta heller på flere klær enn å skru opp varmen.

2. Tidsinnstilling av varmekildene. Still inn varmekilder til å automatisk senke temperaturen når du ikke er der.

3. Lukk dører mellom kalde og varme rom. Soverom og kjeller/boder skal ofte være kaldere enn resten av boligen. Dersom døra mellom disse rommene og oppholdsrommene står åpne, forsvinner mye av varmen. Så ta med deg hunden når du går!

4. Kortere dusjer. Etter oppvarming hjemme, er det varmtvannstanken som bruker mest strøm. Prøv derfor å ta kortere dusjer når strømprisene er høye.

5. Lad bilen om natten. Har du en trygg og smart hjemmelader, bør du lade elbilen om natten når strømprisene oftest er lavest.

Annonse