Annonse

– Det får ta den tiden det tar! Målet deres er å rive minst mulig og bevare mest mulig.Og at det 286 år gamle gårdstunet på Bokn er fredet, passer dem helt utmerket.  – Det viktigste er at vi gjør oss flid med alt arbeidet vi gjør her, sier Cathrine og Casper. 

Ny serie: Gjennom en reportasjeserie i Vi Bygger Nytt vil det historieinteresserte samboerparet fra Karmøy dele prosessen med å sette det 286 år gamle gårdstunet i stand igjen. I denne serien vil de sette fokus på håndverksmetodene de bruker, hvordan de rydder og foredler vekstene på eiendommen og etterhvert også vise ferdige resultat av restaureringen.

Casper Vikingstad Lie fra Torvastad jobber som tradisjonshåndverker og driver firmaet Tradisjonshandverkaren AS. Han jobber for det meste med restaurering av eldre bygg og bygningsdeler og oppføring av nye bygg i tradisjonell stil, som grindbygg. Casper brenner for gamle håndverksteknikker og varige materialer og løsninger som er enkle å vedlikeholde. 

Cathrine Glette er ansatt i Haugalandmuseet, og jobber som formidler på Nordvegen Historiesenter. Cathrine har bakgrunn innen kunst, design og håndverk, med spesiell interesse for historie og gamle teknikker. Maling, både av bilder og gjenstander, er en favorittaktivitet, i tillegg til å sanke både ville og foredlede nytteplanter. 

Tekst: Liv Alsaker Sande – Foto: Kenneth Andresen

En uendelig respekt for naturen og historien legger premissene for Casper Vikingstad Lie og Cathrine Glette sitt restaureringsprosjekt på et eldre gårdstun på Nedrebø på Bokn. Gjennom en reportasjeserie i Vi Bygger Nytt vil det historieinteresserte samboerparet fra Karmøy dele prosessen med å sette det 286 år gamle gårdstunet i stand igjen. I denne serien vil de sette fokus på håndverksmetodene de bruker, hvordan de rydder og foredler vekstene på eiendommen og etterhvert også vise ferdige resultat av restaureringen.

– Målet vårt er å inspirere andre til å sette i gang med lignende restaureringsprosjekter og ta vare på det en allerede har.  Vise hvordan ulike håndverksmetoder kan brukes og tips til miljøvennlige valg som en kan ta i løpet av en slik restaurering. Vi har ikke gitt oss noen strenge tidsfrister på prosjektet og har tenkt å nyte prosessen mer enn å stresse med å bli ferdig med ting. Det får rett og slett ta den tiden det tar – det viktigste er at vi gjør et skikkelig arbeid. Men klart vi ser frem til den dagen da vi kan gå her og være stolte over arbeidet vi har gjort med et gårdstun som virkelig trengte å bli tatt vare på, sier Casper og Cathrine. 

Miljøbevisste valg
Paret fra Avaldsnes har utvilsomt en annen innstilling til restaurering enn mange andre. De styrer for eksempel unna masseprodusert maling og bruker heller egenprodusert komposisjonsmaling eller linoljemaling. De foretrekker naturlige materialer av god kvalitet, og styrer langt unna impregnerte materialer. Alle valg er nøye gjennomtenkt og målet er å sette gårdstunet tilbake til 1920-standard. 

– Vi ønsker å bevare mest mulig og rive minst mulig. Men i bolighuset har vi revet ut masse klissbløt glava og diffusjonstette produkter, så nå får huset stå og tørke en stund, før vi fortsetter, sier de.

En gang var dette en større gård på Austre Bokn, og Casper og Cathrine har forsket seg frem til at gården har aner helt tilbake til minst 1707. I senere tid er det blitt skilt ut boligtomter fra eiendommen og derfor ligger gården tett på et nyere boligfelt. Nå er det kun 3 mål som hører til gårdstunet som består av et eldhus, ei løe og et bolighus.  

I bolighuset som følger med gården måtte de rive ut en del våt glava, slik at huset får stå og tørke en stund. 

På jakt etter verksted
Hvordan eiendommen havnet i Casper og Cathrines eie, må vi kun spole tilbake til forsommeren i år for å finne ut av. For det er da Casper og Cathrine finner ut at de rett og slett vil prøve å få tak i et eldre småbruk på Haugalandet et sted. Aller helst et sted med en løe eller driftsbygning som Casper kan bruke til verksted og oppbevare både verktøy og materialer. Casper jobber nemlig som tradisjonshåndverker og driver eget firma og da er det praktisk å ha lagerplass og verksted. Om det i tillegg er et hus  de kan sette stand, blir det en ekstra bonus. I så fall har de også skaffet seg en fritidsbolig, for det er fremdeles meningen å beholde boligen på Avaldsnes. 

– Så da søsteren min tipset oss om at det var nettopp en slik eiendom ute for salg her på Austre Bokn, troppet vi raskt opp på visning. Og ikke lenge etter og en liten budkrig senere, var vi de lykkelige eierne av denne flotte plassen her på Nedrebø eller Nerabø som vi kaller det, forteller en entusiastisk Cathrine.

Siden da har Casper og Cathrine brukt hver ledig stund på denne eiendommen og har allerede gjort et godt stykke arbeid. Jobben og de lykkelige arbeidsstundene deler de gjerne på Facebook-profilen sin “Casper & Cathrine på Nerabø” som vi anbefaler alle leserne å få med seg. I tillegg til å følge med på serien her i Vi Bygger Nytt der Cathrine og Casper med egne ord beskriver prosessen!

Annonse