Annonse

Hun var bare 20 år da hun overtok barndomshjemmet på gården Rabben i Vikedal. 6 år senere teller familien fire, hovedetasjen er totaloppusset og i sommer kunne de innvie  den helt nye utestuen på terrassen. Og fra de store stuevinduene kan de fremdeles  nyte den samme herlige utsikten til dalen og fjellene.

Hvem: Ida Helland og Sveinung Holten Leifsen med barna Leander (snart 4) og Oscar (2), hunden Lykke og 2 hester. 
Hvor: På gården Rabben på Eikeland i Vikedal.
Hva: Modernisert bolig fra 70-tallet.
Følg Ida på Instagram: by.idahe

Huset på Rabben i Vikedalsdalen er fra begynnelsen av 70-tallet og er barndomshjemmet til Ida. 

Tekst: Liv Alsaker Sande – Foto: Grethe Nygaard

Gården Rabben ligger omtrent 6 kilometer fra Vikedal sentrum på Eikeland i Vikedalsdalen. Her har familien til Ida holdt til i 5. generasjoner og i huset fra 1974 er familien Helland Leifsen nå den 3. generasjonen som bor. 

– Det var viktig for meg å bo videre her med min familie og fremdeles drive med hest som alltid har vært en stor interesse for meg, sier Ida som har to hester som holder til i den eldre driftsbygningen på gården. Resten av gårdsdriften ble lagt ned for en del år siden og jorden er forpaktet bort. 

Svart mot det lyse
Inne i boligen er det lyst og moderne. Stuen og kjøkkenet er i åpen løsning og fra stuen er det utgang til en stor sørvestvendt terrasse. 

– Vi liker godt en minimalistisk innredning som går ton i ton. Men det kan fort bli litt kjedelig om det ikke er noen kontraster som “spriter opp”  og her kommer alle de svarte detaljene inn, forklarer hun. 

Og at svart er en viktig farge i huset er det ingen tvil om. Svart går igjen på både kjøkkeninnredningen, på gelenderet i trappeoppgangen og ellers som en “svart tråd” gjennom hele huset. Spileveggen bak TV er malt svart. Peisovnen i stuen er svart. Spisestuebordet er svart. Speilgarderoben i gangen har svarte rammer. Og da de nylig pusset opp soverommet, var de aldri i tvil om at sengegavlen måtte bli svart. 

Gjør det meste selv
Ideene til innredning snapper Ida ofte opp på Instagram eller Pinterest og ikke lenge etter er samboeren Sveinung i full gang å realisere prosjektet. Han har gjort det meste av oppussingsarbeidet i huset, og liker godt å få utfordringer der han kan skreddersy løsningene til å passe inn i den snart 50 år gamle boligen. Da tenker vi ikke minst på gelenderet i stål ved trappen opp til 2. etasje – som han først  kappet, sveiset sammen og deretter lakkerte svart. Vi lar oss også imponere over det flotte arbeidet som er gjort på hovedsoverommet der han har laget en kombinert sovegavle/spilevegg og den flotte nye utestuen på terrassen, som han også står bak. 

– Ja, det er kjekt å ha en handyman i hus og ikke minst praktisk med tanke på at vi fremdeles har en hel kjelleretasje å innrede. Vi har også planer om en walk in closet i forbindelse med badet og hovedsoverommet. Men heldigvis har vi god plass og plenty av tid på det arbeidet, smiler Ida og røper med det at hun har mange ideer til hvordan også dette skal se ut. Vi ser ikke bort ifra at det blir en kombinasjon av lyse farger ton i ton og svarte detaljer….

Annonse