Annonse

På klingende dansk beskriver hun seg selv som en skikkelig “badegris”. Vi mener badenymfe er en mer passende beskrivelse. Bli med hjem til  operasangeren Lene Rudbæks bohemske kunstnerhjem i Hinderågata i Haugesund der det våte element spiller en stor rolle. 

Hvem: Lene Rudbæk med døtrene Kristina (18), Helena (20) og hunden Frodo. 
Hvor: Hinderågata i Haugesund
Hva: Ombygd bolig fra 1934 

Tekst: Liv Alsaker Sande Foto: Grethe Nygaard

Spaserer du inn i Hinderågata en stille sensommerkveld, ser vi ikke bort ifra at du kan høre vakker sang. Da er det gjerne Lene som har tatt seg et kveldsbad i bassenget på terrassen og som nyter sensommeren akkompagnert med litt sangøving.  

Så snart det er varme i vårsola tapper hun i bassenget på terrassen og flytter ut så ofte anledningen byr seg. Hun elsker å fylle huset med gjester og servere hjemmelaget mat, og det aller kjekkeste er sosiale sammenkomster utendørs. Det 8×3 meter store bassenget er i bruk til langt ut på høsten, og er et sted også Lenes døtre på 18 og 20 år og deres venner er flittige brukere av. 

– Helt siden jeg var liten jente har eget badebasseng vært den store drømmen. Og for 8 år siden fikk jeg drømmen min oppfylt. Da bygget vi ut med basseng på et større terrasseområde med utgang fra første etasje, mens det ble garasje i underetasjen. To praktiske innretninger som virkelig har levd opp til forventningene, og som jeg absolutt ikke ville vært foruten, sier Lene mens hun serverer lemonade til journalisten og fotografen på terrassen en deilig sommerdag i slutten av juni.

Handler mest brukt
Hun har bodd i huset fra 1934 i over 23 år og liker godt beliggenheten litt i høyden og at eiendommen både er sentral og samtidig litt tilbaketrukken. Hun setter også pris på den store hagen og den sørvestvendte beliggenheten med sol til langt på kvelden.  Innredningen ute på terrassen består av rottingmøbler, kurver i bast, store krukker med forskjellige palmer, og tepper som gir det hele en lun stemning. Alt organisert i behagelige soner der det er deilig å trekke seg tilbake. Lene foretrekker å handle brukt og er stadig på jakt etter kupp på de lokale gjenbruksbutikkene. Normalt pleier hun å reise til Danmark flere ganger i året der hun gjerne legger en tur innom bruktbutikkene, men under pandemien har det også blitt lite reising på henne. Det har også blitt mindre jobbing. Lene var engasjert i en en større operaforestilling ved Operaen i Oslo da pandemien gjorde at store deler av Norge stoppet opp. 

– Men om vi kan si at det er kommet noe godt ut av koronaen, er det vel kanskje at en har funnet større ro i hjemmet. En har på en måte blitt mindre rastløs, nettopp fordi en vet at en ikke kan reise og være like sosial som før. Og det har for min del del resultert i noe mer oppussing enn det nok normalt ville gjort. Både kjøkkenet og flere andre rom er blitt malt og ellers har det blitt ommøblert en del, forteller Lene som ikke bare foretrekker å bade utendørs i bassenget. Hun har også fått et flott stort steinbadekar på badeværelset i første etasje som måtte pusses opp etter en lekkasje for et 2-3 år siden.

– Jeg elsker å dekorere med ting som har levd en stund og som har sjel. Speil, store lysestaker og myke tekstiler  og det preger også det nye baderommet. Jeg synes selv det har blitt riktig så flott og er nok det rommet i huset jeg liker aller best. Utenom bassenget da, smiler Lene. 

Ny opera
Nå ser Lene frem til en høst med nye spennende jobboppdrag. Sammen med Haugesund Teater og Haugesund Kammeropera er hun i gang å jobbe med en Agatha Christie-operaforestilling.

– Det er alltid spennende og givende å samarbeide med Haugesund Teater. I en operaforestilling er musikken det helt sentrale –  i motsetting til teatersjangeren der teksten spiller hovedrollen, sier hun.

Regien står teatersjef Morten Joachim for, og Lene lover fin musikk, mye latter og vanvittig sprøe scener.

– I den kommende forestillingen blir det en blanding der tekst og musikk av Mathias Halvorsen får like mye betydning. 

Operasamarbeidsprosjektet skal resultere i en dramatisk og veldig humoristisk forestilling der både operasangere og teaterets skuespillere er involvert. Det gledes! avslutter Lene.

Annonse