Annonse

Linn Karen Førland flyttet fra en bygårdsleilighet i Oslo og kjøpte seg en eldre bygård med tre leiligheter i Haugesund sentrum. I vinter var hun ferdig med å totalrenovere leiligheten i 2. etasje som nå er blitt hennes nye hjem. Linn har både vært byggeleder og har gjort store deler av innredningen selv. Nå venter nye spennende prosjekter.

Dette er en annerledes husreportasje. Den handler om en dame i begynnelsen av 40-årene som etter over 20 år i Oslo og “ute i verden”, valgte å vende tilbake til Haugalandet. Ikke så veldig uvanlig, tenker du kanskje. Men det er før du hører at denne dama kjøpte seg et over 110 år gammelt hus med 3 leiligheter i øvregata 109 sentralt i Haugesund. En bolig som skrek etter oppgradering, men som Linn likevel med en gang bare skjønte måtte bli hennes.

– Ja, det blir som en slags forelskelse. Jeg bare kjente at det måtte bli oss to med en gang jeg gikk inn dørene. Jeg likte stemningen, at det er høyt under taket og hvordan lyset kommer inn gjennom vinduene. Ikke bare falt jeg pladask for selve huset – jeg bare elsker at huset har en bakgård, en garasje og en større utebod der jeg kan ha fotostudio, drive med sveising og andre prosjekter. Jeg likte også godt hvordan boligen var inndelt i 3 leiligheter, og at jeg kunne bo i loftsleiligheten mens jeg totalrenoverte leiligheten i 2. etasje, sier Linn.

Planlegging et must

Hun har brukt tiden godt. Planlagt nøye og satt seg delmål underveis. Vel ett år etter hun startet å totalrenovere andre etasje, kunne hun flytte inn i den 100 kvm store leiligheten. Et lyst og lekkert hjeminnredet med plassbygde møbler og skreddersydde løsninger – alt designet og utført av Linn selv. En klassisk byleilighet med to store stuer, åpen løsning til kjøkkenet, et delikat bad med de lekreste messingdetaljene og et praktisk inngangsparti. Den originale skyvedøren mellom hallen og stuene er bevart, mens Linn har snekret skyvedører til resten av rommene. Med skyvedører kan hele leiligheten åpnes opp, mens en samtidig har mulighet for å lukk igjen.


Flere av bildene i stuen er fra Gallery Steinsland Berliner i Stockholm som drives av Janette Steinsland fra
Tysvær som er barndomsvenninne av Linn. Lampen over spisestuen er Nelson bubble pendel fra Hay.

Stilen er naturlig, autentisk og domineres av materialene tre. Ovnen er av typen Hwam classic og er fra Bygnes Bygg. Ull, stål og myke tekstiler. Linn har fått det akkurat sånn hun ønsket det – en avslappet stil og gode komfortable soner. – Jeg er godt fornøyd med resultatet og stolt over det jeg har fått til – riktignok med god hjelp fra venner og familie. Og når jeg tenker etter, har en av suksessfaktorene faktisk vært at jeg har tatt meg pauser fra arbeidet underveis. Det har gjort at jeg har fått rom til å hente meg inn og v.re kreativ – noe som er helt nødvendig for meg. En pause har for eksempel vært å gå innom Strandgaten Malerutsalg og prate om prosjektet mitt med de ansatte og spise vafler der på fredagen. Eller stikke innom den trivelige gjengen hos Nygaard Bad.

En pause kan også være å jobbe med noen utendørsprosjekter i bakgården. Det gjelder å skape balanse og hente seg inn igjen og det . skifte mellom ulike prosjekter inne og ute kan være en god løsning. Samtidig har jeg vært opptatt av å fullføre prosjektene inne får jeg har startet på noe nytt – slik at jeg på en måte har kontroll på prosjektet og tar ett steg om gangen. Og jeg passet på at alt var ferdig får jeg flyttet inn. Det er så fort å bli “husblind” og venne seg til å bo med en list og litt maling som mangler her og der, smiler Linn og Vi Bygger Nytts utsendte er sikker på at mange kjenner seg igjen akkurat der…

Selvlært

Vi er nysgjerrig på hvor hun har lurt alt dette? Sveisingen, snekringen og kunnskapen hun har om detaljer og materialer. Vel, det er ikke første gang at Linn har stått bak et oppussingsprosjekt, Hun pusset også opp leiligheten hun hadde i Oslo og lærte mye i den prosessen. Så lenge hun kan huske har hun likt å holde på med prosjekter, og hun har lært mye av faren sin. Sveisingen er en slik ferdighet som Linn nå er i ferd å videreutvikle på sitt verksted i bakgården. Her har hun sveiset flere detaljer som er brukt i boligen. Rammen i cortenstål er montert i åpningen mellom stuen og kjøkkenet.

Hun har laget lampene i stål på baderommet og hun har også laget garderobeopphenget i hallen. Gjennom sitt firma ”Interiørsveis” er hun klar for å ta på seg oppdrag for andre som ønsker skreddersydde interiørløsninger i stål. Linn er opptatt av . bruke gjenbruksmaterialer og er alltid på jakt etter noe hun kan gjenbruke.- Folk kaster alt for mye brukbare materialer, og folk i nettverket mitt vet at de alltid kan kontakte meg om de har noe jeg kan bruke til prosjektene mine. Heldigvis skjer det ganske ofte, smiler Linn.

Reportasjeserie

Vi Bygger Nytt sine lesere har gjennom flere reportasjer kunne følge med på renoveringsprosessen i øvregata 109 – fra arbeidet startet høsten 2019 til hun flyttet inn vinteren 2020. Fra Linn med gode hjelpere startet å rive det meste i leiligheten og åpnet opp til kjøkkenet. Hun har valgt . bevare tregulvet i hele leiligheten og den doble døren inn til stuen for å skape den autentiske og naturlige stemningen. Den lyse fargen “refleksjon” er blitt brukt til gulv, vegger og tak, mens hun har brukt lekre terrazzofliser på badet og hvite fliser i flott kombinasjon med den plassbygde innredningen på kjøkkenet. OSB-plater er blitt brukt til å lage den store “daybeden” i stuen, innredningen på badet, underskapene på kjøkkenet og ellers til garderobeløsninger b.de på soverommet og i hallen.

På kjøkkenet har Linn satt inn ferdige moduler fra Ikea og har lagt hvite fliser fra Flisekompaniet p. benkeplaten og p. veggen. Underskapene har hun
snekret selv og malt i en “rustfarge”.
Ovnen er av typen Hwam classic og er fra Bygnes Bygg.
Annonse