Annonse

Det tar tid å bo seg inn i et nytt hus. Først 5 år etter innflyttingen føler Karoline Vedøy Mikkelsen at innredningen begynner å speile deres personlighet. 

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Karoline Vedøy Mikkelsen

Hvem: Karoline Vedøy Mikkelsen, Tore André Mikkelsen med døtrene Iris (1) og Lilly (3)
Hva: Funkisbolig
Hvor: Steinarskogen på Veavågen på Karmøy 
Instagram: @karolineved

En rosa solnedgang.


En rosa solnedgang som snart forsvinner i havet setter sitt preg på stuen til familien Mikkelsen i Steinarskogen på Vea på Karmøy denne torsdagskvelden i april. Det moderne funkishuset med gul ytterdør og gule vindusrammer ligger nydelig til på en tomt helt ytterst mot havet. Inne finner vi tilnærmet samme rosafarge på kjøkkenveggen – havet og naturen er utvilsomt en viktig inspirasjonskilde her. 

Vi Bygger Nytt-redaksjonen har visst om huset siden det ble bygget for fem år siden. For her bor grafisk designer og fotograf Karoline Vedøy Mikkelsen som i flere år jobbet i Vi Bygger Nytt. Nå er hun designer i Skarpsinn. I huset på Vea bor hun sammen med mannen Tore Andre Mikkelsen og deres døtre Iris (1) og Lilly (3). 

Da Haugalandet ble korona-nedstengt i mars, var det praktisk å spørre om vi kunne få vise denne flotte og personlige boligen i Vi Bygger Nytt. Vi er ikke det eneste boligmagasinet som har spurt om nettopp det. Nylig var også boligen med i en større reportasje i Bonytt. 

Bildene her i Vi Bygger Nytt har Karoline tatt selv. Motiver fra hjemmet er også noe hun ofte deler på Instagram-profilen karolineved. Her har hennes følgere kunne legge merke til at det spesielt det siste året har dreid seg mer og mer om farger.

– Farger er utrolig spennende og noe jeg også er bevisst på i jobben min som designer. Har egentlig alltid vært opptatt av farger, men har fått større interesse for fargeanalyse og hva fargene gjør med oss. For som min mann også har sagt flere ganger – så blir rett og slett tilværelsen hyggeligere når vi omgir oss med farger.

Det er flere måter å fargelegge interiøret på. Vi har valgt en blå sofa i stuen som blir en viktig premissleverandør for resten av interiøret. Sofaen har fått følge av en blå seksjon, og vi har også kunst på veggen som tar opp denne fargen. Men vi liker også godt rosafargen (blushing peach fra Jotun) på kjøkkenet som kom nå i vinter. Faktisk fikk hele kjøkkenet et løft når den fargen kom på veggen. Det er utrolig hvor lite som skal til av og til for å skape stor forandring, smiler hun som beskriver stilen inne som leken og fargerik.

– Jeg passer på å overraske med noen gøyale innslag i interiøret. Som den gamle retro stålampen som har hedersplassen i stuen og som absolutt kan karakteriseres som litt “styggpen”. En fin kontrast til treveggen med spiler, sier hun.

Unike barnerom
Med to små prinsesser i huset, skulle en kanskje tro at rosafargen også dukker opp på jenterommene. To utrolig forseggjorte og godt planlagte rom, men så mye rosa er det ikke å se. Begge barnerommene er inspirert av grafiske former og på det ene rommet er det også tapet i taket. Inspirasjonen finner de på Instagram og Pinterest. Ofte er det Karoline som tar seg av planleggingen, mens Tore André deltar i utformingen. De liker godt å holde på med ulike prosjekter. Utenom maling og tapetsering, har de også satt opp en større spilevegg av eik i stuen. 

– Vi ønsket å bruke eik som materiale og måtte spare litt før vi fikk råd til å gjennomføre den. Sånn er det her i gården. Vi vil heller vente med prosjekter og spare slik at vi får det akkurat slik vi tenkte og kan bruke det materialet vi ønsket, sier Karoline.

Det samme gjorde de da de skulle investere i nytt spisebord. Og samme oppskrift ble fulgt da uteområdet ble opparbeidet. Ute har de bygget opp flere soner og har selv snekret noen av møblene og det flotte utekjøkkenet.

– Sånne prosjekter lærer vi utrolig mye av – for i utgangspunktet har vi jo aldri gjort det før. Men igjen hjelper det å ha en god plan og lese seg litt opp på hvordan vi kan gjøre det. Og står vi fast, er det bare å søke hjelp fra familie og fagfolk, sier Karoline. 

Stor egeninnsats
Karoline og Tore André har vært kjærester siden ungdomsskolen og var bare 20 år gamle da de kjøpte den flotte tomten på Vea – bare noen hundre meter fra Karolines hjemsted på Salvøy. Etter å ha spart seg opp egenkapital, begynte de på selve byggingen i 2015 og desember samme året kunne de flytte inn. Huset er tegnet av teknisk tegner Rafal Stawicki fra Hereid Hus og arkitekt Kåre Frøland som sammen utformet huset. Det unge paret hadde også mange tips og ideer hvordan de ville ha det. Huset har ikke bare rette linjer og det er tatt hensyn til at det skal være lite innsyn. Små og lave vinduer noen steder på huset sørger for lite innsyn. Store vinduer som vender mot havet sørger for både utsikt og et herlig lys. De utførte en betydelig egeninnsats på boligen – ikke minst takket være en iherdig innsats fra Karoline svigerfar Magnus Mikkelsen og andre i familien. Også Karoline og Tore André har gjort mye selv. Nå 5 år etter innflytting er de fremdeles godt fornøyd med boligen som sammen med beliggenheten absolutt har levd opp til forventningene. Boligen inneholder inngangsparti og gang i 1. etasje, kjellerstue/kontor med tilhørende soverom, bad, bod og integrert garasje. I andre etasje er det stor stue i åpen løsning med stuen, vaskerom med egen utgang til uteområdet, tre soverom, walk in closet i forbindelse med foreldresoverommet og bad.

– Vi har absolutt bygget et hus som dekker våre behov i lang tid og ikke minst vil nok kjellerstuen komme ekstra godt med når jentene blir eldre, sier hun.

Nordsiden av huset, kledning i Møre Royal natur og solsikkene til naboen i front. Gule detaljer rundt noen vinduer og gul dør.

Interesse for interiør
Karoline har fått stor interesse for interiør og er nå i gang med nettstudier innen feltet. Først og fremst som en interesse på hobbyplan. Hun elsker å se på boligreportasjer på TV og nettet og i de siste har hun også oppdaget kjekke podkaster om interiør. Til nå har venner og familie hatt nytte av hennes interiørinteresse og i kombinasjon med fotoferdighetene er blitt mange flotte innlegg på Instagram-kontoen som også handler litt om småbarnsfasen.

– Det er kjekt å inspirere andre og bli inspirert på sosiale medier, men samtidig er jeg mest opptatt av at det aller viktigste er å skape et godt, trygt og hyggelig hjem for de som bor her. Og aller mest fornøyd er vi når vi får invitere andre og dele hyggelige opplevelser i huset vårt. Vi satser på at det blir god anledning til det fremover, sier hun.

Sjekk Karolines tips til bruk av farger i interiøret:

1. Se på fargesammensetninger i et bilde du liker, og bli inspirert eller ta utgangspunkt i miksen av farger som er brukt.

2. Bruk farger som du liker og som gir deg den følelsen du ønsker, ikke tenk trender og farger som er in i tiden. Se gjennom garderoben din, hvilke farger går igjen her?

3. Hvis du er redd for at farger kan virke rotete. Gå for farger som er ton-i-ton eller farger som har samme styrke. 

4. Planlegg og lag moodboard med farger, tekstiler, møbler og materialer for å få en sammenheng i innredningen. En liten overraskelse er også kult, ta inn noen element du liker, selv om de kanskje ikke står helt i stil til resten. En arvet vase fra bestemor i en kontrastfarge?

5. Spar til det du ønsker deg, og unngå spontankjøp. Da har du det som regel lengre, og blir enda mer fornøyd med kjøpet. En ide kan være å male møbler i en annen farge istedenfor å kvitte seg med dem?

Annonse