Annonse

Tømmer fra en stall datert til 1882 setter sitt preg på den nye hytta til Tom Falkeid og Jorunn Hagesæther på Vamark Det spreke triatlon-paret fra Norheim har brukt egen muskelkraft for å få materialene på plass. Nå gleder de seg til å feire den første påsken i hytta som allerede betyr svært mye for dem. 

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Hilde Stavland

Her bor:
Hvem: Jorunn Hagesæther (49) og Tom Falkeid (48)
Hva: Fjellhytte
Hvor: Vamark på Haukeli, Vinje kommune

Hytta ligger i flotte omgivelser på Vamark – 2 mil fra Hovden.

Vi Bygger Nytt besøker dem i den nye hytta i vinterferien. Jorunn og sønnen Jesper (22) er nettopp kommet kjørende fra Haugalandet og har akkurat innlosjert seg i hytta der Tom allerede er på plass. Vi parkerer og går de 250 meterne på skaresnøen opp til hytta. Der blir vi tatt varmt imot i en hytte helt utenom det vanlige. En hytte bygget av rå muskelkraft og masse kjærlighet til fjellandskapet og hverandre.  

En trist hendelse en høstdag i september 2018 danner bakteppet. Jorunn Hagesæther sin hytte fra slutten av 70-tallet brenner ned til grunne – bare halvannet år etter at hun kjøpte den. De har slått seg til ro med at de nok aldri får svar på hvorfor det begynte å brenne i hytta som både var uten vann og strøm. Jorunn mistet mange personlige eiendeler og arveting. Også Tom Falkeid mistet en del eiendeler i brannen.  I november 2018 begynte de å planlegge en ny hytte på den flotte utsiktstomten. Mot sommeren 2019 hyret de byggefirmaet D-S Bygg AS fra Sauda til å sette opp den nye hytta med en grunnflate på ca. 120 kvm. Materialene ble fraktet med helikopter og i høstferien 2019 får Tom og Jorunn overlevert en hytte som er gjort klar for innvendig innredning. Resten av arbeidet er det Tom og Jorunn som tar seg av.  Jammen meg får de tid til å gifte seg midt i ”byggesjauen” også. Mens vielsen er på Hovden, legges feiringen til Vamark. 

Et gammelt trau er brukt som vedkorg, og fiolinen på veggen har faren til Tom laget. Den gamle parafinlampen er arvet fra moren til Tom. Tom har fått tak i deler og fikset den opp, så nå lyser den fint i hjørnet ved peisen. Keramikk på peishylla av Tre Bukkenebruse er fra butikken ”Ekta” i Kopervik og unike figurer laget av Thomas Ekerhovd på Solstein. 

Første påskeferie
Siden hytta ble tatt i bruk julen 2019, har Tom og Jorunn vært over 140 døgn her.  Men påsken gikk de glipp av på grunn av “hytteforbudet” under koronaen. Denne påsken satser de på at de kan reise. 

– Vi bare elsker å være her og er så stolt over hva vi har bygget opp, sier Tom og Jorunn. Og hadde det ikke vært for jobbene og familiene i Haugesund, hadde de nok vært her enda mer. Jorunn jobber som sosialrådgiver ved Karmsund videregående skole, mens Tom er byggeleder i Aibel. På fritiden er de begge aktive triatlonutøvere og det var i dette miljøet de traff hverandre for noen år siden. Fra hytta på fjellet er det utmerket å drive med sykling, løping og svømming på sommertid og langrenn vintertid. Å bo på hytta er også et utmerket utgangspunkt for å reise rundt på ulike konkurranser. Akkurat det har det vært mindre av nå under koronaen.

– Så for oss har det blitt ekstra god tid til å jobbe med hytteprosjektet vårt og nå er vi snart helt i mål. Bare badstuen som gjenstår, smiler de. 

Gamle krukker har Jorunn arvet.

Stallen
Sorgen over hytta de mistet i brann, ble en slags ekstra motivasjon for å bygge opp en helt unik hytte. Og selv om hytta i utgangspunktet er splitter ny, var det viktig for dem å innrede med gamle materialer og ting med historie. En stall fra 1882 ved Bolkesjø ved Notodden som de kom over på finn.no, ble demontert og integrert i den nye hytta. De har selv skåret opp tømmeret på mål.  7 vegger er blitt kledd med tømmeret. Sammen med de 140 år gamle bjelkene gir dette interiøret i hytta særpreg og blir en fin kontrast til de nye trematerialene. 

Tom og Jorunn skaffet seg et transportabelt sagbruk for å bearbeide materialene og være selvforsynt med materialer. Hytta ligger 250 meter fra parkeringsplassen ved vegen og det sterke paret bærer alt av materialer med egen muskelkraft. Ja, det blir nærmest en konkurranse å få med seg mest mulig. 

– Tar Tom med seg to planker, passer jeg på å ta med meg tre. Også sekkene til torvtaket på hytta, fikk vi på plass. I tillegg til alt inventaret, kjøkkeninnredningen med komfyr og kjøleskap, alle møblene, verktøy og utstyr… Skal ikke se bort i fra at det har blitt noen tonn. God styrketrening det. – midt i blinken for oss, smiler de. 

Det er skrevet og risset inn navner fra gammelt av i materialene fra stallen, noe som er godt synlig.

Heller wifi enn TV
Hytta har en grunnflate på 120 kvm. og i tillegg en hems. Her er det hall, tre soverom, bad og kjøkken i åpen løsning med stua. Med to stuer, hems og flere soverom er det sengeplass til 16 personer. På hovedsoverommet er det satt inn  en vedovn – akkurat som “gamlehytta” hadde. I tillegg er det flott peis i stuen. De har lagt inn strøm, men ikke vann. En vanntank på 110 liter fylles opp med vann fra brønnen  med jevne mellomrom – så her brukes vannet med “andakt”. Oppvaskmaskin er det ikke og de har ikke TV. Det har de forresten heller ikke i huset de bor i på Norheim.

– Men til gjengjeld har vi wifi – så her kan vi få mye med oss både av nyheter og kjekke programmer som “Eventyrlig oppussing” og “Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Vi har tross alt totalt 5 voksne barn vi gjerne vil ha besøk av – og da er best å ha wifi, smiler de. 

Kreativt
Både inne og ute merker vi oss mange spesielle og artige detaljer. Ved inngangspartiet henger fjellvettreglene på veggen – inngravert på runde treskilt laget av Tom. Inne er det spesiallagde møbler – også de signert husbonden. Jorunn elsker å utfolde seg med kreative interiørløsninger og kreasjoner. Her er det antikviteter de har skaffet seg under byggeprosessen på ulike reiser i Norge – gjerne på vei til en maraton eller annen konkurranse. Her har de også funnet plass til gjenstander de har arvet.  En gammel rive brukes som stativ for stetteglassene. De har også fått tak i flere utstoppede dyr og har spesialisert seg på dem en kan finne utenfor stuevinduet. En rev. Et ekorn. En orrhane. Et hjortehode på veggen passer også godt under det høye taket. Ellers har de innredet med bruks- og pyntegjenstander som betyr noe for dem. Nå til påske er det flott påskepynt fra butikken til Godt Gjort på Karmsund videregående skole. De har også flott keramikk fra butikken ”Ekta” i Kopervik og unike figurer laget av Thomas Ekerhovd på Solstein. 

– Favorittrommet er utvilsomt soverommet vårt med vedovn og en fantastisk utsikt sørover. Det er helt magisk å våkne opp til et slikt syn – den beste premien en kan tenke seg og i seg selv verdt alt arbeidet vi har lagt ned her, smiler de. 

Favorittrommet er utvilsomt soverommet med vedovn. Tapeten på veggen gir fantastisk stemning! Annonse