Annonse

Et moderne nybygg integrert med bestemorhuset fra 1940-tallet. Sofiehuset til familien Broshaug i Kopervik sentrum er absolutt ikke av det ordinære slaget. Inkludert de to oransje ytterdørene og det store runde vinduet i hallen. 

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Grethe Nygaard

Her bor:
Hvem: Oddbjørn, Gunnlaug, Vebjørn og Ingrid Broshaug med 2 franske bulldoger. 
Hvor: Torfæusgt. 14 i Kopervik
Hva: Nybygg integrert med eldre, modernisert bolig

Huset tilhørte tidligere Oddbjørns bestemor Sofie som levde sitt liv i Torfæusgata i Kopervik helt til hun ble 97 år. Deretter flyttet hun til sykehjemmet der hun bodde til hun gikk bort 99 år gammel. Så at dette er et spesielt hus på flere måter for familien Broshaug, er det ingen tvil om.

Sofiehuset er oppkalt etter bestemoren til Oddbjørn Broshaug som bodde her til hun var 97 år gammel. Boligen til Sofie fra 1940-tallet er nå koblet sammen med et nybygg på ca. 70 kvm. 

– Målet har vært å ta vare på litt av det gamle – samtidig som vi ønsket oss en funksjonell og godt utnyttet bolig. Flere tømmervegger i huset er bevart og trappen til loftsetasjen er pusset ned. Vi har egentlig kjøpt parkett til den, men ser at det har sin sjarm å vise trappens lange liv. Uansett skal vi male gelenderet svart slik at det får sammenheng med resten av interiøret, sier Gunnlaug Broshaug som sammen med familien kunne flytte inn i boligen i september i 2020. Da var det vel 70 kvm store nybygget ferdig, samtidig som gamlehuset på omtrent 100 kvm var kraftig modernisert. 

Rundt vindu
Det er i den gamle delen av huset at soverommene er, men her er det også en TV-stue. Hovedsoverommet er plassert der det tidligere var stue. Veggene er malt i mørke farger stort sett i hele huset – noe som passer fint sammen med svarte innerdører og moderne svarte vinduer. 

I første etasje er det også et bad og soverom til datteren. I loftsetasjen er det musikkrom/mediarom, soverom og bad. I nybygget er det en hall med inngangsparti som binder den gamle og nye delen sammen med trapper. Det er også her vi finner de oransje ytterdørene og det store runde vinduet, samt et gjestetoalett. 

Det runde vinduet i hallen.

Favorittrommet
Hjertet i huset er utvilsomt allrommet i nybygget med felles kjøkken og stue – helt fritt for TV.
– Dette allrommet er absolutt favoritten i huset, og vi tilbringer veldig mye tid her. Hadde vi hatt TV her, hadde vi nok nesten vært her hele tiden – så derfor har vi bevisst plassert TV i de to andre stuene, sier Gunnlaug.

Kjøkkenet fant de hos Knapphus Kjøkkensenter på Bygnes og de er svært fornøyd med løsningen med stor kjøkkenøy, lang benkeplate og bare et par skap på veggen. I sprutsonene over komfyren og vasken har Gunnlaug hengt opp egne konsertbilder trykket på aluminiumsplater. Ikke uventet er motivene hentet fra en konsert fra Karmøygeddon som både Oddbjørn og Gunnlaug er engasjert i på arrangørsiden. 

Personlig innredet
Konsertbildene på kjøkkenet er utvilsomt med og understreker den litt rocka stilen som egentlig går igjen i hele huset. En fin komposisjon av mørke farger, en større samling kunst på veggene, men også artige detaljer som et hjortehode på veggen og gamle tobakksplakater ved trappeoppgangen.

– Målet har vært å bruke de møblene og tingene vi hadde fra før – selv om vi selvsagt også har kjøpt noe nytt. Det fine er at tingene våre på en måte kommer ekstra godt frem i disse nye omgivelsene, sier Gunnlaug som tidligere bodde i et rekkehus like i nærheten av Fina-svingen i Kopervik.

– Vi har alltid sagt at skal vi flytte et sted, må det bli til sjøen eller til sentrum i Kopervik. Nå havnet vi altså i sentrum og er veldig fornøyd med både det nye huset og beliggenheten her, sier hun. 

Dette er utvilsomt et personlig hjem preget av beboernes interesse både for musikk, kunst og fotball. Og for dem som lurer er det Chelsea som er fotballaget her i huset – noe en liten utstilling i et av kjellervinduene mot gaten gir klar beskjed om! 

Hvem gjorde hva?
Arkitekt:
Maria Kolnes, Mesterhus
Byggefirma: Mesterhus Tømrerfirma Madsen og Hesthammer
Rørlegger: Bård Magne Velde
Baderommene: Murmester Askeland AS
Maling og sparkling: Malerfirma Stian Vihovde
Kjøkkenet: Knapphus Kjøkkensenter, Karmøy
Vinduer og dører: Førre 
Graving: HH Maskin as – Holger Holgersen
Trapp i nybygg: Suldalstrappa (Suldal Trevare AS)
Betongarbeid: Tørresdal Forskaling AS
Elektrisk arbeid: Haugaland Elektro AS
Garderober: KGB – Kjøkken Garderobe Bad
Egeninnsats:  All riving, deler av det elektriske, gulvlegging og byggoppfølging. Annonse