Annonse

De kjøpte landbrukseiendommen for sju år siden og tegnet drømmeboligen selv. Nå kan de boltre seg på 420 kvm på ett plan i det flotte murhuset på Dale Gård på Torvastad. Den store innvielsesfesten har de ennå til gode på grunn av korona-restriksjonene. Kanskje de også rekker å få på plass terrassene før den begivenheten? 

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Grethe Nygaard

Her bor: Hvem: Svein Erik (53) og Solveig (51) Halvorsen
Hva: Moderne klassisk bolig 
Hvor: Dalstrevegen 9, Torvastad

Vi besøker dem på Dale Gård en gråværsdag i slutten av november. Til tross for det litt triste været legger vi fort merke til den flotte beliggenheten på en høyde i Dalstrevegen helt ytterst på Torvastad – med utsikt til havet både i vest og mot nord. Boligen er bygget på en landbrukseiendom på 190 mål. Svein Erik og Solveig driver med sau – riktignok i et begrenset omfang. Men det er egentlig bare litt av det Svein Erik driver med. For i tillegg til jobben i SubseaPartner, holder han alltid på med noen prosjekter på eiendommen. Da er det praktisk å ha egen traktor, gravemaskin og andre redskaper, og Svein Erik har mange av dem. Så mange at han bare tripper etter å starte skikkelig på neste byggeprosjekt. En driftsbygning over to etasjer på totalt 800 kvm. Grunnmuren er allerede satt opp og sammen med boligen vil det danne et slags atrium på høyden i Dalstrevegen. Og når driftsbygningen står ferdig, er det ikke fritt for at det vil dukke opp flere dyr på gården utenom de 30 sauene de har i dag. 

– Noen høner og et par ullgriser hadde vært fint – i første omgang. Har du dyr følger det også med forpliktelser og det passer godt for meg som liker meg best hjemme. Det skal mye til for at du får meg med på ferie – folk får heller komme på ferie her. Plass er det jo nok av, smiler Svein Erik.

Boligen er bygget i en vinkel, går over ett plan og er på hele 420 kvm.  

Ønskelisten innfridd
Solveig og Svein Erik Halvorsen har fulgt trappetrinnene. Det startet med en leilighet i Ramsdalsblokkene, før de på midten av 90-tallet bygde en mindre enebolig i Skåredalen. Her bodde de frem til den nye boligen på Torvastad stod ferdig våren 2020. Da hadde allerede de to barna deres blitt voksne, flyttet ut og etablert seg for seg selv. Et barnebarn hadde også kommet til. 

Det obligatoriske neste trappetrinnet, skulle kanskje ha vært en leilighet. Gjerne gjennom Haubo der Solveig jobber som regnskapsfører. Men Svein Erik og Solveig ville aller helst skaffe seg en landbrukseiendom. De var på flere visninger rundt omkring på Haugalandet, men det var på Torvastad de virkelig så potensialet. Til Dale Gård følger det også med 600-700 strandlinje og en øy på 25 mål som heter Gjarøy som de eier sammen med en nabo. Boligen som opprinnelig fulgte med eiendommen var i så dårlig stand at den på sikt må rives. 

– Det fine med det var at det ikke var noen tvil om at vi kunne bygge ny bolig med god samvittighet – istedenfor å gi oss i kast med et omfattende renoveringsprosjekt, forteller Solveig og Svein Erik. 

Å bygge hus i voksen alder, er virkelig noe Svein Erik på 53 år  og Solveig på 51 år kan anbefale. I motsetning til da de bygde hus på 90-tallet og måtte følge Husbankens strenge retningslinjer, kunne de denne gangen tenke større og friere. De tegnet boligen selv og passet på å få med alle sine ønsker. Stor stue med flere avdelinger. Romslig kjøkken med stor kjøkkenøy og åpen løsning mot stuen. Trimrom og kontor. Flere gjesterom og eget rom til barnebarn. Stort bad i tilknytning til hovedsoverommet. Byggmester Thor Arne Lie gikk deretter over tegningene, kvalitetssikret og digitaliserte dem.

Stor stue med flere avdelinger.

Skifer og betong
Huset er bygget i betongelementer. De vurderte en stund å ha gress på taket, men valgte et kledelig skifertak fra Altaskifer. Egentlig så de for seg å male betongen på innsiden, men ble anbefalt å bevare råbetongen. Dette gir en spennende industriell look, lekkert kombinert med eksklusive tapeter og fliser som ser ut som tre. Vannbåren varme fra borehull, gjør omgivelsene komfortable.

– En skulle kanskje tro at strømutgiftene føk i været da vi fikk oss et så stort hus. Fakta er at vi har halvert strømregningen i forhold til der vi bodde før. Tykk betong og vannbåren varme, er absolutt en fin kombinasjon, smiler de.

Stilen inne er personlig og klassisk. De søkte rådgivning hos interiørkonsulent Cathrine Storesund hos Fargerike Raglamyr for å velge farger og interiør som kler boligen. Ønsket var å gi plass til kunst og dekorasjoner som betyr noe for dem og ikke minst få en “rød tråd” gjennom hele boligen.

– Vi er veldig fornøyd med sluttresultatet og trives godt i boligen. Nå ser vi frem til å dele den med enda flere og invitere til sosiale samlinger – så snart vi får lov til det, sier Solveig.

På ett plan
Boligen er bygget i vinkel og de passet på å ha en egen inngang i tilknytning til den kommende driftsbygningen. Det er også en egen inngang på vaskerommet – praktisk for en skitten arbeidskar. Det aller viktigste var å få samlet alt på ett plan. De fikk nok av trapper og skråtak i den gamle boligen. 

– Så her er det greit å bli gammel, kan du si. Det er jo litt rart å bygge så stort nå som det bare er oss som bor her til daglig. Samtidig ønsket vi å ha et hus der storfamilien og vennene våre kan møtes – så dette er både hytta og huset på en gang. Dessuten er det dyrt med taxi fra Torvastad – da er det praktisk å tilby overnattingsplasser og eget bad for de som sover over, smiler Svein Erik. 

Hvem gjorde hva?
Arkitekt:
Tegnet selv/digitalisert av byggmester Thor Arne Lie
Byggmester: Sven Ivar Solstrand
Grunnarbeid: Vats Anlegg og Øvregård Maskin
Betongarbeid: Gustavsen Forskaling
Betongelementer: Finnøy Betong
Skifertak: Stone Art
Rørlegger: Inge Vaaga
Uteområde: Selvgjort
Baderommene og fliser: Frøland Bad og Flis 
Legging av fliser: Smistad Mur og Flis
Kjøkken: Knapphus Kjøkkensenter
Peiser: Bygnes Bygg
Maling og fargeveiledning: Fargerike Raglamyr v/ Cathrine Storesund 
Sparkling og malerarbeid: Haugaland Malerservice AS v/ Edis Hopovac
Elektriske arbeider: Marin Elektro 

Annonse