Annonse

Vi Bygger Nytt har fått nyss om at Sissel Nøkling i Kopervik elsker å pynte til jul. På jakt etter gode tips og inspirasjon banker vi på døra hos Sissel i begynnelsen av desember. Vi gikk virkelig ikke tomhendt tilbake – for Sissels julehus er et minne for livet. I år har hun også fått et ekstra lite hus å pynte…

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Grethe Nygaard

Her bor:
Hvem: Sissel Nøkling og Nils Gunnar Lekven sammen med Aslak (20) og katten Svarteper 
Hva: Oppusset enebolig fra 1951
Hvor: Kalvatre i Kopervik, Karmøy

Sissel pynter med granbar, lerkegreiner, kongler, mose og små juletre hentet i nærmiljøet og kombinerer dette helst med pynt hun har fra før. 

Hagestuen ble innviet i vår/sommer og har allerede gitt dem mange gleder. Et yndet sted å samle gode venner til sosiale lag. Vinterisolert slik at det kan brukes året rundt. Fra vinduene flott utsikt til sjøen ved Kalvatre. Spisebordet vakkert pyntet til venninneklubben som bare tripper etter å komme på besøk. 

– Ingen tvil om at gleden over å treffes er ekstra stor i disse koronatider. Heldigvis er det åpning for å ha mindre sosiale lag, og jeg kommer til å benytte meg av en hver anledning. I kveld er vi en liten gjeng som skal lage julekaker sammen – slike aktiviteter er gull verdt i førjulstiden, smiler Sissel.

God plass
Boligen i Kalvatre 129 kjøpte hun og samboeren Nils Gunnar for to år siden. Huset fra 1951 ligger lunt og flott til og det hører med to mål tomt. Og det var den flotte beliggenheten og størrelsen på tomten som gjorde at de kjøpte nettopp dette huset.

– Vi ønsket oss et mindre hus enn det vi hadde, men med god plass til å samle familie og venner rundt spisebordet og gjerne en stor tomt som er enkel å vedlikeholde. Vi liker godt å holde på med hagearbeid og har allerede laget flere terrasser ute, den nye hagestuen og en kjøkkenhage og carport er under planlegging, forteller Sissel. 

Hjemmet er personlig og er innredet med både nye lamper, møbler og dekor og gamle arveting. Som den gamle kisten fra 1821 i stuen. Det flotte dekorative åkleet på gulvet i gangen. Den gamle høvelbenken i stuen.

– Kunsten er å få den rette miksen av nytt og gammelt. Jeg passer for eksempel på å sette en moderne lampe på den gamle høvelbenken. Da kommer også tingene bedre frem – fordi de tilhører forskjellige tidsepoker, sier Sissel.  

Julepynt fra naturen
Sissel høster fra den store hagen og omliggende friområder når hun henter inn materiale til juledekorasjonene og bordpynten. Mose, granbar, kongler og kristtorn. For ikke å glemme lerkegreiner som står i stil med det vakre serviset hun samler på. Tradisjonelle svibler og amaryllis er absolutte juleklassikere. Sissel «redder» også søte små juletrær fra et industriområde utenfor Sysco sine lokaler der hun jobber i markedsavdelingen. Målet er å bruke det en har eller finner ute. En gammel rockering er blitt gjort om til en stor julekrans – dekorativt dekket til av mose/granbar og julelys. I vinduene i hagestuen henger det kristtorn hentet fra hagen. På hvert et bord i stuen og i hagestuen er det pyntet med vakre juledekorasjoner Sissel har laget selv. Også juletreet skal være naturlig og blir hvert år hentet på fritidseiendommen de har ved Os utenfor Bergen. 

– Se den flotte nye typen med amarylliser jeg fant hos Kopervik BlomsterDesign. Aldri sett lignende før – de var utrolig vakre, sier Sissel som setter stor pris på å dele julehuset med andre – ikke minst sine nærmeste.  

Julebordet i stuen er allerede pyntet og gjort klar til julefeiringen. Selve julaften er de invitert bort, men lille julaften samler de sine kjære til tradisjonell samling med rømmegrøt, spekemat og julegodter.  Sissel og Nils Gunnar har totalt 5 voksne barn og 3 barnebarn som alle kommer på julebesøk.   

– Det er vel det jeg gleder meg aller mest til – å være sammen med familie og venner. Pynten og kosen vi steller i stand gir oss den rette julestemningen – og i disse tider er det vel på sin plass å pøse ekstra på med akkurat det, smiler hun. 

Sjekk de to julebordene! 
Sissel har gjort klar to ulike julebord hjemme hos seg selv – i spisestuen og i hagestuen. De er pyntet på forskjellige måter, men begge har naturen som hovedinspirasjon. 

Julebordet i stuen er dekket med en duk av gråpapir og er preget av en røff stil med beige tone.

Julebordet i stuen 
Her har hun brukt gråpapir som duk og bordet preges av en røff stil med beige toner. Svibler, kongler og ikke minst lerkegreiner er viktige ingredienser, samt bruken av linservietter. Her er blandingen av det røffe og naturlige sammen med messing lysestaker og glitrende juletrær en fin effekt. Sjekk også den flotte effekten de små tenderflame-lampene gir bordet.

Rustrødt og mørkegrønt er vikige farger på julebordet i hagestuen. Hagestuen er ny i år og ble innviet i vår/sommer. 

Julebordet i hagestuen 
Her er fargekombinasjonen preget av rustrødt og mørkegrønt som også passer godt inn i interiøret i hagestuen. Bordbrikkene er kjøkkenhåndkle kjøpt på Kid. Bordet er pyntet med mose, greiner, tørkede appelsinskiver, svibler i krukker, julekuler, lyslykter, små tenderflame-lamper, mørke stetteglass, svarte tallerkener, svart bestikk, svarte servietter og en pepperkakemann i stoff på hver tallerken. 

Lag Sissels dekorative pizzasnurrer 
Vi Bygger Nytts utsendte medarbeidere fikk smake Sissels pizzasnurrer. De likte vi så godt at vi spurte om lov å dele oppskriften med leserne av Vi Bygger Nytt og det fikk vi! Pizzasnurrene er i følge Sissel meget lette å lage og det er viktig å pensle dem med akasiehonning mens de ennå er litt varme. Det gjør at honningen smelter litt inn i deigen og det blir en flott skinnende honningdekor! 

1 Pizzadeig (lag selv eller kjøp ferdig) 
Opptil 1 glass grønn pesto fordeles på deigen 
Parmesan på toppen
Rulles sammen og deles opp i pølser som snurres før steking
Steketid ca. 10-12 min
Pensle med akasiehonning rett etter steking! 

God fornøyelse! 

Husk å pensle pizzasnurrene med akasiehonning som gir dem en flott skinnende finish.


Annonse