Annonse

Vi Bygger Nytt utfordret kakebloggeren Kaja Gundersen fra Åkrehamn til å vise leserne av Vi Bygger Nytt hvilke kaker hun lager til julen.Hvem vet, kanskje noen av disse sortene også havner på ditt julebord? 

Oppskrift og foto: Kaja Gundersen fra @kajagun 

Hennes mål er å inspirere folk i de tusen hjem til å lage fine kaker og bake god gjærbakst. Inspirasjonen skjer på hennes egen nettside www.kajagun.com. og på Instagram- og Facebook-profilen hennes @kajagun.  

– Jeg har alltid vært glad i å bake, og har spesielt vært aktiv de siste sju årene med 3D kaker, oppskrifter og en aktiv profil på Instagram. Det har vært en artig reise, og den som scroller langt nok ned i bildene mine på Instagram kan nok også se at det har vært en utvikling. Jeg elsker å være kreativ, prøve ut nye ting og får stadig nye ideer som må testes ut! Det resulterer i mye søtsaker for familie, venner og kollegaer, forteller Kaja som spesielt foretrekker gjærbakst og temakaker.  

Myke julekaker

Myke julekaker  
For en stund siden inviterte jeg noen av de store tantebarna til å komme å bake julekaker. Dette er en tradisjon vi har hvert år, men i år kunne vi dessverre ikke møtes alle sammen. Jeg er veldig glad i myke kakemenn, så jeg laget denne oppskriften og de ble kjempegode! 

Barna fikk også pynte de, og jeg kan virkelig anbefale disse tubene ifra dr. Oetker. Vanligvis lager jeg egen icing, men det blir så klissete når barna skal holde på, så disse var veldig greie som alternativ, grei på pris var de også. 

100 g smør
2,5 dl melk
4 dl melis
1 ts hornsalt
12 dl hvetemel

Bland sammen smeltet smør, melk og melis. Rør inn melet og hornsalt litt etter litt, gjerne med en kjøkkenmaskin, med K-visp eller lignende. Elt sammen til du har en fin og gjevn deig. 

La deigen hvile i kjøleskap i minst 3 timer. Jeg laget min kvelden i forveien, og når jeg skulle kjevle den ut var den så god og fast at vi nesten ikke trengte å bruke noe mel for å kjevle den ut. 

Ca 0,5 cm tykk før du trykker ut. De ferdige kakene legges på bakepapir på en stekeplate og stekes i midten av ovnen på 180 grader i ca 10-12 minutter. 

La kakene avkjøle på rist før de blir pyntet. Da er det bare å ta seg ut med glasur og diverse pynt! 

Mandarin og krydderkake med ostesmørkrem

Mandarin og krydderkake med ostesmørkrem
Oppskrift:
5 egg
4 dl sukker
200 g smeltet smør
3 dl vaniljesaus
6 dl mel
2 ts bakepulver

Forvarm ovnen til 180 grader. 

Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha avkjølt smeltet smør over i eggedosisen og bland sammen. Vekselvis hell over mel og bakepulver sammen med vaniljesaus i røren. Rør godt sammen. 

Del røren i to. Den ene smaker du til med mandarinsaft og raspet mandarinskall. Den andre smaker du til med kanel, kardemomme, nellik og evt andre smaker du måtte ønske. Hell over i to 20 cm former. 

Stekes i midten av ovnen ca 30 minutter. Avkjøl. 

Jeg deler kakene i 2 deler, men du må gjerne dele i 3 dersom du ønsker flere ruter inni kaken. Trykker ut en stor ring i midten på begge kakene før jeg deler de i to. Bytter plass på kakebunnene, slik at jeg får hvit kake ytterst og mørk kake i midten, neste lag blir det omvendt osv. Smører mellom hvert lag med en ostesmørkrem, bruk den kremen du liker best her. Til slutt smører jeg hele kaken inn med krem og pynter. 

Julekrans

Julekrans med søte rundstykker
Denne oppskriften minner om boller, ikke akkurat like søte, derfor kalle jeg de for søte rundstykker. Perfekt med smør og brunost på! 

Oppskrift: 
3,5 dl melk
4 ss sukker
1ts salt
1/2 pk tørrgjær
ca 600 gram mel
100 gram smør
1 egg

Ha mel, salt, sukker og gjær i en bolle. Tilsett melken litt og litt mens du elter på svak styrke. La maskinen elte på svak styrke i 10 minutter. Tilsett så romtemperert smør i biter og la deigen elte videre til all smøret er tatt opp av deigen. Tilsett så egget og la deigen elte videre til den er gjevn og fin og slipper bollen. Gjerne 10 minutt etter at du har tilsatt egget. 

La deigen heve i 1 time. 

Rull ut små boller på ca 50 gram per bit. Legg bollene vekselvis rundt på stekeplaten til du har en krans. Etterhev i 30-60 minutter. Pensle med egg. Stekes i midten av ovnen på 220 grader i 10-15 minutter. Følg med for her varierer det mellom hver ovn. Avkjøl kransen på rist. Surr en juletråd rundt for pynt og server på bordet!

PS:  Disse og flere oppskrifter finner du på www.kajagun.com


Annonse