Da eierne av Galleri Knapphuset fortalte i avisen at de skulle legge ned driften, grep Ulrika Hjelm muligheten. I midten av september åpnet hun dørene til Tante Ulrika i de samme lokalene  – en butikk som er bygget på omtrent det samme konseptet som sin forgjenger. 

Tekst og foto: Liv Alsaker Sande

Svenske Ulrika, opprinnelig fra Arvika i Sverige, er blitt glad i Haugesund sentrum og er for mange et kjent ansikt i byen etter å ha jobbet på flere butikker. Først Design Forum i mange år og deretter på Tekstilhuset E. Jacobsen. Samtidig har hun lenge hatt et ønske om å starte sin egen butikk – der hun kan selge kunst, gaveartikler og kvalitetsklær.   

– Jeg likte veldig godt konseptet til Galleri Knappehuset og ønsker å fortsette i det samme sporet. Samtidig ønsker jeg å sette mitt eget preg på butikken ved å ta inn keramikk, billedkunst, sjokolade, te, lys, smykker, brukskunst og klær som jeg liker godt, sier Ulrika Hjelm som gjorde haugalending av seg for 20 år siden. Hun er bosatt i Skjold i Vindafjord kommune, og har jobbet flesteparten av disse årene i Haugesund sentrum. 

Tante Ulrika
Hun innrømmer at hun måtte ta en liten betenkningspause før hun bestemte seg for butikknavnet Tante Ulrika. 

– Du vet for meg som er svensk, betyr tante noe litt annerledes enn på norsk. Det betyr rett og slett en gammel dame. Men nå lever jeg godt med å drive Tante Ulrika og har virkelig tro på at dette kan være en fin og annerledes butikkopplevelse for kundene i sentrum, smiler hun.

I butikken tilbyr hun gaveartikler, klær, te, lys fra Etne, servietter, skinn fra Granberg Garveri, smykker, brukskunst og andre lokalt produserte varer. Hun selger blant annet produkter fra smykkedesigner Reidun Breistig fra Haugesund og keramikerne Sarah Reed  og Turid Vikene. Hun kan tilby unike pilkurver produsert av Drude Isene fra Søreskogen i Skjold. 

Den ferske butikkinnehaveren er opptatt av at det å stikke innom tante Ulrika skal være en fin estetisk opplevelse.

– Her er det lov å bruke lang tid og bare kikke. Hente inspirasjon. Jeg har muligens byens fineste prøverom – i alle fall det mest spesielle. For klær er også viktig i denne butikken, sier Ulrika og viser frem en flott strikkejakke. 

Klær og gaver
Hun fører blant annet det anerkjente klesmerket Oleana – norsk design kjent for høy kvalitet og produsert kun av naturlige materialer. Hun selger også dameklær fra det danske merket Dalia, samt det norske merket Mester Design. 

– Hos meg koster kanskje klærne litt mer enn i kjedebutikkene, men til gjengjeld er de laget av naturlige materialer og inneholder ingen syntetiske stoffer. Dette er behagelige, fargerike klær som er laget for å vare lenge, og som ikke er masseproduserte, sier Ulrika som allerede har fått god respons på butikken sin.

Ikke minst har hun fått erfare at dette er butikken å handle i om en er på jakt etter gaver til den helt spesielle anledningen. 

– Jeg har allerede pakket inn en god del gaver til brylluper, runde dager og andre anledninger, og fremover satser jeg på å selge en god del julegaver, smiler Ulrika Hjelm.