Annonse

Thea Olene Hauge (25) og Aleksander Langåker (28) hadde ikke bare seg selv og datteren Tilde (2) å ta hensyn til da de skulle bygge nytt hus. Også tre hester, en gravemaskin og en traktor fulgte med på flyttelasset og da passet det godt å bygge nytt hus på en eiendom med både stall og driftsbygning. 

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Grethe Nygaard og private

Her bor Thea Olene og Aleksander.


Her bor:
Hvem: Thea Olene Hauge (25), Aleksander Langåker (28) og datteren Tilde (2)
Hvor: Stava ved Ferkingstad på Karmøy
Instagram: theahauge_ 

I tillegg til å være småbarnsmamma driver Thea Olene butikken Torgunns barneklær i Åkrehamn sentrum sammen med moren sin. Hun eier også tre hester sammen med søsteren. Aleksander jobber i Nordsjøen og driver i tillegg firmaet Langåker Maskin & Mekaniske. Det betyr at han har behov for lagringsplass for både gravemaskin og traktor. 

Så det var aldri aktuelt for dem å bygge nytt hus i et boligfelt. Eiendommen de overtok på Stava ved Ferkingstad har både stall og driftsbygning. Nå har de byttet ut det 100 år gamle bolighuset som var i dårlig forfatning med en flunkende ny familiebolig skreddersydd akkurat for dem.  De flyttet inn i sommer – etter å ha en gjennomført en byggeperiode på omtrent ett år.   

Interiørhjelp
De overtok eiendommen på Stava ved Ferkingstad på Karmøy etter en onkel av Aleksander. Eiendommen har vært i Aleksander sin familie i alle år. Og med en stor eiendom, ble det også fristende å tenke litt større da huset skulle bygges.

Thea Olene Hauge eier tre hester sammen med søsteren sin og da passer det godt å ha egen stall på eiendommen.

– Det ble rett og slett for fristende å bygge så stort at vi slipper å bygge ut i fremtiden. Så nå har vi fått 274 kvm å boltre oss på. Overgangen fra den lille umoderne leiligheten vi leide i Åkrehamn sentrum mens vi bygde til dette, var enorm. Vi måtte nesten klype oss i armen de første ukene etter at vi flyttet inn. Nå som vi har blitt “husvarme” må vi si oss meget godt fornøyd med resultatet og de ulike valgene vi har tatt, sier Aleksander og Thea Olene som hyret interiørkonsulent Ann Elin Sørøy til å være sparringspartner underveis i byggeprosessen. 

– Det var virkelig en god investering, og vi har unngått både bomkjøp og spart mye tid. For det er utrolig mange valg å ta når en bygger nytt hus og da er det greit å alliere seg med noen som har oversikten på de ulike produktene, fargekodene og som kan gi gode råd om hva vi bør velge for å følge den stilen vi liker, sier Thea Olene som innrømmer at hun rett og slett er litt sær når det kommer til interiør.

– Jeg liker best rette linjer og enkle løsninger. Kall det gjerne minimalistisk! Og så må det være funksjonelt. Er ikke så opptatt av design eller hva de ulike møblene heter. For oss er det viktigst at vi liker utseendet på møbelet eller lampen. Matlagingssonen på kjøkkenet er rettet slik at jeg kan ha kontakt med dem som sitter i sofaen. Det henger også sammen med at jeg ikke er så glad i å lage mat – så det overlater jeg mest til Aleksander når han er hjemme, smiler Thea Olene. 

Praktiske løsninger
Samboerparet er også meget fornøyd med at de har integrert garasje med direkte inngang til vaskerommet. Et must når datteren Tilde kommer hjem fra barnehagen med “sorpe” under skoene eller Thea Olene har vært hos hestene i stallen. Meget praktisk også når de kommer hjem med mange handleposer i bilen en regnfull høstkveld.  

De var en stund usikker på om de skulle satse på en tradisjonell klassisk bolig, eller en mer funkisinspirert bolig. De havnet på en mellomløsning – en klassisk moderne bolig. Hovedoppdraget med å bygge boligen ble gitt til Åkra-firmaet Rasmussen Bygg, mens far i huset Aleksander har tatt seg av mesteparten av grunnarbeidet gjennom sitt firma Langåker Maskin & Mekaniske.  

Boligen inneholder på hovedplanet inngang til stor hall, vaskerom med inngang til garasjen, toalettrom, kjøkken i åpen løsning med stuen. Stort soverom med inngang til bad. I andre etasje er det stor loftstue, baderom med badekar og fire soverom. 

Boligen har store vinduer i front som fanger opp de landlige omgivelsene utenfor. Nå gleder Aleksander seg til å ta fatt på uteområdet og har store planer om både terrasser og fine murer. 

– Vi trives godt her på Stava og er svært fornøyd med det nye huset vårt. Her er det godt å være både for tobente og firbente, ja, til og med gravemaskinen har det bra her, smiler de. 

Hvem gjorde hva:
Boligleverandør: Rasmussen Bygg
Interiørkonsulent: Ann Elin Sørøy
Grunnarbeid og riving: Langåker Maskin & Mekaniske 
Betongarbeid: Langåker Maskin & Mekaniske 
Maling: Tor G. Ferkingstad
Elektrisk: Aibel
Rørlegger: S.O. Lund 
Vinduer: Frøyland Produkter
Trapper: Suldal Trevare 
Stålgelender på trapp:  J.P. Ståldesign
Peis: Bygnes Bygg
Kjøkken og vaskerom: Ikea
Baderominnredning og fliser på bad: Nygaard Bad 


Annonse