Annonse

Nygifte Susann Haaland Karlsen og Daniel Karlsen er begge født på 90-tallet, men digger musikk og møbler fra 60- og 70-tallet. Aller helst innreder de med ikoniske designmøbler som de har fått eller funnet på bruktmarked til en billig penge. 

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Grethe Nygaard 

Her bor
Hvem:  Susann Haaland Karlsen (29) og Daniel Karlsen (30) med barna Hedda (6 mnd.) og Ludvik (2 ½) og hunden Kompis( 4)
Hva: Rekkehus fra 50-tallet
Hvor: Rogalandsgata 51 i Haugesund
Instagram: SusannMann

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Grethe Nygaard 

Vi befinner oss hjemme hos ekteparet Karlsen i rekkehuset i Rogalandgata en fredag formiddag i september. Inne i stuen treffer vi Daniel som har fri fra nordsjøjobben og Susann som har mammapermisjon fra jobben som illustratør. På et babyteppe på gulvet ligger 6 måneder gamle Hedda som kom til verden under lockdownen i april. Hennes to år eldre bror Ludvik er i barnehagen rett oppi gata. Det er bare to uker siden mor og far sa ja til hverandre i rådhuset i Haugesund.

På platespilleren sviver en skive av Undergrunnen som absolutt setter den musikalske rammen for omgivelsene vi befinner oss i.  De preges av ting og møbler fra 60- og 70-tallet. Eneste vi kan skimte som er av nyere dato er den oransje Moccamasteren på kjøkkenet. Alt i en oase av grønne planter. Susann pleier å kjøpe en ny grønn plante hver fredag og er spandabel med avleggere til venner og kjente. I vinduskarmen har hun alltid nye stiklinger som dyrkes frem med kjærlighet. 

Ikke hva som helst
Det holder ikke at møblene eller lampene er gamle. De skal være fra 60- og 70-tallet og ha den stramme stilen som preger denne stilen. Og aller helst skal de være fra norske eller danske designere. Teakseksjonen i stuen er av typen Deluxe som i Oslo går for flere tusen kroner. Siestastolen i stuen er designet av Ingmar Relling – også den går for store summer på Finn.no. Både Susann og Daniel liker godt å jakte etter skatter på nettet og på ulike bruktbutikker og loppemarkeder. 

– Alltid best følelse når en kommer over noen designskatter uten at vi trenger betale så mye. Men også vi betaler godt om det har dukket opp noe vi virkelig ønsker oss. Som en spesiell vinylplate som har stått på ønskelisten lenge eller en stol som vi vet er av norsk design, sier de. 

Garasjen et must
Rekkehuset i Rogalandsgata 51 kjøpte Daniel for 8 år siden og 3 år senere flyttet Susann inn. Daniel falt for rekkehuset blant annet fordi det hører en dobbelgarasje til. For det er ikke bare gamle møbler, plater og ting som står høyt i kurs. Daniel samler også på gamle biler, motorsykler og trøsykler og da er det praktisk å ha en stor garasje å trekke seg tilbake til for å mekke og reparere. Garasjen var også viktig da han og Susann inviterte byens befolkning til julemarked i fjor vinter. Noe de skal gjøre i år også.

Illustratør på heltid
Daniel har drevet med musikk i flere år og noen av trommene hans står fremme i stuen. I friperiodene fra Nordsjøen er han engasjert i musikk og kulturbransjen. Susann er utdannet grafisk designer og tok deler av utdannelsen i Southampton. Hun har de siste årene satset som illustratør på heltid og tar oppdrag i hele landet. Hun fikk blant annet oppdraget å illustrere en hel vegg på Thon Hotel Saga og har hatt flere lignende jobber også senere.
– Kundene mine kommer fra hele landet og det varierer fra å levere personlige tegninger til å smykke ut en hel vegg i et bygg. Jeg er aktiv på Instagram med profilen SusannMann og får de fleste av oppdragene på nettet, sier hun.
Hjemmekontoret har hun i kjelleren som i likhet med resten av huset er innredet i retrostil med teakmøbler og en større tegnetavle som Daniel overrasket henne med i gave. Også den en eldre modell kjøpt brukt. 
– Prinsippet er å kjøpe mest mulig brukt. Også til jul og bursdager ønsker vi oss brukte ting. Da vi inviterte til bryllup, oppfordret vi våre gjester til å kle seg i klær de hadde fra før eller eventuelt hadde kjøpt brukt for anledningen. Kan tro vi hadde mange pent kledde gjester i bryllupet vårt, smiler de.

Et soverom som gir ny energi…
Annonse