Annonse

Noen kommer til å feire jul på Flokehyttene på Ryvarden i år. Vi tipper de ønsker seg skikkelig ruskevær med vind og regn! For da kan de sitte med sine kjære i den plassbygde benken i det store vinduet helt i front. Fyre i peisen, tenne lys og bare nyte utsikten mens de gleder seg til at pinnekjøttet skal bli ferdig! 

Tekst: Liv Alsaker Sande Foto: Grethe Nygaard

Et viktig mål for Haugesund Turistforening er allerede nådd. De nye Flokehyttene i havgapet på Ryvarden får folk ut på tur. Nå er de 5 hyttene åpnet for overnattingsgjester, og Haugesund Turistforening har registrert bestillinger langt ut i 2021! Hver av Flokehyttene har får navn etter familie og personer rundt vikingen Floke Vilgerdsson. Han som i år 869 seilte ut fra Ryvarden som en av de første for å bosette seg på en øy han ga navnet Island. Hyttenavnene er Vilgerd, Fakse, Tjugard, Geirhild og Horda-kåre. Navneskilt til hver hytte er underveis.  

Det er ikke overraskende at hytteprosjektet ville få mye oppmerksomhet. Men at det skulle få folk til å valfarte til Ryvarden nå underveis i byggeprosessen, var kanskje mer uventet. Det toppet seg siste søndagen i høstferien da nærmere 1000 personer la turen til Ryvarden. Aldri har det vært større omsetning på vaffelsalget ved Ryvarden Kulturfyr. 

Haugesund Turistforening har fått økonomisk støtte av Sparebankstiftelsen SR-bank, spillemidler, Sveio kommune, tidligere Hordaland fylkeskommune (nå Vestland), i tillegg til en privat giver for å realisere Flokehyttene. «Skåpet»-hyttene i Ryfylke var inspirasjonen og prosjektet har vært jobbet med siden høsten 2016. Da tok daværende ordfører i Sveio Kommune, Jorunn Skåden, kontakt med Haugesund Turistforening om et samarbeid på Ryvarden Kulturfyr. Haugesund Turistforening og arkitekt Roald Bø i Holon Arkitekter i Haugesund tok prosjektet videre og nå topper Flokehyttene Haugesund Turistforening kystsatsing de siste årene.  

Ingen inngrep
På Ryvarden er de 5 hyttene bygget på påler 3 meter ned i fjellet. Byggearbeidet starter i januar og ble altså avsluttet nå i oktober. Målet er at hyttene ikke skal gjøre inngrep i naturen. Her kan alt fjernes ved behov, inkludert gangbroene mellom hyttene. Formen på hyttene, tegnet av arkitekt Bø i Holon Arkitekter, er spektakulær. Smal i front ved inngangspartiet og bredere med det store vinduet mot havet. Kledningen  i malmfuru vil gråne naturlig med årene. Alle hyttene er innredet på samme måte. Eikebordet i oppholdsrommet er spesiallaget av Gunnar Langåker fra Karmøy. 

Hordakåre-hytta er tilrettelagt for rullestolbrukere og er dobbel så stor som de andre hyttene med 10 sengeplasser. Et tips fra Rolf Svendsen i turistforeningen er at om en leier alle hyttene med venner, er det smart å bruke langbordet til fellesmåltider i den største hytta og sove i de andre! 

Vinduer med helikopter
Vinduet helt i front har en helning på 10 grader, noe som gir en fantastisk utsikt. Indesign som sammen med arkitekten har bidratt med det meste av de innvendige valgene, har montert lys som tar minimalt av oppmerksomheten. Fire av de like hyttene på omtrent 20 kvm og med fem sengeplasser, er beiset svart slik at havutsikten skal komme enda bedre frem. Vindusfabrikken Førre hadde aldri laget lignende vinduer før. Vinduene måtte fraktes med helikopter på plass. 

Målet har vært å ha en mest mulig funksjonell innredning. Sittekrakkene kan også henges på veggen og brukes som ryggstøtte. Hyttene er ikke utstyrt med oppvaskmaskin, men ellers har de det meste av utstyr. Utenom dusj da – den får du spare til du kommer hjem! 

Floke-hyttene er allerede blitt et nytt trekkplaster på Haugalandet. Noe å vise til venner langveisfra som er på besøk. Kanskje også ta de med på en overnattingstur – i så fall er du kanskje heldig og finner en ledig dag neste år! 


Annonse