Annonse

Et sveitserhus fra 1893 fortjener flotte materialer og mye kjærlighet. Ole Martin Ohm og Karine Klungland har det siste halvannet året revet og bygget opp igjen, og kunne i august flytte inn i det restaurerte sveitserhuset som ligger innerst i Vatsfjorden. Nå er Ole Martin den tredje Ole Martin som bor her.

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Grethe Nygaard og private

Her bor:
Hvem: Ole Martin Ohm og Karine Klungland med barna Mia Ramberg Ohm (5) og Ingrid Alise Ohm (1)
Hva: Renovert sveitservilla fra 1893
Hvor: Nedre Vats, Vindafjord
Instagram:villa.1893

Det unge paret valgte ingen enkel løsning da de bestemte seg for å totalrenovere huset på familiegården i Nedre Vats. Men nå som de har flyttet inn og den største jobben er unnagjort, er de svært glade for at deres nye bolig både har sjel og historie. 

Huset har fått ny planløsning og er blitt en moderne bolig. De har bevart alle dørene, dørtersklene og trappen. De satt inn historiske fliser og har montert rosetter og ekstra brede profilerte lister i hele huset. I hovedetasjen er det stue i åpen løsning med kjøkkenet. Det er stor hall med inngang til toalettrom og biinngang med vaskerom. I andre etasje er det fire soverom og bad. Karine har dokumentert det meste som har skjedd i huset med bilder på Instagram. Mest for å holde venner og familie orientert om prosessen, men også som en minnebok for hele prosjektet. På Instagram har de også funnet mye inspirasjon og fått tips fra andre som holder på med lignende prosjekter. 

– Målet vårt er å bevare det som er praktisk mulig og innrede på en måte som kler en bolig fra 1893, sier de. 

Ole Martin-huset
Det er høyt under taket i Stokkestrandvegen 100. Fra stuevinduene har de flott utsikt til Vatsfjorden.  En gang hadde telefonsentralen i bygda lokaler i 2. etasje her. Ole Martin har hatt flere slektninger som har bodd i huset opp gjennom årene. Blant annet en grandonkel og oldefar med samme navn som han selv.

– Vi måtte tenke oss godt om før vi tok fatt på det store arbeidet å sette huset i stand. Var innstilt på at det ville bli mye arbeid og det har det blitt. Nå gjenstår badet, et soverom i 2. etasje og litt småarbeid før vi kan si oss helt ferdige innvendig. Deretter må vi ta fatt på fasaden og arbeidet ute. Så at vi har nok å henge fingrene i årene som kommer, er det ingen tvil om, forteller Ole Martin og Karine mens de tar seg en velfortjent pause i sofaen. 

Gulldetaljer
For ett år siden ble de også foreldre til Ingrid Alise. 

– Så det har virkelig vært et innholdsrikt år på mange måter. Vi er veldig glade for å ha kommet oss i hus, selv om vi også har hatt det greit i leiligheten vi hadde i Sandeid, forteller Karine som selv er fra Ølen. Paret har valgt å innrede med moderne møbler, og studerer en innredningen ser en at det er spesielt noen detaljer som går igjen. Gulldetaljene finner en blant annet på kjøkkenet og i lampene i hele huset. Således passer det flotte antikke trillebordet ypperlig i stuen – også det i gull. Karine kjøpte det på Finn.no av en samler fra Østlandet. På toalettet har en gammel kommode fra huset fått montert servant – også her dukker det opp gulldetaljer. 

– Alt vi gjør her er i respekt for at dette er et gammelt hus med mye historie. Samtidig som vi ønsker å få oss en funksjonell og praktisk bolig som kan dekke familiens behov i mange år fremover, sier de. 

Hvem har levert hva?
Elektriske arbeider: Haraldseid Elektriske
Baderommene: Solheim Rør
Gulvene i stuen og kjøkken: Tregulv fra Dinesen 
Flisene i gangen: Flisekompaniet 
Lampene i stuen: House Doctor
Kjøkkenet: Epoq
Flisene på toalettrom: Flisekompaniet
Mur og fliseabreid: Eikeland mur og flis
Historiske lister: d-cor.se
Rosetter: d-cor.se
Møblene i stuen: Sofa fra Bohus, spisebordstoler fra Ellos og gjenbruk av et gammelt spisebord som har blitt malt hvitt. 

Annonse