Annonse

“Prikkar-dama” Yvonne Sandgren foretrekker eldre hus. Slike som knirker når hun går og som har naturlig god ventilasjon. “Frøkedal-huset” i Matskårvegen i Etne er akkurat et slikt hus. Innredet på en personlig måte og langt fra prikkfritt…

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Grethe Nygaard og private 

Her bor:
Hvem: Yvonne Sandgren med barna Oliver (9), Linus (7) og hunden Lykke. I tillegg bor datteren Karoline (28) der når hun er hjemme fra London. 
Hva: Eldre enebolig fra 40-tallet 
Hvor: Matskårvegen i Etne

Kanskje har du allerede stiftet bekjentskap med Yvonne Sandgren? Stavangerdamen som driver landets eneste prikkebutikk i et koselig hus i Etne sentrum. Det har nå gått 6 år siden hun gjorde etnebu av seg og 5 år siden hun åpnet butikken hun hadde drømt om lenge.

I butikken “Prikkar” selger hun kun ting med prikker. 

Butikken i Etne sentrum.

Interiør, klær, treleker og redesign der alt har prikker på. Butikken har mest åpent i helgene og under større og mindre begivenheter i Etne sentrum. Hun har også nettbutikk.

Yvonne brukte tiden hun var permittert til å lage en Grannar-vegg i hallen.

Grannar på veggen
I det koselige “Frøkedal-huset” bor hun sammen med de to sønnene sine, datteren Karoline når hun er hjemme fra London og hunden Lykke. Huset har fått navn etter familien som bygde det på 40-tallet og som bodde der helt til legefamilien Lisken overtok i nyere tid. Legen pusset opp store deler av huset og dermed var det høy standard på både kjøkken og bad da Yvonne og familien flyttet inn for 6 år siden. Så etter det har Yvonne brukt mest tid på å sette sitt personlige preg på boligen. Blåmalte hyller og tapetserte vegger på kjøkkenet. Puter, mugger og kjøkkenhåndkle med prikker på. 

Da Yvonne ble permittert fra jobben sin på hotellet i bygda under korona-lockdownen, fikk hun endelig tid til å gjennomføre en helt spesiell vegg i hallen. Veggen er rett og slett blitt tapetsert med Grannar. Avisa for Vindafjord og Etne er nå limt fast på veggen, og Yvonne har vært nøye med hvilke saker hun har plukket opp. 

– Jeg gikk for de mest positive nyhetene og de i svart/hvitt. Avisene hadde jeg samlet over flere år – så jeg hadde nok å velge mellom. Og siden dagens Grannar-redaktør Arne Frøkedal en gang bodde i dette huset, passer det jo ekstra godt med en Grannar-vegg, smiler Yvonne og røper at hun er en samler. Det er ikke bare aviser hun samler på. Alt slags rare ting kan hun få en forkjærlighet for. Fine broderier, vaser, mugger, kopper og møbler. Ikke alt får står fremme på en gang. Det blir først lagret, før det en dag blir dratt frem fra glemselen. 

– Jeg tror det må ligge i genene mine dette å samle på ting. Både morfar og oldefar Sandgren var skraphandlere, sier hun.

Personlig stil
Stilen er personlig og langt fra overlesset. Her er det satt små stilleben av bruksgjenstander som vaser, skåler og kopper. 

Kaffen blir gjerne servert i ulike kopper

– Det er viktig for meg at jeg har et personlig forhold til alt som står fremme eller som henger på veggen. Det betyr ikke at også jeg kan ha ting fra Ikea. Det handler mest om hvordan ting blir satt sammen. Når jeg innredet begynner jeg ofte i et hjørne av boligen og jobber med utover. Jeg er faktisk ikke helt ferdig med å innrede den ene delen av stuen og planen er først å montere en “trevegg” ved peisen, forteller Yvonne som også har planer om å male en vegg på badet og bytte ut et punktert vindu i stuen. 

– Med et eldre hus og en stor hage er det alltid noe å gjøre. Jeg priser meg lykkelig for at jeg kjøpte meg en robotklipper som holder gresset nede. For mest av alt prøver jeg å slappe av og lage koselige stunder sammen med barna mine. Kose oss med boller, kaffe og andre godsaker rundt kjøkkenbordet, sier hun. 


Annonse