Midt i hjertet av Skudeneshavn har Jarle Danielsen (56) forvandlet et nedslitt gammelt industribygg til en perle som rommer både festlokale og leilighet. 

Tekst og foto: Grethe Nygaard

– Jeg kjøpte et konkursbo i 2013. Den gang var det en fiskeredskapsbutikk i lokalet. Høsten 2015 begynte vi så smått å ta av de 104 år gamle takpannene, disse ble restaurert og lagt på plass igjen. Deretter gikk vi i gang med selve bygget. Det var store skader, så noen plasser måtte vi ta ned alt og mure opp igjen, forteller Danielsen. 

Jarle Danielsen reddet Skudenes Mekaniske Verksted i siste liten og bygget det om til festlokale og en fin leilighet.

Danielsen fra Åkra begynte som fisker da han var 16 år gammel. I dag er han kaptein for DOF – offshorerederi. Han jobber kloden rundt. Blant annet i Karibien, Afrika, Brasil og Østen. Sammen med samboer Heidi Varne driver han Skudenes Mek. Verksted Selskapslokale AS. 

For at bygget fra 1916 skulle restaureres og føres tilbake til sin opprinnelige stand måtte deler av veggene rives og bygges opp på ny med teglstein. Det ble montert armeringsnett på hele bygget for å rette opp og forsterke konstruksjonen før det ble pusset. 

– Alle detaljer er tilbakeført med sjablonger og gamle murerteknikker, forteller Danielsen. 

Så gikk turen innomhus. 

– Vi begynte med å sandblåse vegger som var dekket av et tjukt lag maling. Da oppdaget vi en skatt! Ubrent murstein støpt av sand fra Sandvesanden. Murene blir stadig kommentert av folk som er innom her, sier 56-åringen. 

Her er det klart for selskap i det flotte lokalet. Foto: Private

Utgangstanken var å leie ut et tomt lokale, så kunne folk styre med det de trengte selv. Men det ble kjapt kjøpt inn bord og stoler og kjøkkenutstyr. Prosjektorer, lyd- og lysanlegg ble neste på inventarlista. Alt er klar til bruk for leietakere. 

– Men vi driver ikke med matlaging. Det er det leietakere som bestiller. Jeg vet at Bohemer, Lanternen og Loftet Catering har levert til nå, sier Danielsen. 

– Hvor mange kan samles til fest her? 

– Til vanlig, utenom koronarestriksjoner, kommer det an på bordsetningen. Mellom 90 og 120 personer med bespisning. På konserter er det grei plass til rundt 145. 

I enden av lokalet er det en scene. Veggen prydes av et fem meter bredt svarthvitt foto. 

– Det er fra den gang det var mekanisk verksted her, forteller eieren. 

I taket henger lyslenker.
– Ja. Det var mange som tok med egne lyslenker for å skape stemning. Det var mye opp og ned. Men de siste som var her lot dem henge igjen. Det er jo stemningsfullt, smiler Danielsen og skrur på strømmen. 

Gyldent lys fyller det store lokalet. 

Forskjellig bruk 
– Bjørn Berge, Slogmåkane og flere andre har spilt her i regi av Skudefestivalen og SILK. Kurt Johannessen og Lasse Pedersen har hatt show på scenen her. BlomsterFinn var den siste som sto på scenen før korona-nedstengningen, sier Danielsen. 

Men han ser lys i tunnellen. Både med bryllup, konfirmasjoner, konserter, julebord og andre selskaper.
– Bryllupssesongen var nesten fullbooket nå i sommer, men korona-situasjonen stoppet alt. Det løsner litt nå i høst, og mange av dem som har avlyst har booket om til neste år. Vi har allerede bra belegg i 2021. 

Støtte 
– Har du angret på at du satte i gang? 
Jarle Danielsen humrer. 
– Ja, det ble jo dyrt…. Men bygget er jo vernet så vi fikk litt støtte fra Riksantikvaren. 

– Betyr det at du ikke kunne forandre på bygget?
– Fasaden måtte vi bygge opp slik den var, men innvendig kunne vi gjøre forandringer. Bokstavene på veggen ute er de originale. 

Han skryter av samboer Heidi Varne. 
– Det er hun som organiserer og vasker når jeg er ute på jobb på sjøen. Mens jeg selv tar meg av bookingene. 

– Hva driver deg? 
– Fornøyde folk. Det er det kjekkeste. Vi har ikke fått noen klager til nå, konstaterer utleieren. 

– Hva har vært det kjekkeste med selve oppussingen av bygget?
– At jeg fikk lov å integrere en leilighet i bygningen og å se hvor flott bygget har blitt. 

Det er Danielsen selv som har administrert prosjektet, men murerarbeidet er utført av Arve Pedersen, og Trygve J. Sjøen er firmaet bak leiligheten. 

Og så til rosinen i pølsa. Den private inngangen til leiligheten hans. Det skinner gjennom at han er spesielt stolt av denne delen. Tunge skinnsofaer, to stoler, storskjerm og en skinnende motorsykkel tar opp mesteparten av plassen. 

– Dette fungerer som backstage når vi leier ut til arrangementer. Med eget toalett for artister og andre som er på jobb. 

Veggene er av murstein. Eller?
Jarle Danielsen smiler. 
– Jeg er jo litt kry av hvordan disse veggene ble til slutt. De var så ødelagte at vi måtte fjerne dem og isolere, så jeg fikk laget tapet med bilde fra veggene inne i selve lokalet. Har fått mye skryt for dette.