Annonse

Mener Benny Iversen. Faren for at kundene skal kjede seg i Haugesunds nyeste butikk er lite trolig. Men mange kommer nok til å finne den perfekte gjenstanden til sitt hus.

Tekst og foto: Grethe Nygaard

Det håper i hvert fall butikkeier Iversen. I forrige uke åpnet han butikken Krimz Kramz i det tidligere lokalet til Ernst by Enst i Haraldsgata. Den bugner av spennende gjenstander. Plassert i utallige stilleben over to etasjer.

– Hva selger du? 
– Jeg ønsker å vise frem kunst, godt håndverk og ting som folk bruker mye tid og krefter på å lage. Malerier, grafikk og skulpturer var utgangspunktet mitt. Så ble det det bøker som dekker de områdene jeg ønsker å få vist frem. Deretter utviklet det seg til det ble det alt som finnes. Fra utstoppede dyr til hatter og barbersaker. Tusenvis av forskjellige gjenstander. Både nytt og brukt. Butikken er hele tiden i forandring, forteller Iversen.

47-åringen forlot fast jobb som arbeidsleder hos TIO (Tettere Individuell Oppfølging) i Karmøy for å satse på butikkdrømmen. 

I den nye butikken Krimz Kramz til Benny Iversen i Haugesund sentrum kan det være smart å ha god tid. Her finner du blant annet kunst, bøker, håndverk, malerier, grafikk og skulpturer.

– Det å starte butikk har vært en plan i mange år. Det er noe som har ligget i kortene hele tiden. Og planen har hele tiden vært å lage en butikk jeg ville gått inn i selv når jeg er ute å reiser i verden. Det som er viktig er å lage en spennende butikk som gir folk en opplevelse, at kundene ser noe de aldri har sett før, eller noe som vekker minner, sier butikksjefen.

En runde i butikken vekker absolutt minner. Dropsspannet fra barndommen. Kopper og kar. Skulpturer. Lamper fra 70-tallet. Mange spesielle kuriositeter. Det meste egentlig.

– Jeg har besøkt mange butikker som har et snev av min butikk i seg når jeg har vært ute på reiser. I årevis har jeg fulgt slike butikker  på instagram.  Jeg har jevnlig kontakt med flere som driver med slikt ute i verden. Det gir meg mulighet til å holde rede på hva som finnes der ute, og hva som er å få fatt i. Det er nok her jeg har hentet inspirasjon.

– Hvorfor starte akkurat nå? 
– Jeg har samlet på ting hele livet. Det begynte å bli veldig fullt på loft og i kjellere. Det var rett å slett helt nødvendig å starte nå. Da jeg begynte å lagre ting på den tidligere jobben min visste jeg at nå måtte jeg bare satse. Så jeg sa opp jobben,  kastet meg rundt og begynte å planlegge i februar, da det ble klart at Ernst by Ernst ikke kom til å fortsette i disse lokalene. Lokalet i seg selv er jo et funn. Både hvordan det ser ut og hvor det ligger.

– Er alle tingene fra din private samling?
– Jeg har jo en en stor samling «Krims Krams». Men det er jo ikke nok til å holde en butikk gående over lengre tid. Derfor ba jeg om å få ta ut ferien min i oppsigelsestiden for å reise på messer og ta noen innkjøpsturer i Europa. Så kom korona og satte en stor stopper for det. Da måtte jeg tenke nytt. Jeg flyttet fokuset Europa til Norge. Dette har påvirket varene som sto her på åpningsdagen.

– Hvordan da?
– Det ble mange spennende turer i garasjer, løer og loft. Og jeg fant det utroligste. Ikke bare de rare tingene generasjoner har dratt med seg hjem fra utenlandsreiser. Det som kanskje overrasket mest var kvaliteten, både av håndverk og design, som er blitt produsert i fjordene rundt om i Norge. Danmark har jo vært utrolig flinke til å fremheve sin design, men jeg mener vi er minst like flinke her. 

– Har du fått tak i noen perler?
– Ja, jeg har vært så heldig å få tak i noe av det fineste og tøffeste som er laget av Torbjørn Afdal, en av våre beste designere. En stor bardisk i Palisander.. Den gleder jeg meg enormt til å få vise frem. Samtidig tror jeg at det er mulig å gjøre gode kjøp. For vi er ikke helt på Oslo-priser på norsk design ennå. Det er ikke enkelt å prise ting, så det kan fort bli noen timer på nettet for å finne rett nivå. Alt i butikken er til salgs, så det er mange tusen ting å finne ut av. Og mange bare finnes det bare en av.

På beste utstillingsplass med panoramautsikt til Haraladsgata sitter en stor dukke og nikker.

Krimz Kramz er butikken for dem på jakt etter det helt spesielle.

– Denne dukket opp da jeg var rundt og lette. En ganske pjuskete guttedukke. Den hadde ligget lenge og trengte sårt mye omsorg. Da vi åpnet den opp fant vi  et urverk. Vi tok dukka med til Lervirk ur, og de renset og oljet og viste oss hvordan den kunne trekkes opp. Nå fremstår den som nesten ny og kommer nok til å stå og nikke i vinduet mitt en stund fremover.

Benny Iversen og Krimz Kramz kommer til å følge Haugesund sentrums åpningstider.

– Men jeg regner med å være på plass i butikken tidlig hver morgen. Jeg mener søvn er oppskrytt. Ellers så håper jeg jo at jeg kan åpne butikken for grupper på kveldstid, om noen ønsker å møtes i litt andre omgivelser. Vi får se hva folket ønsker, smiler Iversen.

På jakt etter en ny hatt?

I sommer kommer tre, fire personer til å jobbe i butikken. En datter skal ha sommerjobb, og Iversen har fått med en annen han betegner som en råtass på sine nye produkter. I oppstartsfasen har både gode venner og hele familien bidratt mye.

– Jeg håper at folk tar turen innom med ting de lurer på å finne nye hjem til. Det er utrolig hva som finnes i de tusen hjem. Og er gjenstanden spesiell og har en spennende historie er jeg absolutt interessert. For jeg har kanskje nok til å fylle butikken en gang til selv, men så må jeg ut på nye tokt, for å finne nye skatter.

– Og jeg synes jo et hjem med unike ting er et mye mer spennende hjem å komme på besøk i enn….. Så husk å gi omgivelsene dine et særpreg som forteller litt om hva du er opptatt av, oppfordrer den ferske butikkeieren.


Annonse