Annonse

De dyrker sine egne blomster, grønnsaker og frukt. Ja, til og med druer kan de plukke til høsten. Norleiv og Bjørg Haugvaldstad har skapt en vakker drømmehage ved hytta si på Hetland i Tysvær. Hvem skulle tro at ekteparet fra Rennesøy egentlig var på jakt etter en hytte uten hage…

Norleiv og Bjørg Haugvaldstad stortrives med hagearbeid og har brukt 18 år på å bygge opp drømmehagen ved landstedet på Hetland i Tysvær.

Tekst: Liv Alsaker Sande Foto: Grethe Nygaard

For da Norleiv og Bjørg kikket etter en passende hytte til familien i 2002, var det nettopp det de så etter. En hytte uten hage, der de kun skulle plante i noen få krukker. Men det var altså før visningen på denne tomten på Hetland på vei hjem fra en vellykket Sildajazz-helg i Haugesund. 

– Tomten lå nær Førlandsfjorden, men var meget begrodd. Likevel så vi potensialet i plassen og bestemte oss like etter visningen for å gå i gang med hyttebygging. Vi fikk koblet oss på det kommunale vann og kloakkanlegget og samtidig ble det mulig for hyttene i nærheten å gjøre det samme, forteller Norleiv Haugvaldstad som de siste 18 årene har tilbrakt tusenvis av timer i hagen på Hetland. 

– Vi teller ikke timer når vi driver med hagearbeid – det er absolutt det beste som finnes, smiler Norleiv med mange års fartstid fra Rennesøy Hagelag der han er med i styret.

Det er ikke få timer Norleiv tilbringer i grønnsakshagen.

Han må smile litt når han tenker på at han og Bjørg egentlig var på jakt etter en hytte uten hage. At de bare skulle plante litt i krukker fordi de mente at det holdt med hagen de hadde hjemme på Rennesøy.

– Vi glemte nok ut hvor glad vi er i hagearbeid begge to, og at vi liker å ha prosjekter på gang, smiler de. 

Vi liker å ha prosjekter.

Tester ut nye metoder
Norleiv er utdannet elektriker og elektroingeniør og har jobbet 39 år i Lyse. Etter han ble pensjonist har han enda bedre tid til å drive med “petter smart”-prosjekter både inne i hytta og i hagen. Han har selv sørget for at hytta er utstyrt med “smart hus-system”, slik at det meste kan styres via en app.  I hagen synes han det er spennende å teste ut ulike metoder og nye typer – om det så dreier seg om blomster, frukt, grønnsaker eller lage sitte eget gjødsel av matavfall. I grønnsakshagen og drivhuset er det tomater, kål, agurk, squash, sukkererter, gulerøtter, poteter, rosenkål, mais, purre, rødløk, kålrabi og salatløk på gang.  I et hjørne av tomten har de dyrket vindruer. 

Landstedet ligger vakkert til ved Førlandsfjorden i Tysvær.

– Målet på sikt er å lage sin egen vin. I fjor kunne vi kun høste et par bøtter med druer – så da laget vi druesaft. Det er godt det også, smiler Norleiv og Bjørg som har tre barn og 8 barnebarn som også trives godt på Hetland og er ofte på besøk. Da Vi Bygger Nytt tok turen torsdagen før pinsehelgen, var de i god gang å forberede storinnrykk fra familien og gjorde også i stand utebassenget for sommersesongen. 

Eplekjekk hekk
At det en gang har vært skog der hytten og hagen står, er ikke lenger synlig. Men at de ble selvforsynt med ved  i ti år etter å ha ryddet skog, bør vel fortelle en god del. Den 2,5 mål store tomten er delt inn i soner og det er flere kjekke sittegrupper. Hagen er grundig belyst og er også et syn etter det er mørkt. De har også innredet et ekstra kjøkken i forbindelse med hagen i redskapsboden og har også utekjøkken der en kan behandle og tilberede grønnsaker. På vegen ned til sjøen har de laget hekk av epletrær som for tiden blomstrer og er litt av et syn. Både i drivhuset på Hetland og i drivhuset ved huset på Rennesøy dyrker de frem sine egne sommerblomster.

En eplekjekk hekk som dekorerer veien ned til sjøen.
I den flotte hagen er det flere terrasser og sittegrupper.

– Det var en stund vi bare satset på vintergrønt og stauder, men vi liker godt at hagen er fargerik. I år har vi også sådd sommerblomster med frø på friland – så blir spennende å se resultatet litt senere i sommer, smiler Bjørg og Norleiv som absolutt ikke har gitt seg med nye prosjekter. For tiden holder de på med en ny steinplatting i forbindelse med nylaget ønskebrønn som de håper å få ferdig i løpet av sommeren og etter det har de også noen nye prosjekter på gang.   Norleiv og Bjørg har ikke bare skapt drømmehagen – de har en høyst levende hage der det stadig skjer spennende endringer..


Annonse