Annonse

Et gedigent panoramavindu, cortenstål og stående kledning har virkelig gjort underverker på eneboligen fra 1966! På Spannhelgeland kan familien Rojas Sørensen i tillegg glede seg over stor tomt, ferdig opparbeidet hage og eget hønsehus.  

Tekst: Liv Alsaker Sande  Foto: Grethe Nygaard

Her bor: 
Hvem: Christine Rojas Sørensen og Vegard Sørensen med barna Casper (4) og Selma (2)
Hvor: Spannhelgeland, fastlandskarmøy
Hva: Renovert 60-tallsbolig 
Facebook: Haugaland Hus 

Der det før var et karnappvindu, er det nå kommet et gedigent vindu som er kledd inn med cortenstål. 
Før
Ved påsketider flyttet det inn kyllinger i det eldre hønsehuset som tilhører eiendommen.

Fra den idylliske eiendommen på Spannhelgeland har de flott utsikt til alle himmelretninger på Haugalandet. Panoramautsikten kan ikke minst nytes fra det felles stue og kjøkkenområdet i den renoverte boligen. Ikke rart hele familien holdt pusten da det 1200 kg vinduet med en størrelse på 3,5 x 4,8 m. skulle fraktes fra Førre Trevare sin fabrikk på Frakkagjerd til Spanne. 

– Da jeg hentet vinduet på Førre Trevare fikk jeg vite at dette var det største vinduet de hadde laget på fabrikken. Jeg fant ut at jeg på grunn av størrelsen på vinduet måtte unngå å kjøre gjennom tunnelen i Førre, men heller ta veiene rundt. Vinduet kom heldigvis trygt på plass ved hjelp av lift og gode medhjelpere og har absolutt vist seg å være verdt den store jobben i forkant, sier Vegard Sørensen som har gjort mesteparten av arbeidet på familiens bolig. Å bygge hus er nemlig jobben hans. De siste årene har han drevet sitt eget byggefirma Haugaland Hus. 

Vegard og Christine trives godt på Spannhelgeland. Sjekk den flotte kunstveggen deres i stuen!

– Å totalrenovere et hus er mye mer arbeid enn å bygge helt nytt. Prosessen er rett og slett mer kronglete og tar mer tid. Men her var det aldri aktuelt å rive alt før vi bygget nytt, så da gjaldt å ta byggeprosessen i etapper. Begynne med kjelleren og jobbe seg oppover. Nå gjenstår den innvendige trappen og litt småtteri på fasaden. Vi har en solid midlertidig trapp mens vi bestemmer oss for hvilken vi skal velge, forteller Vegard Sørensen som i løpet av de årene har forandret besteforeldrene sin bolig til det ugjenkjennelige. 

Store forandringer
De overtok huset i 2017 og vel 14 måneder etterpå kunne familien flytte inn. Selv om boarealet er omtrent det samme, har det skjedd store omveltninger på boligen fra 1966. Taket er hevet, de har skiftet til en smal stående kledning fra Royal og cortenstål setter særpreg på boligen i front. Hovedetasjen er åpnet opp og stue og kjøkken er nå i en felles løsning. På gulvet på begge baderommene har Vegard lagt mikrosement som gir et røft og praktisk underlag. Det er blitt bad og walk in closet i forbindelse med foreldresoverommet. De to barnerommene ligger like ved foreldresoverommet. Familien på fire har også fått en TV-stue like ved soverommene – genialt om de voksne vil tilbringe noen timer ekstra i sengen om morgenen mens barna ser på TV. Fra både foreldresoverommet og stuen er det utgang til en lun bakhage med flere uteplasser og en liten hagestue. 

Stuen og kjøkkenet er i åpen løsning.

Kunst og grønntoner
Fordelen med å bygge om en eldre bolig er at du får en fiks ferdig hage på kjøpet og derfor mer skjerming for vind og vær enn om de måttet begynne helt på skrætsj. Det fulgte også med et eldre hønsehus til eiendommen der det i påsken flyttet inn en del kyllinger. 
– Blir spennende å se hvor mange høner og haner vi ender opp med og om det etter hvert vil komme noen egg, smiler Christine Rojas Sørensen som til daglig jobber som lærer på Ferkingstad skole. Nå gleder de seg til å fullføre drivhuset de er i gang å bygge i den ene enden av hagen på den vel 2 mål store tomten. 

Christine og  Vegard har valgt å innrede boligen med både kunst og en fin miks av nye og eldre møbler. Den gamle rokokkosofaen som fulgte med huset er plassert i hallen ved inngangspartiet. Teak-skjenken i stuen måtte de helt til Hardanger for å få tak i. En fin samling fargerik kunst pryder veggen over sofaen i stuen. De søkte rådgiving hos interiørkonsulent Ann Helen Kvalevaag for å få veiledning til å ta farge- og belysningsvalgene. 

Selv om det meste er nytt og moderne, har de også valgt å ha noen eldre klassiske møbler. Som denne teakskjenken som er kjøpt brukt.
Rokokkosofaen fulgte med huset og gir deg en fin velkomst i gangen.

– Vi har valgt en “grønn tråd” gjennom hele boligen og har innredet med flere grønntoner. Vi er ikke minst takknemlig for å få gode råd til hvilken belysning vi skal gå for, slik at vi unngår dyre bomkjøp og ergrer oss over valgene i ettertid, sier Christine og Vegard. Ikke bare er de veldig fornøyd med huset. De stortrives på Spannhelgeland der Vegard selv vokste opp.

– Dette er et utmerket sted å bo. Landlig og tilbaketrukket – samtidig som det bare er 5 minutter unna handelssenter og skole. Det er også veldig kjekt og praktisk å ha familien like i nærheten, sier de. 

Hvem gjorde hva?
Husleverandør: Haugaland Hus
Rørlegger: Aibel
Elektro: Norelco
Maling: Pawell Maling og flis
Vinduer og dører: Førre Trevare 
Farge- og belysningsplan: Ann Helen Kvalavaag, Modernestil 

UtsiktenAnnonse