Annonse

Ikke bare gjorde de sparkle- og malejobben selv. De har også laget mange av sine egne møbler. Det har Maria Bergman og William Gaard tenkt å fortsette med – for her popper det stadig opp nye spennende ideer som må testes ut. Bli med inn i deres flunkende nye funkisbolig i Skåredalen i Haugesund! 

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Grethe Nygaard

Her bor:
Hvem: Maria Bergman (27) og William Gaard (28)
Hva: Funkisbolig
Hvor: Sveiven i Skåredalen, Haugesund 
Instagram: interior.maria

Boligen, som arkitekt Bjarne Skattkjær har tegnet, ligger vakkert til i det nye boligfeltet Sveiven i Skåredalen. 

Det er imidlertid lite som tilsier at de flyttet inn bare for noen måneder siden. Her er det meste av innredningen på plass. Så virker også dette ut til å være et usedvanlig godt planlagt husprosjekt? – Ja, det stemmer at vi har brukt lang tid på å planlegge. Fra vi bodde 7 år i kjellerleiligheten hjemme hos mine foreldre for å spare mest mulig til husprosjektet. Til vi var så heldig å få kjøpe tomt av Haugesund kommune for fire år siden. Og fra vi første gang oppsøkte arkitekt Skattkjær og la frem ønskene våre, sier Maria Bergman og William Gaard, begge fra Haugesund og kjærester siden ungdomsskolen.

Nøye på materialvalg
– Vi har alltid snakket om at vi en dag skulle bygge nytt hus sammen. Vi er “arvelig” belastet med foreldre i byggebransjen begge to, så kanskje det ikke er så overraskende. Og vi er nok litt mer “nerdete” på dette med materialvalg enn de fleste andre, smiler de.

Og det ser en raskt når en tar en runde i den vel 300 kvm store boligen i Sveiven 36. Her er det brukt materialer av ypperste kvalitet. Maria og William har “snopet” flott eikeparkett til de fleste gulvene. De har laget en vegg med spiler av bambusmateriale i hovedstuen. Sokkelen på kjøkkenøyen er kledd inn med runde halvstaff eikespiler som gir det hele et meget eksklusivt preg. Trappen gjennom de tre etasjene er virkelig et flott smykke i huset. Den er av glass og eik og en lampe på over 8 meter med mange kupler som henger ned i hele trappeoppgangen gjør det hele til kunstnerisk opplevelse. På utsiden har de valgt å kle inn boligen med vedlikeholdsfrie alutile-fasadeplater og sokkeletasjen på boligen er kledd med vedlikeholdsfritt accoyatre som vil gråne naturlig med årene. 

Eneboligen ligger vakkert til i Sveiven med flott utsikt til Steinsfjellet og naturen omkring. Den inneholder 5 soverom, tre stuer, tre bad, kjøkken, boder og vaskerom. Boligen har 3 store terrasser som virkelig preger fasaden på boligen og muligens kan minne om en bolig en har sett på ferie i Spania. – Da vi oppsøkte arkitekt Bjarne Skattkjær første gang, hadde vi tegninger med oss hvordan vi ville den skulle se ut både inne og ute. Målet var en tilnærmet vedlikeholdsfri bolig med god plass og funksjonelle løsninger. Og jammen meg fikk vi de fleste av ønskene våre oppfylt, selv om det selvsagt ble noen endringer, sier de.   

Gjør det selv!
Innredningen er en miks av noe dyrt og noe er rimelig. Slik må det bli når en bygger nytt hus i etableringsfasen. samt har en del gjør-det-selv-prosjekter. 
– Vi digger å lage møbler og ha kreative prosjekter sammen. Det er gøy å lage noe som er annerledes og skiller seg ut, og teste ut hvordan de ulike materalene passer sammen. Vi synes det er ekstra stas om noen vil lage noe lignende etter å ha besøkt oss på Instagram – utrolig kjekt om vi kan inspirere andre, smiler de. 

Ulike bord av papp og hjørnelister med marmorplater. Et av parets siste DIY-prosjekter.
Det store spisestuebordet har Maria og William laget selv. I soklene er det oppbevaringsplass. På Instagram deler de alle sine egne prosjekter.

Fra restmaterialer av parketten ble det spiler på veggen i kinorommet i første etasje. Resten ble brukt til å lage ramme for det store lerretet på veggen. De snekret selv den lange mediabenken under TV-skjermen.  De har også laget flere flotte hyller som er integrert i spileveggene. Det siste de har laget er noen småbord av marmorplater og med en sokkel av kanalplast. Alle ideene deler de på Instagram-profilen til Maria med det passende navnet interior.maria som må være en av de raskest voksende profilene. Bare i løpet av noen måneder er hun oppe i 17000 følgere fra hele landet som lar seg imponere og inspirere av de ulike DIY-prosjektene. 

Disse hyllene i hovedstuen er flott integrert i spileveggen og er et prosjekt som William og Maria står bak.

Pinterest et must!
Hvor får dere selv inspirasjonen fra?
– Den aller beste inspirasjonen finner vi på Pinterest som er virkelig en gullgruve for oss som liker å lage våre egne møbler og innredning. På Pinterest kan du trykke på bilder som inspirerer deg så dukker det opp lignende bilder med informasjon, forteller de. 

Trappen og de vakre lampene går som et flott smykke gjennom de tre etasjene.

Det var på pinterest de fant inspirasjon til å lage spisebordet. Da de fant ut at spisebordet som fristet mest hadde en prislapp som var utenfor deres rekkevidde, bestemte de seg for å lage sin egen variant selv i eik. Det store spisebordet har fått et fiffig oppbevaringsrom i hver av bordsoklene – genialt til å lagre brettspill i. William og Maria gjør de fleste av prosjektene sammen. Det er ofte Maria som snapper opp ideen til prosjektene, mens William som jobber hos Haugesund Takservice, tar seg av grovjobben. Men etter hvert er også Maria som til daglig jobber som markedskoordinator på Amanda Storsenter, blitt god venn med de ulike verktøyene. 

Og for dem som ikke er bevandret på Pinterest, er det jo bare å ta turen innom interior.maria på Instagram – for der skjer det stadig noe nytt……

Hvem gjorde hva?
Arkitekt: Bjarne Skattkjær
Materialleverandør: Xl Bygg Haugesund
Snekkerarbeid: ABK Bemanning
Tak: Haugesund Takservice
Utvendig kledning:  Alutile og Accoya fra Woodlink/Optimera
Betongarbeider:  Leo Jakobsen AS
Elektrisk:  Persson Elektro AS
Badene:  Bademiljø Rørlegger Geir Sirnes
Fliser: Right Price tiles
Parkettleverandør:  Abs Parkettgruppen
Vinduer/dører:  Gilje/Optimera
Maling: sparkel/maling fra Finthus i Haraldsgata, arbeidet gjorde vi selv med familie og venner
Kjøkken:  Kvik kjøkken med spiler på øy fra Abs Parkettgruppen og steinbenkeplate fra Skattskjær
Opparbeidelse uteområde: Leo Jakobsen AS

Annonse