Annonse

Nærheten til havet og det fantastiske landskapet ved Sletto i Sveio, ble helt avgjørende da Charlotte Helgesen og Marius Silden skulle bygge nytt hus. Et Olahus fra Odd Hansen med spesialkledning ble valgt til naturtomten. 

Tekst: Liv Alsaker Sande  Foto: Karoline Vedøy Mikkelsen

Her bor: 
Hvem: Charlotte Helgesen, Marius Silden, barna Nicolai (8) og Oliver (6) Helgesen og hunden Bamse.  
Hva: Olahuset “Bergen” fra Odd Hansen 
Hvor: Sletto ved Buavåg i Sveio kommune
Instagram: Housestorybycharlotte

Det nye huset til Charlotte Helgesen og Marius Silden er et såkalt Olahus fra Odd Hansen.

Charlotte og Marius var sikker på at de ville fortsette å bo i Sveio kommune. Men hvor var de ledige tomtene? 
– Utvalget av tomter var begrenset, men da vi fant denne tomten her på Sletto var vi ikke lenger i tvil. Det var akkurat en slik beliggenhet tett på havet og villmarken vi var på jakt etter, forteller de.

Enebolig i hyttefelt
Siden tomten befant seg i et hyttefelt, fikk de ekstrautgifter da de måtte regulere om til en helårsbolig. Tomten gjorde også at de fikk noen begrensinger på hvilke hustype de kunne velge. Etter en runde hos flere boligleverandører falt de for Olahuset “Bergen” fra Odd Hansen. Dette er et hus i Odd Hansen sitt “ferdighus-konsept”. 

Kjøkkenet, som er i åpen løsning med stuen, er levert av Designa.

– Vi falt spesielt for de store vinduene i front som fanger opp den fine havutsikten. Vi har oppgradert med den nye Nord-kledningen fra Bergene Holm og aluminiumsbelagte vinduer. Dette er to viktige valg for oss som har valgt å bygge hus på et værutsatt sted. Denne type kledning, sammen med disse vinduene gjør at huset blir tilnærmet vedlikeholdsfritt. Selv om disse to oppgraderingene også gjorde at boligprosjektet ble dyrere for oss enn om vi holdt oss innenfor de obligatoriske rammene, er vi sikre på at dette er valg som vi på sikt er glade for at vi tok, sier Charlotte og Marius. 

Boligene i Olahus-serien leveres med en innredet etasje, mens huseier selv innreder resten av boligen i sitt tempo. På denne måten er det en god slump penger å spare, samtidig som en bor godt mens en gjør boligen helt ferdig. Da familien på fire flyttet inn like før jul, var huset ferdig innredet  i første etasje med stue i åpen løsning med kjøkkenet, tre soverom, vaskerom, bod og bad. Samboerparet er allerede godt i gang med arbeidet å innrede 2. etasje der det skal komme loftstue, bad, bod og et soverom. 

Sofaen og stolen er fra Bohus. Detaljene ellers er fra diverse lokale butikker.

Slapp byggelån
– Etter å ha bodd her noen måneder, kan vi allerede slå fast at huset fungerer svært godt. Det fine med dette Olahuset er at vi slapp å ha byggelån underveis, men betalte først når vi overtok boligen. På den måten har vi spart en god del da byggelån er ganske dyre lån å betjene, sier Charlotte og Marius. 

Vi Bygger Nytt besøker familien i februar og ser at de allerede har bodd seg godt inn i den nye boligen. Både Marius og Charlotte er interessert i interiør og har handlet det meste lokalt og på Ikea. Stilen beskriver de som en blanding av nordisk og rustikk. De liker også selv å sette i gang med ulike “gjør det selv”-prosjekter og har blant annet snekret sengen på barnerommet. Nå ser de frem til vår- og sommerdager slik at de kan ta fatt på uteområdet som de har mange planer for. 
– Vi vil anlegge hage og kjekke terrasser slik at livet kan tilbringes mest mulig utendørs, smiler de. 

Baderommet er levert av Comfort Karmøy.

Hvem gjorde hva?
Boligleverandør: Odd Hansen 
Utvendig kledning: Nord-kledning fra Bergene Holm
Betongarbeider: Bigera 
Elektrisk: Haugesund Elektriske
Badene: Comfort Karmøy
Entreprenør: Staupe entreprenør 
Parkettleverandør: Parkettgruppen AS
Vinduer/ utvendig dør: Gilje   
Møbler: Bohus, Hus i nord og Ikea
Kjøkken: Designa
Opparbeidelse uteområde: Huseier selv

På det ene barnerommet har Charlotte og Marius snekret en artig og dekorativ seng
Detaljer fra det ene soverommet.

Markedet klar for Olahus
Det var i 2017 at Odd Hansen lanserte Olahus-serien. Under slagordet “smartere produksjon og uslåelige priser” har de til nå solgt mange slike boliger og kan konkludere med at dette var markedet klar for.
Stikkord for Olahusene er forenkling og standardisering, noe som gir smart og effektiv produksjon og dermed meget fordelaktige priser til sluttkunden.  
– Folk setter pris på at det er forutsigbare priser, de slipper byggelån underveis og byggetiden er rask. Fra byggestart til overtakelse trenger det ikke å ta mer enn 3-4 måneder, sier Asbjørn Hovland og Arild Eriksen i Odd Hansen som leverer slike hus fra Bergen i nord til Stavanger i sør.  Til nå er det bygget flest hus i Sunnhordland og på Haugalandet.
Som navnet tilsier er Olahusene rettet mot folk flest. Husene har fått navn fra kjente steder på Sør-Vestlandet som blant annet Haugalandet, Sola, Bergen, Jæren og Ryfylke.
Husene leveres med livsløpsstandard og til gjeldende forskrifter som sikrer høy teknisk- og funksjonell standard. Husene har fem års garanti i samsvar med Bustadoppføringslova, og all betaling skjer først ved overtagelse. De hustypene som er under Husbankens arealkrav på maksimum 150 m2 BRA, er dessuten godkjent for finansiering i Husbanken.
Serien består av ti ulike typer hus og grunnpris starter fra kr 1.847.000 på den rimeligste boligen og opp til 2.592.00 for den dyreste. Prisen gjelder for selve huset inkludert grunnmur, og det forutsetter at kunden selv har opparbeidet tomten og gjort nødvendig grunnarbeid. Annonse