Annonse

Evy Helland og Øystein Nernes lar ikke tilfeldighetene styre julepyntingen og er stadig på jakt etter den rette dyprøde fargen. Og går ikke alt som planlagt, er det bare å skylde på rampenissen.

Tekst: Liv Alsaker Sande. Foto: Karoline Vedøy Mikkelsen

Her bor: Evy Helland og Øystein Nernes med barna Lukas (6), Thorvald (4)
og Sverre (1 ½)
Hva: Jugendvilla fra 1918
Hvor: Leirangergata 15, Haugesund

Rampenissen som til vanlig bor ved peisen i hallen, har nemlig stått for noen artige sprell i Leirangergata så langt i desember – til de tre sønnene sin store begeistring. Han har blant annet stjålet kinderegg fra skapet og lagt i senga til Evy og Øystein sammen med en lapp om at hvis guttene ikke fikk spise sjokolade og se på Snøfall i senga så skulle han rote til hele huset. Hmm, hvem andre enn rampenissen kunne funnet på noe slikt….

Den er ikke stor, men kan virkelig finne på mye tøys. Rampenissen bor ved peisen i hallen.

Et annet tema som blir hyppig diskutert er hvordan i all verden nissen skal komme seg inn gjennom peisåpningen. 4-åringen Thorvald og to år eldre Lukas er begge enige om at åpningen rett og slett ser litt smal ut til det. De mener bestemt at nissen må gjennom en kraftig slankekur skal han komme seg inn gjennom peisen på julaften. 
Tilbake til jakten på den rette rødfargen. Øystein medgir at det har blitt noen bomkjøp opp gjennom årene.

– Det er dyprøde detaljer som må til. En farge som er gjenganger på juletreet og ellers rundt omkring i huset, forteller Øystein og legger ikke skjul på at både han og samboeren Evy er litt “julete”. De pynter huset både inne og ute og er du i nærheten av Flotmyr i Haugesund vil du garantert få øye på den vakre julebelyste villaen fra 1918. De har også dekorert med lyslykter i det gamle krokete treet i hagen som muligens er like gammelt som selve huset. 

Julekuler og røde sløyfer er viktige ingredienser på juletreet hjemme hos familien Helland Nernes i Leirangergata i Haugesund.

– Vi prøver å være i mål med både julepyntingen og gaveinnkjøp sånn omtrent 1. desember. Da får vi bedre tid til å kose oss sammen i desember og finne på kjekke aktiviteter med barna, venner og familie, sier de. 
Tar vi en titt på julestilen inne i huset, får vi assosiasjoner til Disney-filmer og tradisjonell amerikansk julepynting. Her er det granbar og lys i trappeoppgangen. Tinnsoldater, røde stjerner og togbane rundt juletreet. På treet henger sløyfer i gull og mange julekuler – alt dandert med plenty julelys.

Det er to stuer på hovedplanet og i spisestuen inntar familien de fleste av måltidene. Sjekk den flotte rosetten i taket og krystallampen!

– Vi liker godt det tradisjonelle og synes huset kler den klassiske julestilen der rødt og grønt er viktige farger, sier de.
Da journalisten kaller hjemmet et skikkelig julehus, kommer Thorvald (4) med en viktig presisering.
– Dette er egentlig ikke et julehus. Det er bare et vanlig hus som er pyntet til jul, forklarer han. 

Koselig kjøkken i gammel stil.

Og det har han helt rett i. Riktignok et ganske gammelt hus. Jugendvillaen i Leirangergata er fra 1918 og har hatt flere prominente eiere opp gjennom årene. Da Evy Helland og Øystein Nernes kjøpte boligen i Leirangergata i 2012, var det fremdeles bare de to og det var praktisk med kort vei til byens fasiliteter. Men den eldre boligen fungerer også greit som en familiebolig, spesielt nå som den har gjennomgått en del endringer.
– Da vi kjøpte boligen så vi kun for oss å male de fleste overflater. Men etter hvert som vi kom i gang med oppusssingen, ble det en større rehabilitering. Vi har skiftet ut både tak og vinduer og har fått nye overflater inne. Vi har også pusset opp badet og kjøkkenet, forteller de. Det at de pusset opp en 100 år gammel bolig, satte utvilsomt sitt preg på de ulike valgene.

På badet er det lagt historiske fliser som kler huset godt.

– Vi valgte materialer og en stilart som kler huset godt. Det er høyt under taket og vi har fått satt inn nye rosetter i taket. De er nye, men i gammel stil. Det samme har vi tenkt når vi har valgt vinduer og tak. Noe av det første vi fikk tak i var en restaurert rundovn som vi fant på antikkmessen i Haraldshallen. Den er plassert i stuen og fungerer veldig godt. I tillegg har vi en eldre peis i hallen som gir mer kos enn varme, smiler de. 

En plassbygd bokhylle, bygget av Evys bror Nils Øyvind Helland. Praktisk og dekorativt i spisestuen.

Huset, som har fire etasjer og har et bruksareal på ca. 250 kvm, har et såkalt mansardtak. Dette var svært kostbart å bytte ut med nye glasserte panner. Fordelen med denne type tak er at det gir minimalt med skråvegger i 2. etasje der soveromsavdelingen er. Her finner en også badet som er innredet i en klassisk stil med historiske fliser på gulvet. På hovedplanet ligger stuen og kjøkkenet, i tillegg til gang og hallen med trappeoppgangen. Helt øverst er det loftstue som også fungerer som gjesterom. Øystein har også fått en etterlengtet “mancave” i kjelleretasjen der blant annet hans musikkinteresse får utløp.
– Vi har det utrolig koselig her og trives veldig godt sentralt i byen.  At Flotmyr er et område i byen som skal gjennomgå store endringer forhåpentligvis i nær
fremtid, gjør det også ekstra spennende å bo her. 
Det å feire jul her er utrolig stemningsfullt – muligens nettopp fordi det er skjeve gulv og høyt under taket. Tre julestemte småbarn i hus er også en garanti for at en kommer i skikkelig julestemning, smiler de.

Dette sier Trygve Eriksen jr., byantikvaren i Haugesund kommune, om huset:
– Huset fra 1918 er bygget i jugendstil og er noe mer forseggjort enn vanlig for mellomstore jugendvillaer. Karakteristisk er for både jugendstil, byggetidspunkt og akkurat dette huset er det omfattende mansardtaket, sier byantikvar Trygve Eriksen jr. som ellers kjenner huset godt fordi det i mange år tilhørte hans oldefar skipsreder Trygve Eriksen.

Annonse