Annonse

Det siste året har vi planlagt nytt kjøkken da det gamle nærmet seg 18 år og var klar for utskiftning. Vi fant mange tips der ute fra leverandører og produsenter, men hvor begynner man egentlig planleggingen som forbruker? 

Jeg hadde allerede et bilde i hodet på hvilken stil vi ønsket på kjøkkenet, og jeg begynte å lete etter kjøkken-inspirasjon på Instagram både hos private og leverandører for å få tips til ulike farger, sammensetninger, plassering av skap, belysning osv. Det er lurt å få kjøkkenet tegnet hos flere leverandører, men du kan begynne allerede hjemme med å tegne inn mål på rommet, fronter og skap i et tegneprogram. Både Ikea og Epoq har gode kjøkkenplanleggere en kan laste ned og leke seg med forskjellige kjøkkenmuligheter – her kan man også få pris. Fra andre leverandører må en ta turen og få hjelp med tegningene fra en kjøkkenkonsulent og dermed få pris. Husk å høre om overflatene på kjøkkenet. Samme overflate kan variere veldig i pris fra en leverandør til en annen, enten man velger lakkert, foliert eller tre. En ting som gjorde utslaget for oss var høyden på høyskap som også varierte veldig i mål fra produsent til produsent. Prøv å få til minst mulig foring mot taket for å utnytte plassen maksimalt – dette gjelder spesielt i eldre hus (som vi har) hvor takhøyden ikke er standard.

Vårt kjøkkenvalg ble Kungsbacka fra ikea. Målene passet så bra at vi faktisk ikke trengte foring mot tak og overflatene var de samme som hos mange av de andre produsentene. Store deler av budsjettet ville vi fra begynnelsen av skulle gå til produkter som ble mye brukt som koketopp, oppvaskkum og blandebatteri. Hvitevarene valgte vi fra Siemens. Siden vi valgte et enkelt kjøkken med glatte overflater og uten overskap, falt valget på blandebatteri og vask i messing fra Tapwell som skiller seg litt ut. Det finnes flere forskjellige overflater på messingen, men vi fikk god hjelp hos Vedavågen Rør. Håndtakene er også i messing, bestilt hos Sigdal kjøkken. Flere overflater er i marmor som benkeplate og hel flisevegg med storformat flis i 60×60. Jeg følte det satte stilen på kjøkkenet, og jeg har forandret veldig lite fra de første tegningene mine og til det endelige resultatet. Hold på stilen din og ikke konsulter deg med andre om stilvalg. Det er ditt kjøkken og du skal leve med det i mange år.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et annet viktig element i rommet som mange ofte ikke tar for alvorlig er gulvet. Gulvet er både tidkrevende og dyrt å bytte ut og noe man kun gjør noen få ganger i løpet av livet. Gulvet utgjør en stor flate og det er den overflaten man går på hver eneste dag. Vi visste at vi ville ha tregulv da det var det vi hadde fra før, og vi ville gjerne ha bredere bord slik at gulvet føltes rent og «ryddig». Valget vårt falt på Meisters LIndura gulv med ekstra lange og ekstra brede bord i lys eik.

Gullvask fra Tapwell og matchende lamper er viktige detaljer i det nye kjøkkenet. 

Men før kjøkkendrømmen vår kunne bli virkelighet måtte vi ta fatt på rommet. Kjøkkenet lå i den eldre delen av huset vårt og to vegger (derav en bærevegg) tak og gulv måtte rives for å få den nye åpne løsningen. Vi brukte en lokal snekker til arbeidet og fikk også hjelp av Veldes Malerservice til å sparkle og male takene. Brannmuren fikk ny murpuss slik at vi fikk listefrie overganger utført av Skude Mur. I gamle hus er det lurt å legge inn en margin på 30% i budsjettet på uforutsette ting da det alltid dukker opp ting underveis som må fikses. Nytt elektrisk anlegg må en også ta med da det er nye krav til både sikkerhet og standard. Husk også å legg til kjøkkenmontering i budsjettet hvis dette er noe du ikke kan gjøre selv. Vi valgte og montere selv noe som gikk veldig greit. Men vanskelig-graden av monteringen kan variere en del fra produsent til produsent.
Fra vi rev vår første list og til det nesten ferdige resultat i dag, har det gått litt over to måneder, og vi har holdt oss noenlunde innenfor tidsrammen. Så nå kan vi nyte det nye kjøkkenet vårt og gode middager i julen med både familie og venner.


Annonse