Annonse

Linn Førland er stor tilhenger av å bruke materialer på nytt og finne nye bruksområder til dem. Hun tråler gjerne en container på jakt etter materialer og plukker opp skruene som likevel skal kastes på en byggeplass. Men til vinterhagen har hun investert i nye kryssfinerplater som hun nå skal montere.  

Tekst: Liv Alsaker Sande • Foto:  Linn Førland

– Vinterhagen er det første rommet som jeg vil gjøre ferdig. Jeg gleder meg til å nyte stormfulle dager med vin og talgelys der. Både vegger og tak skal kles med kryssfiner i furu, mens jeg vil pusse ned de smale fine gulvbordene så det blir lunt som inni et tre. Planen er å bygge inn en vegg til vegg sofa med god plass – er sikker på at dette vil bli favorittrommet i leiligheten, forteller Linn Førland. 

Linn ser frem til å kle den gamle vinterhagen med kryssfiner i furu. 

42-åringen har god hjelp av familie og gode venner til rehabiliteringen og gode medhjelpere i prosjektet som kommer med materialer hun kan bruke.
– Jeg har en filosofi om at det meste kan skaffes og har man øynene åpne er det så mye vakkert som noen vil kvitte seg med.  Min far fikk tak i murstein fra et gammalt bakeri på Bakarøy i Haugesund, og nå er steinen blitt til en platting i bakhagen. Det er herlig når en har så mange gode hjelpere som bidrar og som alle har øynene med seg. Da blir det virkelig god flyt i byggeprosjektet og det liker jeg, smiler Linn. 
  Nå er alle dørene forsvunnet i riveprosessen – utenom dobbeltdøra fra gangen til stuen. 
– Planen er å sette inn skyvedører. Liker så godt når linjene flyter sammen, og du enkelt kan åpne opp hele leiligheten, sier hun.

Plattingen som Linn og hennes gode hjelpere har laget i bakhagen av «gjenbruksstein». 

Skyvedørene skal hun etter planen bygge selv og stålstøttene er allerede bestilt. Linn har også kommet frem til at hun må ha en skyvedør som går fra soverommet og inn til kjøkkenet.
– Egentlig hadde jeg planlagt å ha det stengt der, men så begynte jeg å tenke på at noe av det beste jeg vet er kaffe i senga før jeg starter dagen og da er det greit å kunne snike seg direkte ”gjennom” veggen enn å måtte gå gjennom alle rom. Da sikrer jeg også å få med meg kveldslyset som kommer inn fra stua til kjøkkenet og det blir bedre flyt mellom alle rom, forteller hun.
Gleden var også stor da de under rivingen fant skinnene som nå kan brukes til å montere den doble skyvedøren i stuen med.
– Så slipper jeg å sveise ny ramme og kan bruke den gamle originale. Slikt varmer virkelig et byggehjerte, smiler Linn. 

Pusse eller male?
Det gamle tregulvet i leiligheten skal bevares og setter sin egen patina. Om det skal pusses ned eller males, har Linn ennå ikke bestemt seg for. I Oslo hadde hun malte lyse gulv og trivdes godt med det. Men så er det jo nydelig å få tak i det lyse treverket også.
– Argumentene for og i mot veies opp – slik er det å rehabilitere. Det er selvsagt et kostnadsspørsmål også og da kommer nok maling best ut, sier hun.  


Annonse