Annonse

Linn Førland solgte leiligheten i en bygård i Oslo og kjøpte sin egen “bygård” i Haugesund sentrum. Nå er hun i full gang å restaurere  en av de tre leilighetene og bygge om garasjen og uthuset til verksted og fotostudio. 
Vi Bygger Nytt følger Linns spennende byggeprosjekt med en serie reportasjer fremover. 

Tekst: Liv Alsaker Sande Foto:  Linn Førland. Portrett Hilde Mork

– Det var nesten magisk da jeg var på visning her. Jeg bare kjente at dette måtte jeg ha. At det var et hus som ventet på å bli satt i stand og bli omgitt av kjærlighet.  Her har jeg alle muligheter til å sette mitt personlige preg og få det akkurat slik jeg liker det. Og det er en herlig følelse å kjenne at jeg er i gang med den prosessen, sier Linn Førland. 42 år og opprinnelig fra Frakkagjerd i Tysvær. Etter nærmere 20 år i hovedstaden og “ute i verden” var hun klar for å flytte hjem. I juni ble hun eier av huset i Øvregata 109 i Haugesund sentrum. 
– Det er noe med det når en blir voksen. En søker litt tilbake til røttene sine og her i Haugesund har jeg mange av dem. Både tantebarn, foreldre og venner. Å få muligheten til å bygge opp min egen leilighet og i tillegg lage meg et verksted og fotostudio, var akkurat det jeg var på jakt etter, sier Linn som er utdannet  fotograf og filmfotograf, hobby-sveiser og designer og produserer møbler/lamper i stål. 

Ribbet leiligheten
Og spesielt nå i september og oktober har det det vært en del bråk innimellom. Linn har titt og stadig itredd seg “RiveLinn”-antrekket og fått med seg venner og familie til store riveoppdrag. Hele leiligheten er blitt ribbet. 3 uker tok det! 
– Jeg har fått utrolig mye hjelp både av venner og familie – det er helt fantastisk hvordan folk har stilt opp. Jeg lover dem alle en kjekk innflytningsfest forhåpentligvis til våren en gang. Eller kanskje det vil drøye til sommeren før jeg blir ferdig, smiler Linn. 
Ny planløsning er bestemt og snart er det klart for å sette på gipsplater både på vegg og i taket. Det gamle tregulvet skal bevares og setter sin egen patina i leiligheten.  
– Jeg er nå i gang med å finne fagfolk til de ulike jobbene, men kommer også til å legge ned en stor egeninnsats i prosjektet. Det gjorde jeg også da leiligheten min ble pusset opp i Oslo, forteller hun. 

3 leiligheter
Hjørnehuset i Øvregata inneholder tre leiligheter, kjeller, garasje og et uthus. Linn overtok huset i juni. I tillegg er det en koselig bakhage som Linn allerede er i ferd med å videreutvikle. Huset trenger rehabiliteres både utvendig og innvendig. Linn har delt opp prosjektet i flere faser og starter med leiligheten i andre etasje som skal bli hennes egen. Imens har hun installert seg i loftsetasjen i en skikkelig retroleilighet med brune tapeter på veggene. 
– Muligens litt i meste laget sånn stilmessig, men en veldig grei og praktisk plass å bo nå som jeg holder på å pusse opp leiligheten i etasjen under, sier hun. 
Leiligheten i første etasje holder grei standard og leies ut gjennom Airbnb. 
– Det er greit å legge opp til korttidsleie – da har jeg full kontroll på perioder der vi kan “bråke” og jobbe i etasjen over – uten at de som leier blir forstyrret, sier hun. 

Se hvordan Linn bodde i Oslo!

Linn Førland sin leilighet i Oslo ble nettopp vist i en 12-siders reportasje i boligmagasinet Vakre Hjem som er ute for salg. Overskriften på reportasjen var “Selvgjort og velgjort”. Her er noen bilder fra leiligheten tatt av Linn selv.  

Linns tips og råd til andre som rehabiliterer:
• Følg din egen stil og stol på deg selv
• Gjenbruk materialer til andre byggeprosjekter du har gående.  
• Rydd etter deg etterhvert og få rusk og rask bort fra byggeområdet 
• Hold deg til et prosjekt om gangen – evt. ha et uteprosjekt gående om en trenger variasjon i arbeidet
• Sjekk priser hos flere fagfolk og sjekk også referanser  


Annonse