Annonse

Tekst: Liv Alsaker Sande • Foto: Karoline Vedøy Mikkelsen

Når du kjøper et nesten 50 år gammelt hus på 90 kvm og ett år senere har forvandlet det til en ny funkisbolig på 260 kvm, da skjønner vi at det har skjedd mye i mellomtiden. Lina Førland og Ørjan Tørresdal fra Tysvær har lagt ned en formidabel egeninnsats og har virkelig latt tomten legge premissene for den nye boligen. Og da byggejobben var vel i havn, reiste de til Italia og giftet seg. 

Hvem: Lina Førland, Ørjan Tørresdal og hunden Ella
Hva: Totalrenovert bolig  fra 70-tallet
Hvor: Fjellvegen 28 e, Førre Terrasse i Tysvær

Lina Førland tror ikke hun og mannen kommer til å fryse i vinter. Det er nemlig hun selv som har isolert boligen og det var ikke få ruller med Glava som gikk med. 

– Her har vi virkelig god kontroll på hva som er inne i veggene og egentlig hver eneste detalj i hele boligen. Vi er generelt godt fornøyd med resultatet og stolte av alt vi har gjort selv. Egeninnsatsen vår har gjort at vi har spart en god del penger og kunne velge akkurat det kjøkkenet vi hadde mest lyst på, forteller Lina Førland mens hun viser Vi Bygger Nytt rundt i den flotte boligen. 

Bygget i høyden

Det unge paret i midten av 20-årene så virkelig potensialet i eiendommen i Fjellvegen på Førre Terrasse i Tysvær. Og da de klatret opp på taket av den eldre boligen, var de ikke lenger i tvil om at her måtte de bygge i høyden for å fange den fantastiske panoramautsikten. Ekstra takhøyde på 3,7 meter og vinduer i hele stue- og kjøkkenområdet, sørger for mye lys og flott utsikt både til Nesheim i nord og Førresfjorden i sør. Arbeidet startet i september 2018 og allerede i mai i år kunne de flytte inn i boligen som nå var blitt nærmere tre ganger så stor. 

– Vi har egentlig hatt et stramt byggebudsjett og vært opptatt av å holde oss innenfor rammene. Blant annet valgte vi å spare inn en del på badene, mens vi prioriterte å bruke mer på kjøkkenet. Slik er det å bygge hus når du er i etableringsfasen – du kan ikke velge alt på øverste hylle. Men så er det jo disse begrensningene som gjør at vi blir ekstra kreative og finner rimelige løsninger som fungerer godt, sier Lina som også fant ut at de kunne få støtte fra Enova til rehabiliteringen. Garasje og terrasser er nå under bygging og på sikt vil de også lage en ny oppkjørsel til boligen og få nytt inngangsparti. Boligen inneholder 4 soverom, kjellerstue, vaskerom, to bad, matbod, kjøkken i åpen løsning med stuen og TV-stue.

– Egen TV-stue var rett og slett et must. Da har vi en ekstra stue på hovedplan ikke langt fra kjøkkenet, noe som vi allerede har funnet ut er midt i blinken for oss, smiler Lina.

Bryllup i Italia

Boligen preges av gjennomgående lys og funksjonelle løsninger. Utstrakt bruk av  fasadeplater på utsiden, skal blikkenslageren Ørjan ha æren for. De har valgt svarte vinduer og dører. Også kjøkkenet fra Schmidt og flere detaljer på badene er svarte. Den lekre doble skyvedøren inn til TV-stuen er også svart og den fant de hos VHG Innredninger på Norheim. De har brukt laminat i XL-bredde på gulvet i hele huset og valgte å ha hvite vegger.

– Med så store vinduer og alle fargene og uttrykkene som fanges opp utenfra, var det ikke behov for så mye farger rundt omkring, sier Lina som i vår ikke bare var opptatt med husbygging. For midt i byggeprosessen sendte de ut bryllupsinvitasjoner til 50 gjester. 

– Det ble nok et mål å være ferdig med det meste før bryllupet i juni og det klarte vi. Bryllupet i Toscana i Italia ble en utrolig flott opplevelse og ekstra kjekt var det å tenke på den fine boligen som ventet på oss der hjemme, smiler hun.

Hvem gjorde hva?

Arkitekt: Maria Kolnes, Norgeshus Haugesund
Kjøkkenleverandør: Schmidt, Neumann Bygg Haugesund
Baderomsleverandør: Nygaard Bad, Right Price Tiles
Gulv/tak: Montèr, Opus Laminat
Vindu/dører: Gilje
Elektriske arbeider: Persson Elektro AS
Rørleggerarbeid: Førre Rør AS
Glassdører: VHG Innredninger AS
Trapp: Ølen Trevare

Annonse