Annonse

Tekst: Liv Alsaker Sande • Foto: Karoline Vedøy Mikkelsen

Hvem: Kari Merethe Johannesen og Hilmar Eide

Hva: Fritidsbolig fra 1860

Hvor: Kyrkjevegen 31 på Torvastad, Karmøy

Det var et slikt hus det måtte bli. Et hus med sjel og historie. Et hus som nesten lå og ventet på dem. Nå har de tilført huset fra 1865 mye kjærlighet, nye tapeter i hvert rom og nytt kjøkken. Det gamle huset i Kyrkjevegen på Torvastad er blitt hytta til Kari Merethe Johannesen og Hilmar Eide – bare noen hundre meter fra der de bor.

De to husene ligger på hver sin kant med Torvastad kirke i midten. Huset de vanligvis bor i ligger på gården i Kveitevegen nær sjøen, mens hytten ligger i Kyrkjevegen bare noen minutter unna. Sistnevnte er blitt et sted for både stillhet og selskapligheter.

– Det passer oss som driver gård helt utmerket å ha hytten så i nærheten. Her har vi allerede tilbrakt mange rolige sommerdager. Jeg bare elsker den store hagen, frukthagen og alt som vokser her. Jeg har også arrangert flere selskaper her – for ikke så lenge siden 40 års dagen min. Erfaringen så lang er at huset er ypperlig til å arrangere selskaper i og gjestene setter også pris på den store hagen utenfor, sier Kari Merethe Johannesen.

Gamle møbler

Huset, som de overtok vinteren 2018, er innredet med gamle møbler som de enten har fått eller kommet over på brukthandel.

– Vi ble fort enige om at dette skulle bli et hus som var innredet med rimelige møbler og der vi ikke brukte så mye penger. Akkurat det siste har vi nok slitt litt å holde – siden det er fort gjort at det ene oppussingsprosjektet fører med seg nye. Men rimelige møbler har vi i alle fall fått til. Flere ganger har vi opplevd at venner og bekjente har gitt oss noen flotte møbler som vi har funnet en plass til i huset. Kjekt for oss og kjekt for dem å se at møblene har fått en fin plassering hos oss, sier Kari Merethe som stortrives i å møblere og innrede “Laurentsehuset” – oppkalt etter hun som bodde her før. I låven som hører til eiendommen er første etasje forbeholdt redskaper, mens det i andre etasje er innredet med langbord.

Stor tapetjobb

Kari Merethe brukte tid på å plukke ut tapetene hos Veldes Malerservice.

– En venninne jobber der og hjalp meg med å finne tapeter som passer godt sammen og samtidig kler huset. Vi hyret inn en fagperson som gjorde hele tapetjobben for oss og det var ikke fritt for at han sukket litt da han så alt mønsteret i tapetene som ble valgt. Når det er sagt, gjorde han en fantastisk jobb og vi er veldig fornøyd med sluttresultatet, smiler Kari Merethe som malte de fleste av gulvene selv i huset. Først la de nytt tregulv og deretter ble det malt. Men den flotte parketten fra 1969 i de to stuene, valgte de å bevare. Nå ser de frem til å pusse opp hovedbadet i huset og muligens også gjøre noe med kjelleren.

– Da jeg og mannen var på visning i huset for første gang, falt vi spesielt for kjelleren og blant annet de store vinduskarmene der. Hovedbjelken i huset er en gammel mast fra en seilskute som havarerte i området utenfor Torvastad på 17-1800 tallet. Foreløpig har vi ikke fått gjort noe med kjelleren, men ser ikke bort ifra at vi kan finne på noe spennende også der, forteller hun.

Hvem gjorde hva?

Maling/tapetsering: Kari (huseier)/ Raimondas Gecas

Kjøkkenleverandør: Knapphus kjøkkensenter

Gulv/tak: Jostein Hauge / Svehaug Entreprenør AS

Tekstiler/tapeter: Veldes Malerservice

Rørleggerarbeid: Torstein Eide

Annonse