Annonse

Tekst: Liv Alsaker Sande • Foto: Karoline Vedøy Mikkelsen

Da den arkitekttegnede hytten de likte så godt glapp i budrunden, fant de selv drømmetomten og hyret samme arkitekt. Men svaret fra arkitekt Per Oscar Haaland om han kunne tegne en lik hytte til dem, var ikke helt slik de forventet. “Jeg kan ikke tegne en lik hytte, men en hytte som passer på tomten deres” Og slik ble det.

Hvem: Sidsel Lokna og Tor Finn Isaksen

Hva: Arkitekttegnet hytte

Hvor: Ramsvikneset 33 i Røyksund, Karmøy kommune

Vi spoler tilbake til 2014. Sidsel Lokna og Tor Finn Isaksen fra Haugesund har nettopp kjøpt en flott utsiktstomt i et lite hyttefelt på Ramsvikneset i Røyksund i Karmøy kommune. Jakten  etter en sjøeiendom på Haugalandet er avsluttet. Nå blir det bygging  på Røyksund på en netto 680 kvm stor tomt med fantastisk utsikt til Karmsundet og båtplass og brygge like nedenfor. De hyrer arkitekt Per Oscar Haaland til å tegne hytten, uteområdet og hagestuen. Valg av arkitekt er ikke tilfeldig. Sidsel og Tor Finn har stor sans for husene og hyttene til den anerkjente arkitekten som opprinnelig kommer fra Haugesund, men som driver praksis i Oslo. De var som nevnt også nær ved å kjøpe en av hyttene han har tegnet, men valgte å hoppe av i budrunden.

– Vi var aldri i tvil om hvilken arkitekt vi skulle bruke. Vi liker så godt uttrykket til Haaland og var sikker på at han ville tegne en flott og funksjonell hytte til oss. Vi hadde et tett og nært samarbeid med arkitekten i planleggingsfasen, og Haaland var ikke minst tett på mens hytten ble oppført og passet på at planene og tegningene ble fulgt til punkt og prikke, forteller Sidsel Lokna og Tor Finn Isaksen som fikk klare anbefalinger fra arkitekten hvilke fagfolk som skulle hyres inn til å utføre den krevende konstruksjonen. Bambus i taket og buede former er ikke daglige oppdrag for byggefirma her omkring, og Haaland anbefalte dem å bruke byggefirmaet Kalstveit og Vik som han hadde god erfaring med.

– For et team vi har hatt. All ære til arkitekt Haaland, byggefirmaet Kalstveit og Vik, blikkenslager Haugesund Blikk og murerfirmaet R. B. Johannessen, som alle gjorde en utmerket jobb på hytten vår. Egentlig er vi godt fornøyd med alle fagfolkene som har utført arbeid her – inkludert Mur, Bygg og Montering AS som gjorde et formidabelt arbeid å lage uteområdet her, sier de.


4 nivåer
Med en takhøyde på fire meter føles både himmel og hav nært. Takene er kledd med en gylden bambuskledning, som er lekkert sammen med det brune eikegulvet. Innredningen er lys og lett, og de har innredet med moderne møbler kjøpt lokalt. Opprinnelig ønsket de seg en hytte med alt på ett plan. Men på grunn av krav fra Karmøy kommune om å holde seg innenfor 80 kvm (BYA), fant de ut at det var smartere å bygge over flere nivåer. Så de endte faktisk opp med fire nivåer om vi tar med hemsen på toppen. Vaskerom, hobbyrom og boden er i underetasjen, deretter hovedetasjen med bad, kjøkken, hovedsoverom og stue. Så følger bad og gjesteavdelingen med 2 soverom/oppholdsrom og sist,  hemsen helt øverst.

– Vi er strålende fornøyd med denne løsningen og har fått en hytte som er maksimalt utnyttet og meget praktisk innredet. Faktisk er ikke netto grunnflaten på hovedplan i hytten på mer enn ca. 72  kvm, men med tre etasjer  er bruksarealet på 124 kvm og bruttoarealet hele 147 kvm.

Tegl og trespiler
Målet var å bygge en hytte som krever minst mulig vedlikehold. Fasaden på hytten som stod ferdig i 2015, er en miks av tegl og trespiler i sibirsk lerk, og store vindusflater. Etter noen år begynner hytten å få den rette grå valøren arkitekten og hyttebyggerne så for seg. De har også lagt ned store ressurser i uteområdet, og de arbeider fortsatt med de beskriver som «koselige og avslappende» småprosjekter. Med en tomt som arkitekten beskriver er “utsatt for alle vindretninger”, har de laget skjermede uteplasser flere steder, og rundt hele hytta. Inkludert hagestuen som stod ferdig et par år etter selve hytten og er blitt innredet med møbler fra Indesign. Lyssettingen er godt ivaretatt både utvendig og innvendig – etter anbefaling fra arkitekten hyret de inn oslofirmaet SM Lightning til å ta seg av jobben.

– Uteområdet betyr svært mye for oss og det er viktig at vi kan bruke det hele sommersesongen – egentlig uansett om solen skinner eller om det regner. Stedet er virkelig blitt det samlingsstedet for familien vår som vi håpet på, og vi gleder oss til fortsettelsen, smiler de.

Hvem gjorde hva?

Byggfirma hytte: Kalstveit & Vik Jæren treteknikk (prefabrikert konstruksjon)

Byggfirma utestue: Hereid hus AS

Arkitekt hytte og hagestue: Per Oscar Haaland

Utgraving/grunnarbeider: Bauge Maskin AS  

Betongarbeid: Tørresdal forskaling AS

Murerarbeid, utepeis og fliselegging: R. B. Johannessen AS

Blikkenslager: Haugesund blikk AS

Maling: Malermester Leif J. Skeie

Kjøkken-, bad- og vaskeromsleverandør: Neumann bygg AS og Schmidt som leverandør

Gulv: Bo Andrèn Norge AS Hvitoljet rustik (u.etg.) Eik autentic natur-rustikk (1. etg.) Kærs 2 stavs granite (2. etg.)

Varmeleverandør: Varmefag Stavanger (vedovn: Rais Pilar 153 cm)

Vindusleverandør: Nordvest vinduet AS

Dørleverandør: Ytterdør: Neumann AS «Swedoor» type «Pulse»

Innerdører: Knudsen dørfabrikk, Skånevik

Trappeleverandør: Ølen Trevare AS

Elektriske arbeider: Persson elektro

Belysning, utvendig og innvendig: SM Lightning/Oslo

Hyttefasade (tegl og trespiler): Tegltype 522 «Aleksandra» Randers Tegl Norge Trespiler i ubehandlet «sibirsk lerk» Kalstveit & Vik

Rørleggerarbeid: Haraldseid rør AS

Opparbeidelse uteområde: Skattkjær Skiferindustri (stein og skifer) Mur, Bygg og Montering AS (utførende) Per Oscar Haaland (arkitekt)

Solskjerming: Fasadeprodukter AS

Rekkverk i glass/hage: Glass og låsservice – glassmester Aspaas

Varmepumpe: Kalland AS (Daikin Nextura)

Flaggstang: Espenes AS

Annonse