Annonse

Tekst og foto: Silje Rysjedal

Jeg hadde en drøm om å få til mye på en begrenset plass. Utallige timer foran TV-skjermen med Monty Don og hans hageserie har gitt belønning. En idè har blitt virkelighet – en harmonisk liten hage og uterom til nytte for både oss og insekter!

Hvem: Silje Rysjedalt

Bosted: Åkrehamn

Instagram: @lillemittalt

Liten hage, ingen hindring

Uansett størrelse så kan man lage seg et flott uterom. Jobb med det du har og ikke imot det. For å gjøre det enkelt med avgrensing til både nabo og ellers vedlikehold, så gikk vi for opphøyet bed med hjelp av forskalingblokker. Jeg ville skape høyde i hagen, og det jobber jeg fremdeles med i forhold til hvilke planter jeg ønsker fremover. Muren er pusset og malt og gir en følelse av sydligere strøk. Plantene er nøye utvalgt, både i forhold til farge, trivsel, blomstringstid og at det kun er stauder er viktig for meg. Sesongblomster planter jeg i krukker. Man prøver og feiler underveis. For når jeg i tillegg jobber i et hagesenter så blir man aldri ferdig, og det er vel det som er meningen med hage også. Fremover er det bare kosearbeid. Rammen er satt.

Vannelement i hagen

Til fordel for dansk strandsingel har vi spadd bort gressplenen i midten og selve høydepunktet i hagen er vannspeilet i cortenstål laget av en lokal mann i distriktet. Nedenfor terrassen har vi plantet buksbomhekk som en fin kantavslutning. Den tåler beskjæring godt. Veldig greit med tanke på at vi vil ha muligheten til å kunne se vannspeilet fra sittesonen. Vannelement i hagen skaper liv og røre og gir det lille ekstra, synes jeg. Den brune gamle vinballongen skaper en fin kontrast til de matte fargene rundt.

Nå venter forhåpentligvis sene sommerkvelder og høstlige kosestunder i uterommet. En terrassevarmer har kommet godt med til kjølige kvelder og tanken om en utepeis blir med i planene fremover.

Så har man ellers hele høsten og vinteren til å planlegge nye sprell før våren plutselig titter opp av jorda!

Før bilde av uteområdet.
Annonse