Annonse

Mari Staveland var knapt begynt på skolen første gangen hun ommøblerte rommet sitt. Etter hvert begynte hun å bytte rom med de andre familiemedlemmene – gjerne mens hun var alene hjemme og til stor overraskelse for de som plutselig fikk nytt rom. Nå har 28-åringen skaffet seg en 102 år gammel jugendvilla i Haugesund der hun virkelig kan utfolde seg kreativt.

Tekst: Liv Alsaker Sande Foto: Karoline Vedøy Mikkelsen

Det var i august i fjor at Mari Staveland og samboeren Marius Selsø Håkonsen overtok den herskapelige villaen fra 1917 i Salhusvegen 48B i Haugesund. Huset kjøpte de av foreldrene til Mari som bodde her i 5 år.

– Det er egentlig en god historie at dette huset skulle bli vårt. Det var nemlig jeg som var på visningen for mine foreldre og som anbefalte dem å kjøpe huset. Men at de skulle kjøpe huset usett og kun basert på mine anbefalinger, var nok litt overraskende. Så at huset nå tilhører meg og samboeren min, er egentlig ganske naturlig, smiler Mari.

Til historien bør det legges til at foreldrene hennes hadde god grunn til å stole på datteren de sendte på visning. For helt ukyndig i eiendomsverden er hun absolutt ikke. På dette tidspunktet  studerte hun til eiendomsmegler og hadde allerede opparbeidet seg et godt øye til det som kan karakteriseres som et godt kjøpsobjekt.

– Jeg elsker slike hus som dette og det er utrolig gøy å innrede dette huset som har så mye historie og sjel i seg. Jeg må innrømme at det på disse månedene allerede har blitt litt ommøblering, og de som studerer bildene på Instagram kan nok legge merke til at spisestuen og sofaen allerede har skiftet plassering en gang, smiler Mari.

Egne fargekombinasjoner

Det første hun gjorde etter overtakelsen var å male alle rom. Ikke fordi det var så slitt, men fordi hun ønsket helt ”freshe” overflater og velge egne fargekombinasjoner. Valget falt på lyse fargekombinasjoner, men også noen kontrastvegger. Til og med den gamle ovnen i 2. etasje på hovedsoverommet fikk noen strøk maling, noe som kke lot seg kombinere med vedfyring.

– Jeg fikk litt småpanikk da det begynte å ose fra malingen på ovnen, og vi måtte lufte ut i  noen timer etterpå. Så neste gang må jeg nok sjekke om malingen tåler vedfyring før jeg setter i gang, smiler hun.

Huset er på 292 kvm og inneholder på hovedplanet stor hall, samt kjøkken i åpen løsning med spisestuen. I tillegg er det hovedstue og TV-stue som kan åpnes opp med store dekorative skyvedører. I 2. etasje er det tre store soverom, et hobbyrom, bad og trapp opp til råloftet.

De historiske flisene i hallen som foreldrene la der, gikk gjennom sensur -en. Kjøkkenet har fått noen oppgraderinger. Ellers innrømmer Mari å allerede ha sjekket hva det vil koste og fikse badet i 2. etasje.

– Prislappen er såpass høy at det ikke blir med det første. Badet er egentlig helt ok, men liker ikke helt fargene der. Vi har også et stort råloft vi kan gjøre noe spennende ut av. Det er egentlig litt kjekt å ha noen langsiktige prosjekter å jobbe med og glede seg til å gjennomføre en vakker dag, smiler hun. Mari er selvlært innen interiør og vet godt akkurat hva hun foretrekker. Det røffe sammen med det myke. Det enkle sammen med det eksklusive. Blande nytt og gammelt.

– Det kan fort bli kjedelig om alt er nytt, mener hun.

– Du skal se hvem som bor her, legger hun til.

Nordisk

Inspirasjonen er hentet fra nordisk design og spesielt det danske. Et viktig krav er at møblene må være kvadratiske.

– Det dukker aldri en buet sofa opp hos meg. Foretrekker absolutt møbler med rette kanter. Men kan bryte av med et rundt speil på veggen, sier hun. Keramikk fra de lokale kunstnerne Abbi Vandaskog og Turid Vikene og jærstoler er også viktige ingredienser. Sammen med klassisk design hun for det meste har handlet hos butikker i Haugesund sentrum.

– Det er mye nytt, men alltid noe gammelt innimellom. Bruktfunn, arvegods, designmøbler og møbler fra Ikea. Det gjelder å sette sammen den rette miksen. Hovedkravet er at det må være koselig – vi må kunne finne roen og trives. Både jeg og Marius jobber lange dager og trenger å hente oss inn igjen når vi er hjemme. Vi ønsker også å ha et hjem der det fungerer godt å ha besøk. To gode gjesterom er således helt topp, sier hun.

Eget firma

Mari liker godt å sysle med kreative prosjekter og har sitt eget hobbyrom i 2. etasje. Hun har drevet med abstrakt akrylmaling i mange år og flere steder i huset henger kunsten hennes. Etter ett år som eiendomsmegler valgte Mari å si opp jobben og satse for seg selv. I april i år startet hun firmaet Mari Staveland AS og har kontor på Gründerloftet i Haugesund, der samboeren har en sentral rolle.

– Jeg har nok alltid hatt en gründer i magen og kjente behov for å jobbe med noe mer kreativt. Nå jobber jeg for meg selv med det jeg liker aller best. Firmaet er fremdeles under utvikling, og til nå har det blitt oppdrag innen innholdsproduksjon på nettet, foto, interiør, styling og rådgiving. Til å være et nyoppstartet firma har jeg allerede hatt mange oppdrag og har blant annet ansvar for å drive instagramkontoen til Bruno Interiør i sentrum – min absolutte favorittbutikk, forteller hun.

Dette sier byantikvaren:

Vi Bygger Nytt tok kontakt med byantikvar Trygve Eriksen jr i Haugesund kommune for å få litt historisk fakta om boligen i Salhusvegen 48B. Han kan fortelle at dette er en tidstypisk jugendvilla med mansardtak fra 1917.

  I 1917 opplevde Haugesund en veldig byggeboom som skyldes skipsfarten under 1. verdenskrig eller “jobbetiden” om man vil. Spesielt for Haugesund var at pengene fra skipsfarten ble fordelt på flere fordi byen hadde mange små rederier og en stor skipsflåte. Dette gav en omfattende byggeaktivitet og da typiske jugendhus av tre i ulike størrelser. Salhusvegen 48B er en fin og velholdt representant for de mellomstore villaene fra denne perioden, opplyser Eriksen.

Annonse