Annonse

Bjørn Magne Hundseid (29) fra Vikedal kan til tross for sin unge alder, skilte med solid erfaring som lafter. Nå har han bygget drømmehytten i Røldal. 

Foto: Kjetil Waage, Vestbris

Hundseid som var ferdig utdannet tømrer for 10 år siden, har hele tiden foretrukket lafting som byggemetode – i likhet med sin far som også er lafter og bestefaren som var en skogens mann. Nå håper han at enda flere får øynene opp for den solide gamle byggemetoden og velger seg et slikt massivtrehus eller hytte. For tiden har han en splitter ny laftehytte ute for salg i hyttefeltet ved skitrekket i Røldal.

– Da jeg kom over denne flotte tomten like ved skitrekket i Røldal, fikk jeg lyst til å bygge en hytte med laftemetoden som skal selges på det åpne markedet. På den måten får jeg vist markedet hvilke flotte hytter og hus firmaet mitt kan fikse, sier Bjørn Magne Hundseid.

Miljøvennlig hytte

Han brukte flere måneder på å bygge opp hytten inne i produksjonshallen i Vikedal, mens det bare gikk vel en uke å sette den opp i Røldal. Hovedjobben med lafting gjøres nemlig inne i produksjonshallen og dette gir også en svært kort byggetid på tomten. Noe som ikke minst er svært gunstig i forhold til å holde bygningen tørr under byggeprosessen.

– Dette er helt naturlige bygg uten tilsetning av plast og isolasjon. Disse bygningene puster av seg selv og en slipper å sette inn ventilasjonsanlegg. De er rett og slett 100 prosent resirkulerbare, sier Bjørn Magne Hundseid.

Mange har hørt historier fra gamledager der hus ble flyttet og bygget opp nye steder. Og det er egentlig det Bjørn Magne gjør når han lafter. Han lafter først bygningen i den store produksjonshallen han har hjemme i Vikedal, for deretter å flytte hele bygningen til den aktuelle tomten. Så langt har han bygget flere driftsbygninger, garasje, gapahauker og diverse småbygninger på oppdrag for folk. Han lager dessuten baderomsmøbler og i det siste har han også laget laftevegger til folk som ønsker særpreg.

– Da velger de ofte å bare ha en laftevegg i stuen eller i et annet rom, som blir et flott avbrekk til de andre mer moderne veggene i gips, sier han.

Enkeltmannsforetak

Vi Bygger Nytt treffer han ved produksjonslokalet hjemme på gården i Vikedal. Det var like etter han var ferdig utdannet tømrer, at han startet firmaet Hundseid Laft og Bygg. Siden har han livberget seg som lafter. I travle perioden har han god hjelp av Janis Skujins som jobber deltid hos han. I produksjonshallen som han har satt opp i Vikedal, er det 8 meter under taket. Stor takhøyde er et must når en driver med lafting og bygger hus og hytter.

– Etter at bygget er ferdig inne i produksjonshallen, blir hver en stokk og tømmer merket og jeg demonterer det og få det kjørt ut til den aktuelle tomten. For deretter å bygge alt opp igjen og så begynne med innredningsarbeidet, forteller Hundseid som har prøvd å blande det moderne inn i laftehytten i Røldal. Han har valgt lokale leverandører til det meste og har i tillegg fått Møbelringen Etne til å innrede med en flott møbelpakke.

– Sammen skaper den tradisjonelle byggemetoden og de moderne valgene en spennende dynamikk. Og de som velger å kjøpe hytten, kan glede seg over en eksklusiv hytte med særpreg av spesielt høy kvalitet, smiler Bjørn Magne.

Hva er lafting?

Lafteverk eller laft er en type bærekonstruksjon som fra vikingtiden og fram til midten av 1800-tallet var den dominerende måten å bygge trehus på i Norge. Lafteverket består av tømmerstokker som legges horisontalt og stables oppå hverandre. Stokkene krysslegges så de ligger i samme nivå i to parallelle vegger, mens stokkene i de to mellomliggende veggene ligger en halv stokkhøyde høyere. (kilde: Wikipedia)

Hvem gjorde hva?

Hytteleverandør: Hundseid Bygg og Laft

Arkitekt: Dag Hellestad

Grunnmur/betongarbeid: Hundseid Bygg og Laft

Maling/Tømmerolje: Hundseid Bygg og Laft

Linoljemaling/Tømmerolje: Møretyri

Kjøkkenleverandør: Knapphus Kjøkkensenter

Baderomsleverandør: Hundseid Bygg og Halleraker Rør

Gulv og tak: Flislegger Geir Hansen og Hundseid Bygg og laft

Varmeleverandør: Bygnes bygg

Elektrisk: Jan Roger Mo

Møbler: Møbelringen Etne

Rørlegger: Halleraker Rør

Opparbeidelse uteområde: Skånevikstrand maskinstasjon

Annonse