Annonse

Mange er nysgjerrige på den italienske landsbyen ved Aksdalsvatnet og over 100 interesserte møtte opp da boligleverandøren GL Prosjektesrvice inviterte til salgsstart og informasjonsmøte i begynnelsen av mai. En tredjedel av leilighetene i første byggetrinn er allerede solgt.

Det er kanskje ikke så rart. Boligprosjektet ble første gang foreslått av arkitetfirmaet Snøhetta i 2007, og har nok for mange fremstått nesten for godt til å være sant. Men nå har Den italienske landsbyen gått fra å være et luftslott til å bli en realitet. Det vil helt sikkert dukke opp en rekke boligprosjekter på Haugalandet i årene som kommer, men det kommer bare én italiensk landsby.

– Dette er nok det mest unike byggeprosjektet på hele Haugalandet. En virkelig perle – en juvel, mener Tysvær-ordfører Sigmund Lier.

Promenade

Landsbyen er inspirert av de sjarmerende små kystbyene langs vestkysten av Italia, de som starter helt nede i vannkanten og klatrer oppover fjellsiden. Naturen ligger tett innpå, og landsbyene preges av koselige gatetun, sosiale fellesområder, promenader og gode bademuligheter.

Helt nede i vannkanten kommer det en 150 meter lang opplyst promenade, samt brygge med mulighet for båtplasser til småbåter, optimistjoller og kajakker. Landsbyen ligger midt i et vakkert turområde, og morgenbadet ligger bare en kort barbeint rusletur fra eget stuegulv.

– Det sosiale aspektet har vært viktig i utformingen av de store uteområdene, og det er planlagt en rekke sosiale rom hvor man kan møtes for en kaffe, spille boccia eller utendørssjakk, grille og bade sammen. De sosiale rommene vil være av forskjellig karakter, og flere av dem vil være lekeområder for barn. Rikelig med innendørs parkeringsplasser sørger for at anlegget blir bilfritt, noe som bidrar til økt trygghet, forklarer Håkon Brandtzæg i Eiendomsmegler 1.

Store terrasser

Alle de 32 leilighetene i første byggetrinn får store terrasser som strekker seg fra 20- og opptil 120 kvadratmeter, om man går for opsjon med ekstra etasje for toppleilighetene.

Leilighetene har universell utforming, livsløpsstandard, dekker alle behov, passer for alle aldersgrupper i alle livsfaser, og er vedlikeholdsvennlige. I tillegg til alle de sosiale møteplassene, har alle også sine egne private hager.

Den italienske landsbyen er utformet slik at den skal passe for alle – uansett livsfase. Parkering skjer i lukket garasje, og det går heis mellom alle nivåene i landsbyen, fra helt på toppen og ned til promenaden ved vannet.

Det er totalt planlagt 256 boenheter i den italienske landsbyen, og det er de 32 leilighetene som ligger helt i vannkanten som nå er lagt ut for salg i første byggetrinn. Det er byggherren Aksdal Senterutvikling og GL Prosjektservice som står bak prosjektet. Snøhetta har utformet prosjektet arkitektonisk, mens Arkitektfirmaet Knut Kolstø AS har stått for detaljprosjekteringen. Meglerne i Eiendomsmegler1 i Aksdal senteret skal stå for salget.

Annonse