Annonse

De har fremdeles til gode å gi stedet sitt et navn. Etter å ha besøkt den nye hytta deres på Oa ved Ålfjorden, anbefaler vi et navn med sol i. For familien Smedsvig har virkelig havnet på solsiden…

Tekst: Liv Alsaker Sande – Foto: Hilde Stavland

Klart det betyr noe hvordan solen skinner på tomten din. Så før de bestemte seg for å kjøpe hyttetomten, var de flere ganger for å sjekke hvordan solforholdene var.
– På denne siden av Ålfjorden har vi erfart at solen kan gå ned vel tidlig, og derfor var vi litt obs på solforholdene. Men siden denne tomten på Oa ligger på en liten odde som går ut i fjorden, har vi sol helt til 22-tiden.
Så da vi hadde fått konstantert de gode solforholdene her, var det bare til å klakke til og kjøpe tomten, smiler Håkon og Anne Grethe Smedsvig fra Haugesund.
Men før de valgte å bygge nytt, hadde de også vært på en del visninger på eldre fritidseiendommer langs Ålfjorden.
– Det har blitt en del visninger gjennom årene. Prisene på sjøeiendommer ved populære Ålfjorden kunne fort bli veldig høye og i tillegg måtte en ofte pusse opp. Så det var derfor vi skiftet fokus til å bygge helt nytt, forteller de.

Familieprosjekt
Den flotte hytta på Oa ved Ålfjorden har vært et skikkelig familieprosjekt der også de to voksne døtrene deres har vært med på planleggingen. Eldstejenta Caroline Smedsvig som nå er utdannet interiørarkitekt m/master, og med arbeidserfaring blant annet fra arkitektkontor, tegnet hun først utkastet til hytta. Hun har også laget en god plan på fargevalg og hvordan hytta er innredet – såkalte moodboards som gjør at hytta er sikret en helhetlig utforming både ute og inne. Familien ønsket en funksjonell moderne hytte med mye vinduer som tar inn lys og den fine sjøutsikten. En hytte som krever lite vedlikehold i lang tid fremover. Hytta er innredet i en lys nordisk stil. Fargene som er valgt er påvirket av det maritime, men en har også valgt en mørk kontrastvegg i stuen. De valgte MøreRoyal kledning og mørk grå aluminiumsbelagte vinduer. Hyttetegningene ble siden bearbeidet av arkitekt Camilla Thorsen i Berge Sag, som har hatt jobben med å bygge hytta.
– Vi er godt fornøyd med sluttresultatet og har virkelig fått den hytta vi drømte om. Det er en ekstra god følelse at hele familien har bidratt så mye i både planlegging og bygging av hytta, sier de.

Tett på
Fra tomtesignerningen gikk det under to år før de kunne flytte inn i den flunkende nye hytta. Familien har selv tatt seg av all sparkling og maling i hele hytta. De har også lagt gulv og montert kjøkkenet fra Kvik. I tillegg har Håkon snekret den 150 kvm store terrassen som går i vinkel rundt hytta på de beste solsidene

– Vi har passet på å hyre dyktige fagfolk og har selv fulgt byggeprossessen tett undervegs. Det har vist seg å være smart flere ganger, og vi har med det sørget for at hytta er blitt akkurat slik vi så for oss, sier de.
Hytta er på 94 kvm og i tillegg er det hems med mulighet for TV-stue og/eller flere overnattingsplasser. Stor bod ute ble også prioritert. På hovedplanet er det gang, 3 soverom, åpen stue og kjøkken, vaskerom/bod, bad og toalett.

– Det er å ha et toalettrom i tillegg til bad har virkelig vist seg å være et godt valg og var et tips vi fikk fra andre som har bygget hytte. Det er ikke få morgener vi har priset oss lykkelige for akkurat det, smiler de.

Drømmesommer
Nå kan familien fra Haugesund se tilbake på tidenes sommer der de har vært på hytta så mye de kan. I motsetning til den første sommeren på hytta i fjor som for det meste regnet bort.
– Med flott sommervær fra mai til august føler vi endelig at vi har innviet hytta på en skikkelig måte og har virkelig fått kjenne på hvor kjekt det er å ha hytte ved sjøen. Slik vi selv husker det da vi som små ferierte med familien vår her ved Ålfjorden, sier Håkon.

Annonse