Annonse

De hadde entreprenører som mente det beste ville være å sprenge flatt. Men husbyggerne Anne Louise Våge og Øyvind Steira Mikkelsen ville det annerledes. De ville bevare bergene, lyngen, trærne og helst hver en stein her like ved sjøen og heller la huset tilpasse seg kystlandskapet. Den anerkjente arkitekten Tommie Wilhelmsen forstod hva familien på fem var på jakt etter og tegnet en funksjonell bolig som dekker familiens behov og som samtidig tok hensyn til naturen. En bolig som visker ut skillet mellom inne og ute. Bli med inn i Villa Melstokke – mesterstykket ved Karmsundet.…

Tekst: Liv Alsaker Sande • Foto: Hilde Stavland og Sindre Ellingsen

Når tegningene var i boks, startet jaktet på lokale fagfolk som hadde samme visjon som husbyggerne. Nemlig å skåne naturen mest mulig under byggingen og med ferdigheter som klarte å innfri det krevende byggeoppdraget arkitekt Wilhelmsen la opp til.
– Vi brukte lang tid på å plukke ut de beste fagfolkene. Vi var spesielt opptatt av deres syn på dette å bevare landskapet under byggeprosessen. Bygningen i seg selv er også et krevende prosjekt med blant annet en arke som strekker seg ut mot havet. Vi overlot den krevende byggejobben til Byggmester Hausken fra Karmøy og er strålende fornøyd med jobben som ble gjort. All ære til en dyktig byggmester der, sier Øyvind Steira Mikkelsen som også berømmer elektrikerfirmaet Norelco Elektro for belysningspakken i huset designet av Consept design

Tett oppfølging
Arkitekt Tommie Wilhelmsen fulgte byggeprosessen tett og var flere ganger på befaring. – Det er akkurat dette vi liker så godt med denne arkitekten. Her er ingenting overlatt tilfeldighetene og han nøyer seg ikke med godt nok. Wilhelmsen har tegnet en bolig der alt er skreddersydd akkurat til oss. Han har nærmest intervjuet oss om livene og verdiene våre og tegnet boligen deretter. Da han fikk vite at vi kan være litt rotete og ikke er så opptatt av å dille og dalle i interiøret, passet han på å tegne inn mye plass til oppbevaring og minst muligheter til å oppbevare synlig rot. Det har vi satt stor pris på flere ganger, smiler Anne Louise og Øyvind.

Favorittarkitekt
Øyvind Steira Mikkelsen har fulgt arbeidene til Tommie Wilhelmsen på sosiale medier over flere år og er imponert over de flotte husene han har tegnet. Så da han selv og familien var klar for å sette i gang planleggingen av ny bolig helt i sjøkanten på Melstokke, var det ingen tvil om hvilken arkitekt som stod øverst på ønskelisten. Den flotte tomten er skilt ut fra en sjøeiendom som tilhører foreldrene til Anne Louise Våge.
Boligen er på vel 300 kvm og inneholder to bad, gjestetoalett, fem soverom, stue, stor felles garderobe, hall med kontor og stor stue i åpen løsning med kjøkkenet. Det er bygget flere nisjer i boligen og all belysning er integrert. Her finner vi ikke en eneste løs lampe. Det er tre store uteområder der en kan nyte den fantastiske beliggenheten ved Karmsundet.

Materialvalgene
Betong, eik og glass er viktige materialer i huset, i tillegg til det herlige gulvet i Douglas-gran fra Dinesen som er brukt i stuen og kjøkkenet.
– Ingenting kan måle seg å gå barbeint på dette gulvet og det har det blitt mye av denne sommeren, sier de og legger til at de også har fått laget et større spisebord av Douglas-granet. Kjøkkenet og badet er tegnet av Svane Kjøkken Skøyen og Zett Interiørdesign, montert av Friestad Kjøkken & Interiør.
Arkitekten tegnet også inn hvilke møbler og inventar han anbefalte til boligen – alt nøyaktig beskrevet i de 40 sidene som kom fra han. Der anbefalte han blant annet en dobbelsofa som vender både mot kjøkkenet og mot sjøen. – For Wilhelmsen er det viktig å bygge hus som er gode å bo i og det kan vi virkelig skrive under på at vi har fått, sier de.

Tommie Wilhelmsen
Arkitekt Tommie Wilhelmsen (født 1973) driver sitt kontor med base i Stavanger. Kontoret ble etablert i 2002, og har i dag 3 ansatte. Deres satsningsområder er private boliger og hytter, samt den klassiske arkitektoppgaven med å bygge gode steder å være å bo.
“Vi ønsker oss oppdragsgivere som vil ha unike hus og hytter, og som ønsker en arkitekt som både fokusere på helheten og de minste detaljer. “Vi vil å være en rådgiver gjennom hele prosessen frem til prosjektet er komplett med, med både hus, interiør og utomhus. Stedets basis elementer som vær, vind, landskap, terreng, sol, lys, himmelretninger og klima ligger til grunn for all prosjektering. Det betyr at vi tidlig i prosessen fokusere på å finne rett plassering i terreng, og at huset skal fungere både på morgen og kveld enten det er sol, regn, frisk bris og på alle årstider. Hvert hus er et unikt prosjekt, som er designet for situasjonen og stedet det står på”, kan vi lese på deres nettside.

 
Annonse