Annonse

Hvem: Elisabeth Mjåseth

Bosted: Skudeneshavn

Bloggen: elisabethsidyll.blogspot.no

Året er 1989 og jeg er ni år gammel. Mamma finner frem duker i skapet i veggseksjonen og en eske kommer ned fra loftet. Dukene er gule og har mønster av påskeliljer og påskekyllinger og det er ikke tvil hvilken høytid vi feirer.

Noen duker er helt gule og heklet i både runde og ovale former, og lysestaker med  gule lys blir satt i alle staker i huset.

Rundt om i stuen dukker det opp gule kyllinger og harer i keramikk og små pjuskete kyllinger står i klaser på bordet ved den hvite velursofaen som små familier. På ovnen står flere grener med bjørk fylt med påskeegg som vi ungene i huset har laget – noen med tusj og noen med vannfarger.

Til frokost koker mamma egg. Vi sitter ved spisebordet, og vi har funnet frem eggvarmere. Alle har sin favoritt – heklede og formet som små høner, kyllinger  eller små gule luer, og over de den store eggeskålen står en stor høne i gult, oransje og grønt laget av quilt.

Vi gjør det nok ikke på samme måte nå i 2018 – selv om jeg har koselige minner fra disse påskedagene. Kanskje vi har så mye som foregår rundt oss at vi trenger ro med ikke for mye rundt oss hjemme? Vi liker høytiden, men alt det gule blir det nok ikke hjemme hos oss – i hvert fall ikke så mye som på åttitallet.

På påskebordet vårt har jeg kjøpt inn hvite linservietter. Disse jeg har her får du kjøpt hos Bohus. De trenger ikke strykes – lin er finest når de ikke er nystrøket, syns jeg. Pusekatter eller en bjørkekvist…eller kanskje en påskelilje i servietten gjør at det blir en kos over det hele. Det er mange måter å forme linservietter på. Bruk enkle knuter eller å bind dem sammen med hamptråd eller hyssing!

Det skal jo ikke så mye til for få litt smak av høytid. Noen gule påskeliljer, litt kyllinger så klart og det viktigste hos oss er nok eggene som barna har malt opp gjennom årene. Påskeharen kommer som regel innom også – som regel med egg fylt med sjokolade og marsipan.

Ønsker dere en fin påskehøytid!

Annonse