Annonse

Endelig er det vår igjen og alle hageelskere kan trekke ut i hagen og gjøre det de liker aller best. Grave i jorden, bli skitten på fingrene, dra livet ned i lungene og puste ut. Inn i mellom møtes vi for å lære mer om hagen. På Haugalandet er det hagelag i nesten alle kommuner, og totalt sett over et år blir det arrangert nesten seksti foredrag, kurs, hagevandringer og planteloppemarkeder.

Tekst og foto: Ingeborg Kringeland Hald/Haugesund hagelag

Det fine er at de fleste av møtene er gratis for alle, enten du er medlem av et hagelag eller ikke, og det er bare å møte opp. Jo, det hender inn i mellom at det er påmelding til et og annet kurs, eller inngangspenger til noen møter. I Haugesund hagelag blir det for eksempel arrangert to store foredrag til høsten. Den kjente hagedesigneren Darren Saines kommer for å snakke om lyssetting i hagen i august. Det blir andre gang han er her, og da vet vi at det blir trangt om plassen, og det koster pittelitt. Litt senere på året kommer svenske Sarah Bäckmo. Hun har etablert seg som en ettertraktet hageblogger og foredragsholder i løpet av kort tid og kommer for å snakke om dyrking av spiselige vekster, og hvordan du kan utnytte hele året til dyrking, selv midt på vinteren. Det koster litt å få henne helt hit, så da blir det også litt inngangspenger. De fleste hagelagene har i dag facebooksider, og om du er usikker på om et møte er noe for deg kan du sjekke nærmere der.

Lokal mann fra Sørlandet

Nå i vår kommer vi ikke utenom å trekke fram Olav Vandaskog, egentlig en lokal mann, men etablert med egen planteskole på Sørlandet. Han har vært her før, og er verdt å høre på når han i mai kommer til Haugesund for å snakke om hvordan en bygger opp en urtehage. I august er han på plass igjen, denne gangen for å fortelle mer om urter og sjeldne stauder i Vindafjord.

Hage og barn i Vindafjord

I august får Karmøy først besøk av klematisekspert Svein Ramsland, som skal fortelle om stell og klipping av denne populære klatreplanten. Klematis kan for eksempel være fantastisk for alle som syns hagen er litt for liten. I september kommer tidligere redaktør i Norsk Hagetidend, Tommy Tønsberg, for å snakke om løk både i krukker og bed. Det kan også være noe for alle som bare har en terrasse. Som vi alle vet må en fin vårhage planlegges om høsten. Tysvær hagelag tenker høsthage når de i september har invitert redaktør i Hagen for alle, Arild Sandgren, til å inspirere til denne årstiden. Og for de som vil ha inspirasjon til hagen gjennom naturen og ville vekster, kan Sveio hagelag i juni friste med en botanisk vandring sammen med botaniker Bjørn Moe fra Botanisk hage i Bergen. Og for de som vil la barna bli inspirert er det Vindafjord som er hagelaget du skal besøke, og om du nettopp gikk glipp av vårens møte med såing av frø kan barna allikevel få med seg høstens møte om legging av løker.

– Me har eit stort ansvar for å få born og unge til å fatte interesse for det som spirer og gror, sier Ingrid Marie Dale i Vindafjord Hagelag til Hva skjer, de lokale hagelagenes egen brosjyre. – Eg har enno ikkje møtt eit barn som ikkje let seg begeistre av planter som spirer, og det å få hausta.

Hagevandringer

Vi liker alle å kikke inn i andres hager, enten det er i hagemagasiner, tv-programmer eller å faktisk få komme på besøk. Derfor holdes det landsdekkende arrangementet 1000 åpne hager annet hvert år. I år er datoen 24. juni, og da åpner hagefolket hagene sine for at du skal få komme inn og kikke. Men det er hagevandringer ellers også, enten det er Solfrid Wannberg i Suldal som åpner hagen sin for alle med hatt (og uten også) i mai, eller inviterer til australske Jenny Campbells hage på Bjoa i juni. Sveio som blant annet tar en tur til Aksel Isdahls hage i august, en hage med flotte murer i naturstein og egne selvlagde krukker. Eller Tysvær som skal til Nina Stråtveits renessansehage i Vats i august og Karmøy som besøker to hager sør på øya i juni. Det er så gøy å holde på i hagen, enten å tutle rundt alene, eller å treffe andre hagefolk. Og husk, alle kan få bli med.

Aktiviteter i lokale hagelag 2018

Norsk Hageselskap har bortimot 25.000 medlemmer over hele landet, 19 fylkesavdelinger og 350 hagelag, og er utgiver av landets største hageblad, Norsk Hagetidend. Nesten 3000 av medlemmene bor i Rogaland, og vårt distrikt har mange hagelag som arrangerer hyggelige og nyttige sammenkomster for hageinteresserte. Nytt i år er at det er startet hagelag i Nedstrand. De aller fleste arrangementene er åpne for alle uansett om en er medlem eller ikke. Her finner du en foreløpig oversikt. Sjekk din lokale avis når datoen nærmer seg, eller gå inn på www.hageselskapet.no for mer informasjon, det kan være påmelding til noen av arrangementene.

Haugesund

17.04. Fuksia v/formann i Norsk Fuchsiaselskap, Grethe Olsen

15.05. Oppbygging av urtehage v/Olav Vandaskog

29.05. Planteloppemarked

28.08. Darren Saines snakker om lyssetting av hagen.

25.09. Mattips fra kjøkkenhagen v/Margit Vea

23.10. Sara Bäckmo fra Sverige om kjøkkenhage året rundt

13.11. Pilfletting v/Drude Isene

Karmøy

30.04. Rhododendron v/Jacob Roaldkvam

28.05. Planteloppelotteri

02.06. Hagebesøk på Karmøy

27.08. Klematis v/Svein Ramsland

26.09. Løk i krukker og bed v/Tommy Tønsberg

26.11. Solfrid Wannberg lager mosekranser

Nedstrand

28.04. Vårmarked i sjøhuset

27.05. Tur til Suldalsosen

15.09. Høstmarked i sjøhuset

Suldal

25.04. Herlige hager v/Janne Narvestad

27.05. Hagefest med hatt i Solfrids hage

12.06. Hagevandring hos Jenny Campbell

26.09. Løker og knoller v/Tommy Tønsberg

21.11. Dekorering til jul

Sveio

14.05. Hagevandring hos Anne og Leif Bjarte Krogstad

26.05. Den store sneglekampdagen

Juni Botanisk vandring m/Bjørn Moe

27.08. Hagevandring hos Aksel Isdahl

Tysvær

23.04. Plantebyttelotteri

14.05. Hesja Plantesalg

18.06. Hagevandring

20.08. Hagebesøk i Vats

26.09. Vakker høsthage v/Arild Sandgren

22.10. Vakre juleroser v/Asle Serigstad

19.11. Pynte inne og ute til jul

Vindafjord

26.04. Oppbygging av blomsterbed v/Janne Narvestad

31.05. Planteloppemarked

Juni Hagevandring hos Ola Apeland

30.08. Urter og sjeldne stauder v/Olav Vandaskog

27.09. Det meste kan spises fra hagen min v/Gro Hetland

18.10. Barnas hagemøte

25.10. Fargefest i hagen til alle årstider v/Trond Høy

Annonse