Endelig er det vår igjen og alle hageelskere kan trekke ut i hagen og gjøre det de liker aller best. Grave i jorden, bli skitten på fingrene, dra livet ned i lungene og puste ut. Inn i mellom møtes vi for å lære mer om hagen. På Haugalandet er det hagelag i nesten alle kommuner, og totalt sett over et år blir det arrangert nesten seksti foredrag, kurs, hagevandringer og planteloppemarkeder.
Tekst og foto: Ingeborg Kringeland Hald/Haugesund hagelag
Det fine er at de fleste av møtene er gratis for alle, enten du er medlem av et hagelag eller ikke, og det er bare å møte opp. Jo, det hender inn i mellom at det er påmelding til et og annet kurs, eller inngangspenger til noen møter. I Haugesund hagelag blir det for eksempel arrangert to store foredrag til høsten. Den kjente hagedesigneren Darren Saines kommer for å snakke om lyssetting i hagen i august. Det blir andre gang han er her, og da vet vi at det blir trangt om plassen, og det koster pittelitt. Litt senere på året kommer svenske Sarah Bäckmo. Hun har etablert seg som en ettertraktet hageblogger og foredragsholder i løpet av kort tid og kommer for å snakke om dyrking av spiselige vekster, og hvordan du kan utnytte hele året til dyrking, selv midt på vinteren. Det koster litt å få henne helt hit, så da blir det også litt inngangspenger. De fleste hagelagene har i dag facebooksider, og om du er usikker på om et møte er noe for deg kan du sjekke nærmere der.
Lokal mann fra Sørlandet
Nå i vår kommer vi ikke utenom å trekke fram Olav Vandaskog, egentlig en lokal mann, men etablert med egen planteskole på Sørlandet. Han har vært her før, og er verdt å høre på når han i mai kommer til Haugesund for å snakke om hvordan en bygger opp en urtehage. I august er han på plass igjen, denne gangen for å fortelle mer om urter og sjeldne stauder i Vindafjord.
Hage og barn i Vindafjord
I august får Karmøy først besøk av klematisekspert Svein Ramsland, som skal fortelle om stell og klipping av denne populære klatreplanten. Klematis kan for eksempel være fantastisk for alle som syns hagen er litt for liten. I september kommer tidligere redaktør i Norsk Hagetidend, Tommy Tønsberg, for å snakke om løk både i krukker og bed. Det kan også være noe for alle som bare har en terrasse. Som vi alle vet må en fin vårhage planlegges om høsten. Tysvær hagelag tenker høsthage når de i september har invitert redaktør i Hagen for alle, Arild Sandgren, til å inspirere til denne årstiden. Og for de som vil ha inspirasjon til hagen gjennom naturen og ville vekster, kan Sveio hagelag i juni friste med en botanisk vandring sammen med botaniker Bjørn Moe fra Botanisk hage i Bergen. Og for de som vil la barna bli inspirert er det Vindafjord som er hagelaget du skal besøke, og om du nettopp gikk glipp av vårens møte med såing av frø kan barna allikevel få med seg høstens møte om legging av løker.
– Me har eit stort ansvar for å få born og unge til å fatte interesse for det som spirer og gror, sier Ingrid Marie Dale i Vindafjord Hagelag til Hva skjer, de lokale hagelagenes egen brosjyre. – Eg har enno ikkje møtt eit barn som ikkje let seg begeistre av planter som spirer, og det å få hausta.
Hagevandringer
Vi liker alle å kikke inn i andres hager, enten det er i hagemagasiner, tv-programmer eller å faktisk få komme på besøk. Derfor holdes det landsdekkende arrangementet 1000 åpne hager annet hvert år. I år er datoen 24. juni, og da åpner hagefolket hagene sine for at du skal få komme inn og kikke. Men det er hagevandringer ellers også, enten det er Solfrid Wannberg i Suldal som åpner hagen sin for alle med hatt (og uten også) i mai, eller inviterer til australske Jenny Campbells hage på Bjoa i juni. Sveio som blant annet tar en tur til Aksel Isdahls hage i august, en hage med flotte murer i naturstein og egne selvlagde krukker. Eller Tysvær som skal til Nina Stråtveits renessansehage i Vats i august og Karmøy som besøker to hager sør på øya i juni. Det er så gøy å holde på i hagen, enten å tutle rundt alene, eller å treffe andre hagefolk. Og husk, alle kan få bli med.
Aktiviteter i lokale hagelag 2018
Norsk Hageselskap har bortimot 25.000 medlemmer over hele landet, 19 fylkesavdelinger og 350 hagelag, og er utgiver av landets største hageblad, Norsk Hagetidend. Nesten 3000 av medlemmene bor i Rogaland, og vårt distrikt har mange hagelag som arrangerer hyggelige og nyttige sammenkomster for hageinteresserte. Nytt i år er at det er startet hagelag i Nedstrand. De aller fleste arrangementene er åpne for alle uansett om en er medlem eller ikke. Her finner du en foreløpig oversikt. Sjekk din lokale avis når datoen nærmer seg, eller gå inn på www.hageselskapet.no for mer informasjon, det kan være påmelding til noen av arrangementene.
Haugesund
17.04. Fuksia v/formann i Norsk Fuchsiaselskap, Grethe Olsen
15.05. Oppbygging av urtehage v/Olav Vandaskog
29.05. Planteloppemarked
28.08. Darren Saines snakker om lyssetting av hagen.
25.09. Mattips fra kjøkkenhagen v/Margit Vea
23.10. Sara Bäckmo fra Sverige om kjøkkenhage året rundt
13.11. Pilfletting v/Drude Isene
Karmøy
30.04. Rhododendron v/Jacob Roaldkvam
28.05. Planteloppelotteri
02.06. Hagebesøk på Karmøy
27.08. Klematis v/Svein Ramsland
26.09. Løk i krukker og bed v/Tommy Tønsberg
26.11. Solfrid Wannberg lager mosekranser
Nedstrand
28.04. Vårmarked i sjøhuset
27.05. Tur til Suldalsosen
15.09. Høstmarked i sjøhuset
Suldal
25.04. Herlige hager v/Janne Narvestad
27.05. Hagefest med hatt i Solfrids hage
12.06. Hagevandring hos Jenny Campbell
26.09. Løker og knoller v/Tommy Tønsberg
21.11. Dekorering til jul
Sveio
14.05. Hagevandring hos Anne og Leif Bjarte Krogstad
26.05. Den store sneglekampdagen
Juni Botanisk vandring m/Bjørn Moe
27.08. Hagevandring hos Aksel Isdahl
Tysvær
23.04. Plantebyttelotteri
14.05. Hesja Plantesalg
18.06. Hagevandring
20.08. Hagebesøk i Vats
26.09. Vakker høsthage v/Arild Sandgren
22.10. Vakre juleroser v/Asle Serigstad
19.11. Pynte inne og ute til jul
Vindafjord
26.04. Oppbygging av blomsterbed v/Janne Narvestad
31.05. Planteloppemarked
Juni Hagevandring hos Ola Apeland
30.08. Urter og sjeldne stauder v/Olav Vandaskog
27.09. Det meste kan spises fra hagen min v/Gro Hetland
18.10. Barnas hagemøte
25.10. Fargefest i hagen til alle årstider v/Trond Høy