Annonse

Hvem: Sophie Midbøe og Egil Sørbø med datteren Nathalie (7 mnd)
Hva: Ombygd sjøhus
Hvor: Gamlebyen i Skudeneshavn

Rammen kunne ikke vært vakrere. Sjøhuset på Holmen 9 i gamlebyen i Skudeneshavn er vakkert pyntet til jul både utvendig og innvendig. 25 år gamle Sophie Midbøe  kan virkelig kunsten å dekorere og har selv laget flere av juledekorasjonene i familiens nye hjem.

Tekst: Liv Alsaker Sande
Stylister: Ann Helen Kvalevaag og Sophie Midbøe
Fotograf: Karoline Vedøy Mikkelsen

Julefeiring i Skudeneshavn har alltid vært et must for samboerparet Sophie Midbøe (25) og Egil Sørbø (26), begge oppvokst i Skudeneshavn. Selv da de eide en leilighet i Stavanger og bodde fast i oljebyen, måtte de alltid reise hjem til Skudenes i julen. Nå har de flyttet tilbake til gamlebyen og har pusset opp sjøhuset på Holmen 9 fra topp til tå.

Ikke rart de gleder seg til å feire den første julen hjemme i sjøhuset sammen med datteren Nathalie som ble født i vår.

– Vi er kjempefornøyd med resultatet og føler virkelig at vi har fått oss et personlig og koselig hjem, sier Sophie og Egil.

Dr. Jensen-gården
Sjøhuset hører til Holmen 9 som de siste årene har vært i Sophies familie. Gården består av tre bygninger og kalles dr. Jensen-gården på folkemunne. Navnet skyldes at dr. Jensen hadde legepraksis her i en årrekke fra slutten av 1800-tallet. Mens foreldrene til Sophie har våningshuset på gården, har Sophie og Egil overtatt sjøhuset som ble bygget samtidig med hovedhuset i 1843. Til gården følger det også med et badehus der familien driver kafè og konsertlokaler.

Det var for et par år siden at Sophie og Egil begynte å bygge om sjøhuset. En prosess som ikke minst fikk fart på seg da de begge ble rammet av nedbemanning, og mistet jobbene sine i oljebransjen i Stavanger. De besluttet da å flytte hjem igjen til Skudeneshavn.

Verneverdig
I sjøhuset har det foruten legepraksis også vært sildesalteri og butikk opp igjennom årene. Innvendig er huset bygget om mange ganger og trengte sårt noen som kunne ta tak, og se dets potensiale.

– Huset er jo som alle andre hus i gamlebyen i Skudeneshavn for tiden under en fredningsprosess, men trengte også en kjærlig hånd innvendig. For oss har det vært viktig å bygge om i en stil som respekterer at dette er en gammel bygning, samtidig som vi ønsket oss et funksjonelt og praktisk hjem. Her er det både litt lavt under taket noen steder og en del krinker og kroker. Vi har også en stor hems som vi har gjort om til gjesteværelse, sier de.

Sjøhuset går over tre etasjer og har et boareal på vel 200 kvm om en ser bort fra skråveggene. Boligen inneholder stor hall og soverom med tilhørende baderom i første etasje. På hovedplanet er det kjøkken, bad, soverom og stue med utgang til liten altan som vender mot sundet. Helt øverst har de innredet en stor hems. Egil Sørbø er tømrer og har spesiell interesse for gamle hus. Sammen med svigerfar, kom de fram til den nye planløsningen for sjøhuset. Det er Karmøy Byggteknikk som har stått for tømrerarbeidet.

– Vi har gjort alle oppgraderinger med tanke på at dette skal kle huset og stilen inne. Dette tok vi hensyn til da vi satte inn to helt nye trapper i huset. Vi har også tatt hensyn til fronten ut mot sjøen. Den gamle vinden som ble brukt til å heise sildetønner med, er restaurert og er hengt opp igjen i spissen ved taket som dekorasjon. Her kan altanen lukkes igjen med skyvedører i tre og vil da se helt originalt ut fra sjøen, forteller de og legger til at dette også er praktisk under vinterstormene, da det kan bli ganske værhardt her sør.

Beboerne i gamle Skudeneshavn har et felles lager der en kan sette fra seg, og forsyne seg av gamle teglpanner, vinduer og dører som kan brukes i forbindelse med restaurering. Sophie og Egil har hentet både dører og vinduer her som nå er brukt flere steder i huset.

– Vi var heldig å få tak i blant annet en dør fra skipet Dresden som sank utenfor Kopervik i 1934 og senere drev til lands her i Skudenes. Det er artig å innrede med slike gjenstander og ta vare på historien. Døra er jo i tillegg veldig tøff å se på og da er det jo ekstra kjekt, sier de.

Fakta om Holmen 9
Holmen 9 i gamle Skudeneshavn består av tre hus  – et våningshus, et sjøhus og et badehus. I tillegg er det satt opp et lite orangeri (lysthus) i nyere tid.  Både våningshus, badehus/fjøs og sjøhus ble sannsynligvis oppført rundt 1843.  Det er handelsborger David Tørresen som regnes som byggherre. I følge historiebøkene skal Tørresen ha vært Skudeneshavn rikeste mann i 1840-50-årene.

(Kilde: Bloggen “Nostalgi i nr. 9” som Anita Midbøe, mor til Sophie, står bak)

Hvem gjorde hva?
Tømrerarbeid: Karmøy Byggteknikk
Arkitekt: Tegnet selv, med god hjelp av Sophies far
Maling/tapetsering: Vennskap og kjennskap
Kjøkkenleverandør: Ikea
Baderomsleverandør: Vedavågen Rør, Nygaard Bad, Right Price Tiles og Ikea
Gulv/tak: Parkett fra Byggmax
Vindu/dører: Velux takvinduer m/spross for tidsriktig uttrykk, Røros Vinduet
Elektriske arbeider: Holmen Elektroservice
Tekstiler/tapeter: Tapet på barnerom fra Ellos. Stripete vegg på soverom DIY med maskeringstape og gråmaling.
Rørleggerarbeid: Vedavågen Rør Bademiljø v/Thomas Risdal avd. Skudeneshavn

Kortreist interiør i Badehuset!
I Badehuset finner du familiens kulturkafé, som drives av Sophie Midbøe og hennes mor Anita Midbøe. Her arrangeres konserter, kurs/klubbkvelder og lignende, samt kafé med faste åpningstider. I tillegg til kafédriften, har de også en fast salgsutstilling av sitt eget produkt, Ramsalt Design. Dette består av interiørartikler laget av drivved, som er sanket i fjæra langs Skudeneshavn. Mor og datter har fått erfare at folk ikke bare setter pris på kortreist mat, men også kortreist interiør. Utstillingen varierer med årstidene. Nå i juletiden er det engler, små snølandskap, pinnetrær og uroer som dominerer. Om sommeren består det mye i bl.a. båter, fisker, drømmefangere, hus og fyr. Utstillingen er åpen året rundt. Badehusets åpningstider onsdag kl. 19-23, samt fredag og lørdag kl. 12-16.

Annonse