Annonse

I Løå på Skarhaugen i Øvre Vats er det fest rett som det er – både i helger og ukedager. Og vi ser ikke bort i fra at noen av festdeltakerne får smake på nordlandslefsa, potetkaker og kråtakakene som mor på gården, Kari Gjellestad, er kjent for.

Tekst: Liv Alsaker Sande Foto: Karoline Vedøy Mikkelsen

Da en av døtrene ville gifte seg på gården for noen år siden, kom ideen om å innrede løå på gården som et selskapslokale. Etter flere års arbeid der det meste er kyndig utført av han far selv, Nore Gjellestad, er den gamle løå fikset fra topp til tå. Bærebjelkene fra midten av 1880-tallet er det som i dag minner oss om at dette er en historisk bygning. Ellers er både tak, vegger og gulv nytt, men i en stil som kler løa godt. Det gjelder også det flotte utvendige taket i skifer. Toalettene er bygget i siloen, mens kjøkkenet er bygget der låvebrua en gang var.

Startskuddet i 2012
Bryllupet til dattera Jorun og svigersønnen Jarle for fem år siden var det første selskapet som ble arrangert i Løå på Skarhaugen. Siden har det gått slag i slag med konfirmasjoner, runde dager, samlinger for kolleger, foreninger og andre som har behov for et kjekt selskapslokale.

– Det virker som mange i Vindafjord vet om oss, og vi har bestillinger lang frem i tid. Ja, det er faktisk noen som har bestilt løå til konfirmasjon våren 2024. Vi kan dekke til 50 personer, noe som gjør at det er mest runde dager, konfirmasjoner, dåpsfest og kollegasammenkomster fordelt utover hele året i løå.

Kjøkkenet er romslig og det er her mor på gården tryller frem gode middagsretter og desserter. Nå før jul står populære delikatesser som nordlandslefse, kråtakaker, lefser og potetkaker på oppskriftslista, noe som Kari er kjent for og som de tre barna hennes, familie og venner valfarter langt for.

Blandet stil
At stilen inne er en fin miks av nytt og gammelt, er nok dattera Randi Gjellestad sin ære. Hun er nemlig opptatt av at løå ikke skal minne om en museum med bare gamle ting og møbler og har passet på at det blir en balanse i interiøret. Hun er utdannet innen design og håndverk, jobber på Ølen Møbel og er derfor godt orientert om produkter og møbler som kan egne seg i et slikt selskapslokale. Det er også hun som har pyntet til jul i Skarhaugen, til glede for de mange som har  besøkt løå nå i november og desember.

– Jula er absolutt høysesong her på Skarhaugen, og vi har arrangert mange samlinger og selskaper. Folk som bestiller dette selskapslokalet velger om de vil ordne med maten selv eller om vi fikser den. Vi har kapasitet til å levere til 50 gjester, opplyser Kari Gjellestad og legger ikke skjul på at hun trives godt i rollen som vertinne i Løå på Skarhaugen.

  Vi er veldig fornøyd at vi har innredet løå som et selskapslokale, og at vi gir folk anledning til å besøke denne flotte plassen.

For mer informasjon om Løå på Skarhaugen, sjekk Facebook-siden deres!

 

Har du også lyst å imponere med kråtakaker og nordlandslefse til jul. Vi er så heldige å presentere eksperten Kari Gjellestad sine oppskrifter.

Kråtakaker fra Løå på Skarhaugen  

1 l kulturmelk

150 gr margarin

150 gr. sukker

1 kopp sirup

2 ts. natron

3-4 ts. hornsalt

2-3 ts. salt

1 hg fin rug

1 ¼ kg hvetemel

Smøret smuldres i melet. Ha i hornsalt, natron, salt, sukker og lunka sirup. Tilsett kulturmelk. Kna deigen sammen. La stå ca. 1 time.

Stekes på takke med god varme – ca. 7-8. Legg rist over kakene etter steking – holder seg da flate. Krem inni etter bløtning: 400 gr melis og 500 gr smør

Nordlandskaker frå Løå på Skarhaugen

½ kopp sirup

1 kopp sukker

1 kopp smelta smør

1 kopp sur fløyte

1 ts. hjortesalt

1 ts. natron

1 egg

mel – ca. 5 kopper

Hver leiv ca. 60 gr. Temp på plata 5-6

Krem

150 gr. melis

150 gr. smør

1 egg – piskes og dyppes i

1 plate dronningsjokolade + 4 ss kaffi

1 ts. ekte vanlijesukker

To og to sammen

¨

Annonse