Annonse

For fotograf Steinar Sortland fra Art by Stones photography er hjemmet et sted for kreativitet og kunstnerisk utfoldelse. Steinar (41)  overtok boligen da han var 20 år gammel og har selv pusset opp huset helt fra bunnen av slik at det i dag er skreddersydd for fotovirksomhet og familieliv.

Huset kjøpte han billig i 1996. At han fikk det rimelig, skyldes nok rett og slett at det så ut som ei rønne. 21 år senere fremstår Salhusveien 127 i Haugesund som en spennende bolig med kreative løsninger, moderne material- og fargevalg og meget personlig innredning.

– Jeg var 20 år og kjøpte huset av en kar jeg tilfeldigvis traff på Dampen. Far min lurte på om jeg var stein hakke gal som kjøpte dette falleferdige huset, og jeg må jo innrømme at det var kun prisen som gjorde at jeg slo til.  Siden har huset og jeg liksom blitt ett, og jeg er blitt svært knyttet til det. På en måte har vi blitt voksne sammen, huset og jeg, sier Steinar Sortland mens han viser oss rundt i den lille boligen i Salhusveien. Her er alt arealet tatt i bruk. I kjelleren er det egen inngang til fotostudioet, gang og lite gjestebad. I hovedetasjen gang, bad, kjøkken og stue. De tre soverommene er på loftet. Det vi legger mest merke til er de flotte portrettene – alle signert husverten selv. Karakteristiske bilder – alle med sin egen historie. Bildene er av folk Steinar har truffet på de mange reisene sine. Til nå har han besøkt 54 land – mange av dem flere ganger.

Totalrenovert
Sveiseren på Aibel er en nevenyttig kar og lærte seg etter hvert det meste som trengs for å pusse opp et svært nedslitt hus. Her måtte han ta tak i alt og heldigvis fikk han hjelp av den minst like nevenyttige faren sin, Anbjørn Sortland. Huset er også blitt bygget ut med ny gang og større bad. Et utbygg og oppussing som totalt kom på 70 000 kroner – inkludert fliser og baderomsinnredning. Steinar har bevist at der er mulig å bygge rimelig så lenge en gjør alt arbeidet selv og er bevisst på hvilke materialer en velger.
– En blir mer kreativ når en har mindre å rutte med til oppussingen og det er egentlig utrolig mye en kan gjøre selv om en bare prøver seg frem og tør å feile. Det siste har jeg gjort flere ganger, og av og til har jeg måttet skrinlegge noen prosjekter fordi det likevel ikke passet inn eller løsningen ble alt for upraktisk å leve med. Til badet kom jeg over noen rimelige fliser som egentlig var kassert av flisebutikken og fikk dem for en billig penge. Ble litt jobb i ettertid å rette ut flisene som var litt bøyd, så her var det greit å ha erfaring som sveiser, smiler Steinar.

Egne løsninger
I stuen har han laget et hull i gulvet slik at luften fra varmepumpen i kjelleren skal slippe igjennom. Biopeisen flyttet han til stuebordet. Steinar har en eldre Chevrolet Impala som han stadig mekker på og restmaterialer fra grillen på den er blitt til fiffige vinduer og kjøkkenhyller inne i huset. Den flotte murveggen med stein i stuen som han og faren har laget, er resultat av utallige kjøreturer der Steinar hver gang passet på å ta med seg noen store steiner hjem. På veggen har han skrevet sangtekster fra sine favorittartister. På gjestebadet i kjelleren har han gitt Martin Mentzoni fritt spillerom til å dekorere en av veggene. Samboerens gamle kamera har han gjort om til en bordlampe som står på salongbordet. Det samme skjedde med en kameralinse som nå er blitt lampependel i stuen. En bildør som han fikk av en venn er blitt dør på sønnen sitt soverom i overetasjen. Der er det også laget soverom og spillerom til de to barna til samboeren. En bildør fra et vrak han kom over i Tysvær, er blitt bilderamme til et større bilde som henger i gangen på loftet.

Egetdesignet kjøkken
Da Steinar for ikke så lenge siden bestemte seg for å skifte ut kjøkkenet, tok også han den obligatoriske runden til kjøkkenleverandører i distriktet vårt. Han så mye fint, men ikke akkurat det han ville ha. Så Steinar bygde rett og slett sitt eget kjøkken med materialer handlet inn på lokale byggevarehus. En stor benkeplate i tre, mye stål som ble brukt til hyller og åpne skap, huntonittplater på veggene med betongprint.  Synlige stålrør i taket understreker industristilen. Ingen tvil om at sveiseren fra Aibel har havnet i sitt rette element. Med egetdesignet kjøkken og fordi han gjorde alt arbeidet selv, fikk han også råd til å kjøpe den helt spesielle kaffemaskinen han så gjerne ville ha.

Annonse